Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Μόνος και έρημος ο νομός μας στη δίνη της κρίσης .

Συμμαχία ανατολικοθεσσαλών για αντισταθμιστικά οφέλη από την αφαίρεση των Μεσογειακών .
Εξοπλίζεται σε όλα τα επίπεδα το νοσοκομείο Καρδίτσας .
Υπάρχει συνεργασία με τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και το Δήμο Λαρισαίων, ώστε το πλαίσιο αυτό να διαμορφωθεί ενιαία για ολόκληρη την περιοχή .
Κρίση που διαπερνά όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας, μαστίζει εδώ και αρκετούς μήνες το νομό μας, με κυρίαρχο τομέα τον οικονομικό, όπου η λέξη ανάπτυξη αποτελεί ζητούμενο εδώ και αρκετά χρόνια. Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις κατά καιρούς, τα εντυπωσιακά συνέδρια και ημερίδες, η περιοχή μας συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές της χώρας, με τάση να οδηγηθεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό, ωστόσο σημείο αυτής της κατάστασης έχει να κάνει με το βαθμό διεκδίκησης, ή έστω και συμμαχιών για να αποκομίσει πιθανά κέρδη. Δυστυχώς, η λέξη διεκδίκηση λείπει παντελώς από την ατζέντα των ιθυνόντων της τοπικής πραγματικότητας, σε αντίθεση με άλλες όμορες περιοχές μας, οι οποίες μπροστά στο τοπικό συμφέρον θέτουν στην άκρη πρακτικές και σκοπιμότητες παρελθόντων ετών, διεκδικώντας σημαντικά έργα υποδομής.
Μεσογειακοί Αγώνες .
Πιο αναλυτικά μέτωπο με τους βουλευτές και όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα καλύπτει ολόκληρο το πολιτικό και το αυτοδιοικητικό φάσμα της περιοχής, για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελειών από την αφαίρεση των μεσογειακών Αγώνων δημιουργείται στο νομό Μαγνησίας.
Αυτό προέκυψε από την ευρεία σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος μετά από την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων, την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, υλοποιώντας τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το περασμένο Σάββατο στο Βόλο.
Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, ισχύουν όπως αυτά αποφασίστηκαν στο Δ.Σ.: Θα ακολουθήσει η σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν 50 φορείς, το σύνολο δηλαδή των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της περιοχής, όπου θα αποφασιστούν και τα επόμενα βήματα της κλιμάκωσης.
Στο μεταξύ, διευκρίνισε, ότι "υπάρχει συνεργασία με τους βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και το Δήμο Λαρισαίων, ώστε το πλαίσιο αυτό να διαμορφωθεί ενιαία για ολόκληρη την περιοχή".
Νοσοκομείο Καρδίτσας .
Εξάλλου την ένταξη της Πράξης «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ιατροτεχνολογικού και Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού στο ΓΝ Καρδίτσας» στο ΕΣΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα η γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού με νέα ιατρικά μηχανήματα και ξενοδοχειακό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, με αποτέλεσμα την βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας του Νοσοκομείου και συνεπώς την βελτίωση της ποιότητας των Υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό ευθύνης του. Για την αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού, σχεδιάστηκε η αντικατάσταση μηχανημάτων για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Χειρουργική Κλινική, το Ακτινολογικό, την Παιδιατρική, το Μικροβιολογικό, το Παθολογοανατομικό, την Καρδιολογική, την Οφθαλμολογική, το Γαστρεντερολογικό, το τμήμα Αιμοδοσίας και την ΜΕΘ.
Για την αναβάθμιση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, σχεδιάστηκε η προμήθεια σετ πολύσπαστων ηλεκτροκίνητων κρεβατιών με στρώμα και ενσωματωμένη τραπεζοτουαλέτα. Το κόστος των πράξεων αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Ο νομός μας .
Από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας είναι οι νομοί της Δυτικής Θεσσαλίας, δηλαδή οι νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του επίκουρου καθηγητή στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Σεραφείμ Πολύζου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.
Τα γενικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από μια γενική θεώρηση, των δεικτών ανάπτυξης και ευημερίας των νομών της χώρας, είναι ότι οι διαφορές στο μέσο επίπεδο ευημερίας ή το βιοτικό επίπεδο των νομών της χώρας είναι μεγάλες.
Σύμφωνα με το δείκτη ευημερίας, ο πλέον εύπορος νομός της χώρας είναι η Αττική. Ακολουθούν οι νομοί Κυκλάδων, Κεφαλλονιάς, Χίου, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ως προς το δείκτη αυτό είναι οι νομοί Ευρυτανίας, Πέλλας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας.
Αναφορικά με την κατάταξη που προκύπτει με τη χρήση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι νομοί Βοιωτίας, Αττικής, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κυκλάδων βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας.
Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι νομοί Ευρυτανίας, Ηλείας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα κατάταξης των νομών ως προς το δηλωθέν εισόδημα ανά κάτοικο και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες αγοραστικής δύναμης.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: