Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Είμαστε φτωχότεροι, αλλά και λιγότεροι !

Μείωση του πληθυσμού του Νομού Τρικάλων περί τους 5.000 κατοίκους δείχνει η νέα απογραφή .
Μείωση του πληθυσμού έφερε η απογραφή για το Νομό Τρικάλων.Η απογραφή ολοκληρώθηκε προ μηνός. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα και ανεπίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία για τα ακριβή αποτελέσματά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο πληθυσμός του Νομού Τρικάλων παρουσιάζει σημαντική κάμψη. Ο πληθυσμός αναμένεται λιγότερος κατά 5.000 κατοίκους! Από 138.047 κατοίκους που είχε ο Νομός σύμφωνα με την απογραφή του 2001, θα βρεθεί με την απογραφή του 2011 στους 133.000 κατοίκους.
Ο Νομός Τρικάλων δεν αποτελεί την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα της μείωσης του πληθυσμού που παρατηρείται στη Δυτική Θεσσαλία.
Τουλάχιστον κατά 10.000 κατοίκους είναι μειωμένος ο αριθμός των κατοίκων που απογράφηκαν στο Νομό Καρδίτσας τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία η απογραφή του 2011 δίνει στο νομό Καρδίτσας πληθυσμό λίγο πάνω από τους 119.000 κατοίκους όταν στην απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του νομού ήταν 129.541 κάτοικοι.
Ως προς τον πληθυσμό της πόλης των Τρικάλων, αυτός αναμένεται να αυξηθεί με την παρούσα απογραφή. Η προηγούμενη απογραφή έδειξε πληθυσμό 48.686 κατοίκους. Η νέα απογραφή αναμένεται να δείξει αυξημένο πληθυσμό ο οποίος θα προσεγγίζει τα πραγματικά πληθυσμιακά δεδομένα της πόλης. Όσον αφορά στον πληθυσμό της πόλης της Καρδίτσας φαίνεται να ξεπερνά τους 36.000 κατοίκους εμφανίζοντας αύξηση αφού το 2001 η πόλη είχε πληθυσμό 32.252 κατοίκους.
Οι αιτίες της μείωσης του πληθυσμού των Νομών της Δυτικής Θεσσαλίας μπορούν να διερευνηθούν σε πολλές κατευθύνσεις. Πρωτίστως, στην εικονική πραγματικότητα που προέκυπτε με τις μετακινήσεις των πληθυσμών από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην περιφέρεια κατά τις προηγούμενες απογραφές που διενεργούνταν σε μία μόλις ημέρα. Η πολυήμερη διαδικασία της απογραφής απέτρεψε οργανωμένες μετακινήσεις πληθυσμών. Εκτός από το διαδικαστικό μέρος υπάρχει και το οικονομικοκοινωνικό που συμβάλει στη συρρίκνωση του πληθυσμού. Η υπανάπτυξη στη Δυτική Θεσσαλία που προϋπήρχε της κρίσης και του μνημονίου είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μετακίνηση του νεανικού κυρίως πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα προς αναζήτηση εργασίας. Αυτή η μετακίνηση συνεχίζεται, όχι πλέον προς τα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά λόγω της κρίσης, σε χώρες του εξωτερικού.
Στους λόγους θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο παράγοντας της υπογεννητικότητας που πιστοποιείται από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται τα τελευταία χρόνια από το ληξιαρχείο Τρικάλων.
Για πιο ασφαλή, όμως, συμπεράσματα αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. 
Η ΕΡΕΥΝΑ .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: