Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Να φύγουν και τα γερόντια να το κλείσουμε το μαγαζί . . . . .

Πίνδος: Έντονη απομόνωση, έξοδος και γήρανση του πληθυσμού .

Τι διαπιστώνεται μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης  .
Οι ορεινές περιοχές της Πίνδου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις σε σχέση με τις περισσότερες αγροτικές περιοχές. Αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό όλα σχεδόν τα συνήθη μειονεκτήματα των ορεινών περιοχών. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης της Πίνδου.
Γήρανση .
Μεταξύ των προκλήσεων είναι η υψηλή έξοδος και γήρανση πληθυσμού. Η μετανάστευση οδηγεί σε ένα φαινόμενο το οποίο παρόλο του ότι δεν είναι μοναδικό, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στην Πίνδου, η επιστροφή πολλών απόδημων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δημιουργεί, εκτιμάται, μια εποχιακή περιοδική μεταβολή του πληθυσμού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χαμηλός τον χειμώνα με πολλά χωριά να είναι ουσιαστικά ερημωμένα και πολλαπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η διακύμανση του πληθυσμού, σημειώνεται, προκαλεί προβλήματα στην επαρκή παροχή υπηρεσιών, αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες στην περιοχή καθώς οι απόδημοι, και ο εσωτερικός τουρισμός που την επισκέπτονται είναι βασικός αιμοδότης αυτών των περιοχών. Οι άνθρωποι αυτοί, δεμένοι με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τα χωριά τους διατηρούν και συντηρούν παραθεριστικές κατοικίες.
Επίσης στις προκλήσεις είναι ακόμα η έντονη απομόνωση, η ελλιπής επικοινωνιακή υποδομή και η ανεπαρκής παροχή δημοσίων υπηρεσιών και κοινωνικής πρόνοιας, ιδιαίτερα όσον αφορά την υγεία, την ύδρευση και την αποκομιδή των απορριμμάτων. Η ανεπαρκής μεταφορική υποδομή θεωρείται το κυριότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών γενικότερα και των ορεινών περιοχών ειδικότερα, διαπιστώνεται μέσα από το παραπάνω πρόγραμμα.
Μικρή .
Η βασική οικονομική δραστηριότητα της περιοχής είναι η γεωργία-κτηνοτροφία, η οποία όπως και στις περισσότερες παρόμοιες περιοχές, χαρακτηρίζεται από μικρή παραγωγικότητα. Οι παραγωγικές μονάδες είναι μικρές ενώ ο ρυθμός αύξησης της επιχειρηματικότητας και των ευκαιριών εργασίας είναι χαμηλός.
Τι πρέπει να γίνει . 
Συμπερασματικά, αναφέρεται από το ίδιο πρόγραμμα θα πρέπει να υποστηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των ορεινών περιοχών, έτσι ώστε να σταματήσει τη παρατεταμένη παρακμή τους, να αντιστραφούν οι ρόλοι και από μειονεκτικές περιοχές να γίνουν πόλοι ανάπτυξης επιχειρηματικότητας. Μόνο αν δημιουργηθούν βιώσιμες συνθήκες , καταλήγει, στις ορεινές περιοχές της Πίνδου μέσα από τη βελτιστοποίηση των βασικών υποδομών και την ανάδειξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, πράγμα το οποίο γίνεται πράξη μέσα από τα έργα του προγράμματος Πίνδος που υλοποιούνται, όπως επίσης και των συνδυασμένων υπόλοιπων έργων που υλοποιούνται από την αυτοδιοίκηση μέσα από εθνικούς πόρους και κοινοτικά προγράμματα, θα μπορούν να γίνουν πόλος έλξης και ανάπτυξης.
Η ΕΡΕΥΝΑ . Του Αποστόλη Ζώη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: