Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

GREEN FESTIVAL Ασπροποτάμου 2009 .

Την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου κήρυξε το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία της Τζούρτζιας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης Humanet κ. Νικ. Ράπτης. Κάτω από την σκιά του γέρικου πλατάνου, ο κ. Ράπτης παραχώρησε συνέντευξη στους εκπροσώπους του τοπικού αλλά και του αθηναϊκού Τύπου, προκειμένου να γνωρίσει στους συμπατριώτες του και στο ευρύ κοινό τους εθελοντές από την Ευρώπη που εργάζονται για το καθάρισμα των ξεχασμένων μονοπατιών και φροντίζουν άλλα μνημεία της περιοχής.
Πρόκειται για ένα τριετές ανθρωπιστικό πρόγραμμα, το οποίο εγκαινιάζει μια νέα εποχή για όλη την περιοχή και την Πίνδο γενικότερα. Στο πρόγραμμα, μαζί με τους ξένους εθελοντές, μετέχουν και ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής.
Οι εθελοντές που κατάγονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης, μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες που συμμετέχουν, βοηθάνε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάδειξη των περιοχών που βρίσκονται στην αφάνεια, όπως είναι και τα χωριά του Ασπροποτάμου.
Στην συνέχεια οι ίδιοι ανεβάζουν το υλικό που συγκέντρωσαν στο Διαδίκτυο, καθώς κάθε νέος δημιουργεί μια ιστοσελίδα στη μητρική του γλώσσα, η οποία περιέχει βασικά στοιχεία για τα χωριά, τους ανθρώπους και τη φύση και θα υπογράφεται από την εμπειρία του το χρονικό διάστημα της παραμονής του στον τόπο.
Αυτό είναι τελικά το μεγαλύτερο κέρδος για τον Ασπροπόταμο, τόνισε ο κ. Ράπτης: δηλαδή, το να γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη, μέσα από τα μάτια των νέων που εργάζονται εκεί και έχουν γνωρίσει τον κόσμο μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του δεύτερου “Green Festival”, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου. Στις εκδηλώσεις θα πάρουν μέρος αξιόλογοι καλλιτέχνες και νεανικά συγκροτήματα όπως οι “Going Through, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο “μαιτρ” της παραδοσιακής μουσικής κ. Σωτ. Σγούρος.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 29 Ιουλίου, ενώ το ακριβές πρόγραμμα καθώς και τα μέρη που θα διεξαχθούν, θα γίνει γνωστό σε λίγες μέρες στο κοινό.
Να σημειωθεί πως, την ίδια μέρα, οι εθελοντές και τα μικρά παιδιά του χωριού προχώρησαν σε συμβολικό καθαρισμό της όχθης του ποταμού της Τζούρτζιας, πράγμα που γοήτευσε τους πιτσιρικάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: