Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ήρωες Τρικαλινοί του Ελληνοϊταλικού πολέμου .

Ήρωες Τρικαλινοί του Ελληνοϊταλικού πολέμου .



Αποστολή του ρεπορτάζ : Θανάσης Λιάπης .

Από το Δημοτικό Διαμέρισμα Πιαλείας του Νομού Τρικάλων καταγόταν, όπως δείχνει η μελέτη των ιστορικών πηγών, ο πρώτος Έλληνας που έπεσε νεκρός, μαχόμενος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έρευνά του ο σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Γιώργος Παπαβασιλείου, στηριζόμενος τόσο σε μαρτυρίες συγχωριανών του όσο και σε έκδοση της Ιστορίας Στρατού, για τον Βασίλειο Τσιαβαλιάρη, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1912.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια στο χωριό, απ' όπου καταγόταν ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.
Οι στρατευμένοι του Νομού Τρικάλων κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των επιχειρήσεων και πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό, όπως και όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας αρκετοί και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Οι πιο πολλοί υπηρέτησαν στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, με διοικητή το συνταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλα από το Βόλο. Διοικητής ενός τάγματος ήταν ο ταγματάρχης Αντώνιος Γούλας από την Καλαμπάκα κι ενός άλλου ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς από τον Βόλο.
Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των ανδρών που υπηρέτησαν στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού, δύο τάγματα του οποίου εγκαταστάθηκαν στην προωθημένη αμυντική τοποθεσία Ιβα, με λίγο πυροβολικό και με διοικητή τον αντισυνταγμαράρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων (28-10-1940) στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο.
Στις 2 Νοεμβρίου 1940 στο Επταχώρι ανέλαβε τη διοίκηση του 51ου Συντάγματος Πεζικού ο αντισυνταγματάρχης Θεμιστοκλής Κετσέας. Βάσει της έρευνας του κ. Παπαβασιλείου, έχουν συνολικά καταγραφεί 74 στρατιωτικές μονάδες στις οποίες υπηρετούσαν στρατευμένοι άνδρες του νομού Τρικάλων μέχρι τη στιγμή που έπεσαν για την πατρίδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νομός Τρικάλων κατέχει και στον τομέα αυτό δύο σημαντικές πρωτιές: Την πρώτη ημέρα του πολέμου (28-10-1940) ο στρατιώτης του 51ου ΣΠ, Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη από την Πιαλεία έπεσε στο 21ο Φυλάκιο ελληνοαλβανικών συνόρων. Είναι ο πρώτος νεκρός του νομού και μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα, αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου ότι είναι και ο πρώτος Έλληνας νεκρός του πολέμου.
Την ίδια ημέρα, με βάση την προαναφερόμενη έκδοση της Ιστορίας Στρατού, έχουμε και άλλους έξι νεκρούς.
Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρει ακόμα στη μελέτη του πως ο έφεδρος υπολοχαγός Ντάσκας Ελευθέριος του Χρήστου, από τον Πλάτανο του νομού Τρικάλων, γεννηθείς το 1912 του 4ου ΣΠ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ανακατάληψη του υψώματος Τσούκα Σαμαρίνας την 1η Νοεμβρίου 1940.
Είναι ο πρώτος Έλληνας έφεδρος αξιωματικός που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Να σημειώσουμε πως ανάλογες εκδηλώσεις για τον πρώτο Έλληνα έφεδρο αξιωματικό, που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, γίνονται κάθε χρόνο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του με την ονομασία «Ντάσκεια».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: