Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η εξίσωση του χρέους στο δήμο Πύλης .

Απορρίπτει το «μνημόνιο» ο κ. Κώστας Κουφογάζος, αλλά θα ζητήσει αναχρηματοδότηση των δανείων .

Δεκαπέντε εκατομμύρια χρέος, ήτοι 149% των τακτικών εσόδων και τοκοχρεολύσια που απαιτούν το 17,07% αυτών των εσόδων, είναι τα βασικά νούμερα της εξίσωσης που καλείται να λύσει η δημοτική αρχή Πύλης.
Η καταγραφή των απολογιστικών στοιχείων από τους ορκωτούς λογιστές κατέληξε στα παραπάνω νούμερα στο δήμο Πύλης τα οποία καλείται να επεξεργαστεί και να συνυπολογίσει στους σχεδιασμούς του, ο δήμαρχος κ. Κώστας Κουφογάζος.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι δήμοι Τρικκαίων και Πύλης από το Νομό Τρικάλων εντάσσονται στη «σκληρή» λίστα με τους υπό ένταξη στο πρόγραμμα εξυγίανσης δήμους. Επομένως, είναι οι υπερχρεωμένοι δήμοι του Νομού οι οποίοι οδεύουν για «μνημόνιο». Μεταξύ των διευκολύνσεων που θα έχουν όσοι δήμοι ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, περιλαμβάνονται η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής δανείων, μειωμένο επιτόκιο, περίοδος χάριτος αποπληρωμής δανείων (για ορισμένους μόνο) και μείωση του ποσού των δόσεων έως και 50%. Ωστόσο, υπάρχουν και σκληρές προϋποθέσεις, όπως το «πάγωμα» των προσλήψεων.
Ο δήμαρχος Πύλης δήλωσε στην ΕΡΕΥΝΑ ότι έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις του. Δεν πρόκειται να εντάξει τον δήμο Πύλης σε οποιαδήποτε διαδικασία «μνημονίου». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν πρόκειται να βάλω ταφόπλακα στο δήμο». Επειδή, όμως τα νούμερα είναι νούμερα και η εξίσωση του χρέους ζητεί λύση, ο κ. Κουφογάζος τόνισε ότι θα ζητήσει αναχρηματοδότηση του χρέους.
Σε πρώτη φάση θα ζητήσει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την αναχρηματοδότηση των δανείων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που συνάφθηκαν από τους πρώην «Καποδιστριακούς» δήμους με αυτό, με περίοδο χάριτος αποπληρωμής των δόσεων.
Γενικό το πρόβλημα
Το πρόβλημα του χρέους, πάντως, είναι κοινούς στους δήμους. Μετά την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων των δήμων και τη συμπερίληψή τους στη βάση δεδομένων του υπουργείου, προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των Δήμων (υπερχρεωμένων και μη), χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους, σε 735.743.000 ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑ .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: