Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ενδιαφέρον άρθρο . .

Ενδιαφέρον άρθρο στην "ΕΡΕΥΝΑ" .
Γιορτάζει σήμερα η Αγία Κυριακή Νεράιδας στα όρια των Νομών Τρικάλων και Άρτας όπου και η ομώνυμη σήραγγα του Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας!
Για τα ορεινά χωριά του Νομού μας και όχι μόνο και των Αγράφων και Τζουμέρκων Άρτας η εκκλησία της Αγίας Κυριακής άλλοτε μετόχη του ιστορικού Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου.
Για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών η σημερινή γιορτή είναι μια κορυφαία θρησκευτική εκδήλωση.
Φωτό: Ο πατήρ Απόστολος Οικονόμου περιμένει σήμερα να υποδεχθεί τις χιλιάδες προσκυνητών.
Σε καμία άλλη θρησκευτική εκδήλωση στο Νομό μας δεν συγκεντρώνονται 5 και 6 χιλιάδες προσκυνητές.
Για τους Αρτηνούς υπάρχει μια ιδιαιτερότητα πριν πολλά χρόνια μια επιδημία τύφου σαρώνει τα χωριά ανατολικά της Άρτας και τότε ήρθαν επίτροποι από το Πέτα Άρτας πήραν την εικόνα της Αγίας Κυριακής και την περιέφεραν στα χωριά κι απ’ ότι λέει η παράδοση η επιδημία υποχώρησε.
Απ’ το Νομό Τρικάλων ιδιαίτερη προτίμηση έχουν οι Γαρδικιώτες και οι Μουτσιαρίτες οι οποίοι στο παρελθόν έκαναν αρκετές βαφτίσεις παιδιών που τα είχαν ταμένα στη χάρη της Αγίας.
Όλα τα άλλα χωριά γύρω απ’ την Αγία Κυριακή παραμονή της γιορτή πήγαιναν και κοιμόνταν στην πλαγιά έξω απ’ την εκκλησία και το ξενυχτούσαν με κομπανίες οργάνων μέχρι ν’ αρχίσει η λειτουργία.
Πέρα απ’ τον προσκυνηματικό χαρακτήρα υπήρχε και ο κοινωνικός χαρακτήρας εκεί συναντιόνταν οι προξενητάδες της περιοχής και έφτιαχναν και συνοικέσια. Παλιά η Αγία Κυριακή είχε και πλούτο από τα τάματα των πιστών, συντηρούσε και κοπάδια αιγοπροβάτων αυτά μετά τον πόλεμο έπαψαν να υπάρχουν.
Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης 1940-45 τα κελιά της Αγίας Κυριακής χρησιμοποιήθηκαν ως Νοσοκομειακοί θάλαμοι.
Εδώ χειρουργούσε ο γιατρός καθηγητής της Αντίστασης Πέτρος Κόκκαλης πατέρας του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη.
Το 1943 το Νοέμβριο όταν μπήκαν οι Γερμανοί απ’ το Βουλγαρέλι προς τη Θεσσαλία έκαψαν την Αγία Κυριακή και μαζί μ’ αυτή και όλους τους αντάρτες τραυματίες που νοσηλεύονταν εκεί, δεν σεβάστηκαν ούτε το Θεό, ούτε τους τραυματίες, άλλωστε στο φασισμό δεν υπάρχει σεβασμός ιερών και οσίων.
Σιγά – σιγά η Αγία Κυριακή ξανακτίστηκε με την συμβολή κατοίκων της περιοχής και της τεχνικής εταιρίας ΑΕΓΕΚ Α.Ε. Μόνο το υπουργείο πολιτισμού ήταν και είναι απών σε ένα μνημείο θρησκευτικό που καθημερινά οι ταξιδιώτες σταματούν και ανάβουν ένα κερί.
Θα μπορούσε και τώρα να γίνουν πράγματα στην Αγία Κυριακή απ’ τα χρήματα που συγκεντρώνονται στη σημερινή γιορτή.
Απ’ ότι λένε όμως ψίχουλα μένουν εκεί και το ψαχνό παίρνει το δρόμο για την Μητρόπολη Τρικάλων.
Αν είναι έτσι μέγα λάθος, όσο και να θέλουν οι επίτροποι της Αγίας κάτι να κάνουν δεν έχουν παγκάρι!
Χρόνια πολλά στη γιορτή της και να μας έχει πάντα καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: