Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Το «διπλοκάγγελο» των Τζουμέρκων .

Αφιέρωμα του Ηλ.Προβόπουλου στο σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας , (Δευτέρα 27/07/2009) , στο διπλοκάγγελο που χορεύτηκε σήμερα στην Νεράϊδα .




Ασφαλώς και η ιστορία των Τζουμέρκων δεν πρόκειται να σταματήσει στις αμφίβολες ημέρες μας, ούτε ο πολιτισμός τους πάλι θα παραμεριστεί από άλλα ετερογενή στοιχεία που έχουν εισβάλει από χρόνια στον ιδιαίτερο αυτό χώρο της ορεινής Ελλάδας και εν μέρει αλλοιώνουν και πολλές φορές μάλιστα αμφισβητούν το ύφος του τόπου και προσβάλλουν τα έθιμα των ανθρώπων.
Το ζήτημα είναι, όπως λέει ο Σπύρος Νεραϊδιώτης, ο ακάματος χοροδιδάσκαλος του Λαογραφικού Ομίλου «Τα Τζουμέρκα», που εδρεύει στην Αρτα, και ερευνητής της παράδοσης της μικρής του πατρίδας, να υπάρξει συνέχεια, και αυτό θα γίνει μόνο με τη σωστή διδασκαλία και τη γόνιμη καλλιέργεια της παράδοσης. Οι νεότεροι, όμως, χρειάζονται και κάποια σύγχρονα εργαλεία για να τη σπουδάσουν και μέσω αυτών να την προβάλουν και να τη διαδώσουν, ώστε κι άλλοι να γίνουν κοινωνοί της.

Γι' αυτό, λοιπόν, ο δραστήριος σύλλογος προχωρεί στην καταγραφή όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος όπου άνθησε η τζουμερκιώτικη παράδοση αλλά και των κύριων στοιχείων του πολιτισμού που ανέπτυξαν στη μακρά πορεία τους οι άνθρωποι εκεί στη γη τους. Κορυφαίο δε γεγονός με το οποίο θα ασχοληθεί και θα καταγράψει απόψε η εκπομπή της τηλεόρασης ART TV θα είναι το περίφημο έθιμο του «Διπλοκάγγελου» που διατηρείται ευλαβικά στην ντόπια παράδοση και χορεύεται αυθεντικά από τους κατοίκους της Νεράιδας (Γρεβενοσέλι παλαιότερα).

Σκοπός της εκπομπής, που γίνεται με πρωτοβουλία και την αιγίδα του Λαογραφικού Συλλόγου «Τα Τζουμέρκα», είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού δίσκου από τον οποίο θα γνωρίσουν όσοι ενδιαφέρονται τον τόπο και βεβαίως τον μοναδικό χορό για τον οποίο ξεχωρίζουν και καμαρώνουν όλοι οι Τζουμερκιώτες (πληροφορίες 6972-107243).
Η επιμέλεια του κειμένου είναι απο τον Γιώργο Κιούση .

Δεν υπάρχουν σχόλια: