Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αφου δεν μας θέλουν στα ορεινά . Τι να κάνει ο κόσμος ;

Η κτηνοτροφία στο νομό εγκαταλείπεται από τους νέους ανθρώπους .

Εκείνο που προέχει σήμερα, είναι ο εκσυγχρονισμός του τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων .
Απροθυμία δείχνουν οι νέοι άνθρωποι της περιοχής μας και ειδικά του νέου δήμου Τρικκαίων να ασχοληθούν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης για τη φυσιογνωμία του, μέσα από στοιχεία μελέτης της ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. Από την εξέταση της ζωικής παραγωγής στην · περιοχή, φαίνεται ότι το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στηρίζεται κυρίως στην αγελαδοτροφία, αιγοπροβατοτροφία και χοιροτροφία.
Αναλυτικά .
Πιο συγκεκριμένα, κυριαρχούν τα αιγοπρόβατα με 103.257 ζώα, ακολουθούν οι χοίροι που αριθμούν 20.191 ζώα και έπονται τα βοοειδή με 13.284 ζώα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός της μεγάλης συγκέντρωσης των βοοειδών στο Τοπικό Διαμέρισμα Αγρελιάς του πρώην Δήμου Παληοκάστρου και Προδρόμου του πρώην δήμου Κόζιακα, αλλά και των αιγοπροβάτων στα Τοπικά Διαμερίσματα του πρώην δήμου Κόζιακα.
Μικρότερη παρουσία έχουν τα ιπποειδή και τα κουνέλια, ενώ τα πουλερικά κατέχουν αξιόλογο ποσοστό. Η κτηνοτροφία έχει μορφή νομαδική και σταβλισμένη. Η μελισσοκομία στην περιοχή αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο καθώς σε αυτήν βρίσκεται το 39,01 % των κυψελών του νομού. Σε σύνολο 13.340 κυψελών του νομού Τρικάλων οι 5.204 βρίσκονται στην υπό μελέτη περιοχή. Σύνθεση .
Αναφορικά με την σύνθεση των εκμεταλλεύσεων, τα αιγοπρόβατα αντιπροσωπεύουν το 25,53% περίπου των συνολικών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που δραστηριοποιούνται στην εξεταζόμενη περιοχή, ενώ το 6,55% αντιπροσωπεύουν τα βοοειδή και το 7,80% από αυτές αναφέρονται σε εκμεταλλεύσεις χοιροειδών, όπως φαίνεται καθαρά από το παρακάτω διάγραμμα. Σε πρωτογενές επίπεδο γενική είναι η διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού που ασχολείται με την κτηνοτροφία είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Οι άνθρωποι αυτοί από τη μια πλευρά δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις των αρμόδιων φορέων για εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων τους και παραγωγή προϊόντος (γάλακτος, κρέατος) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα υγιεινής, ενώ από την άλλη πλευρά με την πάροδο του χρόνου αποσύρονται από τον κλάδο με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων.
Δεν επιθυμούν . 
Στα βασικότερα ίσως προβλήματα του κλάδου είναι η απροθυμία των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου. Εκείνο που προέχει σήμερα, διαπιστώνει η ίδια μελέτη, είναι ο εκσυγχρονισμός του τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η βελτίωση των συνθηκών εργασιών τους, που κατ' επέκταση θα αποτελέσει κίνητρο για την είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα. Και τούτο γιατί τα περιθώρια βελτίωσης της παραγωγικότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων (κρέας - γάλα) είναι ακόμα μεγάλα στη χώρα μας και δει στην υπό μελέτη περιοχή.
Η ΕΡΕΥΝΑ .  Του Αποστόλη Ζώη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: