Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Γι'αυτό θα πληρώσουμε χρυσό το νερό ;

Θα σφίξουν το «ζωνάρι» και οι νέοι δήμοι .
Λιγότερα έσοδα, αλλά και δαπάνες προβλέπει το μεσοπρόθεσμο για τους ΟΤΑ – Ζήτημα λειτουργίας προκύπτει για τους υπερχρεωμένους δήμους του Νομού μας .
Έλλειμμα, αλλά μικρά πλεονάσματα στα επόμενα έτη προβλέπει για τους δήμους το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο έντονων διενέξεων στην ολομέλεια το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το θέμα του μεσοπρόθεσμου και των οικονομικών δεδομένων που διαμορφώνει αυτό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ που καθορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου 2011.
Επιγραμματικά, τα συμπεράσματα του μεσοπρόθεσμου για τους δήμους μπορούν να συμπυκνωθούν ως εξής:
• Οι προβλεπόμενοι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) στον προϋπολογισμό του 2011 για το σύνολο της αυτοδιοίκησης ανέρχονται στο ποσό των 5.285 εκ Ευρώ ενώ στο μεσοπρόθεσμο ανέρχονται στο ποσό των 5.000 εκ. Προκύπτει μείωση των επιχορηγήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 285 εκ Ευρώ μόνο για το 2011, γεγονός που αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα οικονομικά των δήμων. Ειδικά, δήμοι όπως ο δήμος Τρικκαίων και Πύλης, σε τοπικό επίπεδο., που αντιμετωπίζουν εντονότερο ζήτημα ρευστότητας πλήττονται περαιτέρω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη.
• Προβλέπεται αύξηση των λοιπών εσόδων της αυτοδιοίκησης, στην τετραετία 2012 - 2015, κατά 700 εκ Ευρώ που οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αύξηση εσόδων των δήμων αφού τα ίδια έσοδα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένα.
• Προβλέπεται μείωση δαπανών για την τετραετία 2012-2015 κατά 685 εκ Ευρώ σε σχέση με το 2011 που κατά κύριο λόγο αφορούν δαπάνες δήμων. Το ζήτημα όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για το πώς θα μειωθούν αυτές οι δαπάνες όταν στους δήμους ήδη περιέρχονται απ’ αυτό το καλοκαίρι πρόσθετες αρμοδιότητες από τις πρώην νομαρχίες.
• Εμφανίζονται σημαντικά πλεονάσματα της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2012 και μετά, 385 εκ Ευρώ για το 2012, 1.011 για το 2013, 1.557 εκ για το 2014 και 1.843 εκ για το 2015.
• Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το 2012 προβλέπεται ρητά μείωση δαπανών με περικοπή επιχορηγήσεων σε ΟΤΑ κατά 250 εκ Ευρώ.
Όσο για μας εκεί στα ορεινά . . . . .
Το σχόλιο του Τρυποφράκτη σε δυο "αράδες" τα λέει όλα .

Και που' σαι ακόμα...

Εξήντα δύο ευρώ το... νερό στα χωριά...

...και άρχισε γκρίνια...

...το μπουγιουρντί το καλό όμως δεν είναι στο νερό...

...αλλά στα δημοτικά τέλη που θα έρχονται μέσω ΔΕΗ!

Μόνο για να πληρώνουμε μας έχουν εκεί στο δήμο Πύλης . Για να αλλάξουν δυο λάμπες έπρεπε να τους παρακαλέσουμε και να περάσουν και έξι μήνες από τότε που αναλάβανε  . . . . .   

Δεν υπάρχουν σχόλια: