Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Παντού φαντάσματα . . . . . . . .

Κώστας Αγοραστός: «Νέα «εμπόδια» Μπιρμπίλη στο έργο του Αχελώου» . «Νέα «εμπόδια» έβαλε η κ. Μπιρμπίλη στο έργο του Αχελώου», αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΠΑΣΕ Κώστας Αγοραστός στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Περιφέρειας.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, οι Δήμαρχοι Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης και Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, o Αντιδήμαρχος Τρικκαίων Απόστολος Κολότσιος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Νομάρχης Φώτης Αλεξάκος, ο νομικός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων Αντώνης Τίγκας, το μέλος της ΠΑΣΕ Κώστας Γκούμας .
Όπως κατήγγειλε στη συνεδρίαση ο κ. Αγοραστός, «ενδεικτικό της πολεμικής που ασκεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ιδιαίτερα η Υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη κατά του έργου του Αχελώου είναι και το γεγονός ότι ενώ ήδη εκκρεμούσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από την 25-1-2010 προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Υπουργός με απόφασή της έσπευσε να επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες ζώνες ειδικής προστασίας συνολικής εκτάσεως έως τότε 13.541 εκταρίων σε ευρύτερες Ζώνες Ειδικής Προστασίας εκτάσεως πλέον 46.737,83 εκταρίων. Δηλαδή επέκτεινε τις υπάρχουσες Ζώνες Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου κατά 33.196,83 εκτάρια, η επέκταση αυτή δε αυτή απεστάλη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την 26-4-2010 και υπογράφεται από την Υπουργό. Το χρονικό αυτό σημείο που επιλέχτηκε από την κ. Μπιρμπίλη για την επέκταση των υπαρχουσών Ζωνών Ειδικής Προστασίας της Ορνιθοπανίδας στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο, αφού είναι φανερό ότι εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας νέων «περιβαλλοντικών» εμποδίων στο έργο - ανάσα για τη Θεσσαλία της εκτροπής προς τη θεσσαλική πεδιάδα μέρους των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία».
Στη συνεδρίαση της ΠΑΣΕ ο κ. Αγοραστός ενημέρωσε για την πορεία των μελετών διαχείρισης υδάτινων πόρων, ενώ συζήτησε έγινε για την τεχνική - οικονομική και επιστημονική υποστήριξη της ΠΑΣΕ.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγοραστός, «φως στο τούνελ και νέες ελπίδες για συνέχιση μέρους των έργων της εκτροπής του Αχελώου (αυτών της Συκιάς) η πρόοδος των οποίων έχει σταματήσει ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί η νέα αίτηση που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων περί ανακλήσεως της 141/2010 προηγούμενης αποφάσεως του ΣτΕ με την οποία είχαν διακοπεί όλα τα έργα που εκτελούνταν και αποσκοπούσαν στην κατασκευή του έργου της μερικής εκτροπής του άνω ρου του ποταμού Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επικαλείται εκθέσεις ειδικών πραγματογνωμόνων διεθνούς κύρους που διαπιστώνουν εξαιτίας της διακοπής των έργων άμεσους και σχεδόν βέβαιους κινδύνους επέλευσης σημαντικών ζημιογόνων επιπτώσεων τόσο για το ίδιο το έργο όσο και κυρίως για τις κατάντι περιοχές και προτείνουν συγκεκριμένα τεχνικά-προσωρινά μέτρα αποτροπής των κινδύνων αυτών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παραστεί με τους Νομικούς της Συμβούλους στη συζήτηση της υποθέσεως όταν αυτή προσδιοριστεί (μέσα στον επόμενο μήνα) και θα στηρίξει με νομικά επιχειρήματα την έστω και εν μέρει συνέχιση του έργου που προτείνεται από τους πραγματογνώμονες».
TrikalaNews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: