Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Επιμένει στην εκτροπή Αχελώου το υπουργείο .

Τη συνέχιση του έργου μερικής εκτροπής του Αχελώου που θα κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ ζητεί το υπουργείο Υποδομών.

Επιμένει στην εκτροπή Αχελώου το υπουργείοΌπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις αρχές Ιουνίου,πριν από την αλλαγή ηγεσίας, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης του «παγώματος» των έργων για το φράγμα της Συκιάς, επικαλούμενο τον κίνδυνο κατάρρευσης των ημιτελών έργων. Ολα αυτά, ενώ εκκρεμεί στο Ευρωδικαστήριο η συνολική εξέταση της εκτροπής του Αχελώου.
Το υπουργείο Υποδομών,λοιπόν, ζήτησε από το Tμήμα Αναστολών του ΣτΕ τη μερική ανάκληση της απόφασης141/2010, με την οποία σταμάτησαν όλα τα έργα της εκτροπής, εν όψει της εξέτασης της υπόθεσης από το Ευρωδικαστήριο. Οπως υποστηρίζει το υπουργείο Υποδομών, η συνέχιση του φράγματος της Συκιάς θα... ωφελήσει το περιβάλλον,αφού θα απορροφήσει μεγάλες ποσότητες μπάζων και χωματουργικών υλικών που προέκυψαν από τις εργασίες θεμελίωσης του φράγματος. Επιπλέον, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκθέσεις που επικαλείται, το ημιτελές έργο κινδυνεύει λόγω εσωτερικής διάβρωσης και διαρροής μέσω του αναχώματος. Το υπουργείο ζητεί να επιτραπεί μια νέα, συμπληρωματική κατασκευή που θα «ψηλώσει» το «πρόφραγμα».
Πριν από λίγες ημέρες,κατατέθηκε στο ΣτΕ και ο αντίλογος, από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF.Σύμφωνα με το υπόμνημα, στόχος της αίτησης του υπουργείου Υποδομών δεν είναι η ασφάλεια των έργων, αλλά η ολοκλήρωσή τους με πλάγιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Η WWF αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια των μελετών που έγιναν για λογαριασμό του Υποδομών. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι«διαρροές» νερού από το «πρόφραγμα» στη Συκιά στις δύο σημαντικότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών (2005 και 2009) ήταν ασήμαντες και δεν προκάλεσαν βλάβες.Τέλος, καυτηριάζει τη σπουδή του υπουργείου να αναθέσει μελέτη για τις επιπτώσεις της αναστολής των έργων, υπενθυμίζοντας ότι δεν επέδειξε ανάλογο ζήλο όταν στο παρελθόν τα έργα διακόπηκαν για δύο χρόνια λόγω διακοπής των συμβάσεων. Η εισήγηση του Ευρωδικαστηρίου για τον Αχελώο αναμένεται τον Σεπτέμβριο.
e-enimerosi .

Δεν υπάρχουν σχόλια: