Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Νέα από τον . . . . . κάμπο για το ταξίδι στην Ιταλία ..

Μαραθώνια και με εντάσεις .      
Μαραθώνια, με πολλές και έντονες αψιμαχίες, αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης.
Σε πολλά από τα 63 θέματα της ημερήσιας διάταξης και τα 3 εκτός, δημοτικοί σύμβουλοι αναλώθηκαν σε διαξιφισμούς και σε μεγάλης διάρκειας τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα από 7μμ που ήταν η ώρα έναρξης της συνεδρίασης, αυτή να ολοκληρωθεί 01:40 πμ περίπου.
Πάντως, υπήρξαν σοβαρές πολιτικές τοποθετήσεις επί σημαντικών θεμάτων, όπως η απασχόληση, η άσκηση ή μη επιχειρηματικότητας από την τοπική αυτοδιοίκηση, η κοινωνική πολιτική.
Το μείζον ζήτημα που προέκυψε στην συνεδρίαση ήταν το επικείμενο κλείσιμο των Δημοτικών Σφαγείων από το ΥΠΑΑΤ, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Κουφογάζος. Επίσης, πολύς χρόνος και πολύ ενέργεια καταναλώθηκαν στο θέμα που αφορά το ταξίδι στην Ιταλία δημοτικών συμβούλων και δημοτών του Δήμου για συμμετοχή σε σεμινάριο.
"Σφάζουν" τα σφαγεία .
Το ζήτημα με τα σφαγεία συζητήθηκε σε δύο φάσεις, μία με την ανακοίνωση του κ. Κουφογάζου στην αρχή και στην συνέχεια με το θέμα της ημερήσιας διάταξης, για την λύση της σύμβασης Δήμου – Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχειρήσεις και την έγκριση νέου διαγωνισμού εκμίσθωσής τους, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία.
Τέσσερα δημοτικά σφαγεία της χώρας έδωσε εντολή το ΥΠΑΑΤ να κλείσουν, μεταξύ αυτών και της Πύλης, δήλωσε στο Σώμα ο κ. Κουφογάζος και εξήγησε ότι την 20η Ιουλίου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας του γνωστοποίησε ότι η μονάδα πρέπει να κλείσει εξαιτίας μη τήρησης υγειονομικών όρων, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Ο κ. Κουφογάζος τόνισε πως ο Δήμος εδώ και τρία χρόνια έχει καταθέσει μελέτη στο Υπουργείο για χρηματοδότηση έργου, ύψους 850.000 ευρώ, εκσυγχρονισμού των σφαγείων και εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς της ΕΕ, όμως, υπογράμμισε, το ΥΠΑΑΤ δεν προώθησε την δράση, με αποτέλεσμα να στερήσει από τον Δήμο την δυνατότητα να καταστήσει την μονάδα σύγχρονη και να πάρει "κωδικό" για να μπορεί να λειτουργήσει.
Παρόλα αυτά, επισήμανε ο κ. Κουφογάζος, ο δήμος Πύλης την τελευταία τετραετία δαπάνησε από ίδιους πόρους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, προβαίνοντας σε βελτιώσεις και παρεμβάσεις στην όλη λειτουργία των σφαγείων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, οι οποίες ήταν αλλεπάλληλες και επάλληλες.
Στην συνέχεια ο κ. Κουφογάζος, τονίζοντας την εγγενή αδυναμία του Δήμου να καλύψει ο ίδιος την απαιτούμενη επένδυση, σημείωσε την άρνηση του κράτους να στηρίξει την μονάδα και μέμφθηκε παραγωγούς που όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν τα σφαγεία, αλλά έχουν αφήσει χρέος, που μαζί με αυτό εμπόρων, φτάνει τα 100.000 ευρώ, ενώ ανέφερε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο αυτοδιοικητικός φορέας αν αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τα σφαγεία, διότι, όπως εξήγησε, ο Επίτροπος δεν θα δεχτεί επιταγές σε Δημοτική Επιχείρηση, επίσης, οποιαδήποτε πρόσληψη θα πρέπει να γίνεται με ΑΣΕΠ, άρα θα υπάρχει δυσκινησία και τέλος, δεν έχει την νομιμοποίηση να ασκεί επιχειρηματικότητα. Ο κ. Κουφογάζος πρόσθεσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να ενταχθούν τα σφαγεία στην υπό σύσταση "Αξιοποίηση Ακινήτων ΑΕ", όμως, έθεσε το ερώτημα προς τους συμβούλους, αν μπορεί κάποιος να φέρει σε πέρας το εγχείρημα, λειτουργώντας με όρους αγοράς και επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος λειτουργίας των σφαγείων είναι ο εκσυγχρονισμός τους, μέσω προγράμματος ή μέσω μίσθωσης σε ιδιώτη, τονίζοντας παράλληλα ότι το διακύβευμα στην υπόθεση είναι η διατήρηση της μονάδας σε λειτουργία, ώστε να μπορεί να έχει μέλλον.
Πρόταση για εξεύρεση λύσης στην λειτουργία των σφαγείων, κατέθεσε ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Αρμάγος, σύμφωνα με την οποία, ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει την κτηνοτροφία στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό να δημιουργηθεί συνεταιρισμός παραγωγών, ο οποίος θα αξιοποιήσει προς όφελός του, δηλαδή των ίδιων των κτηνοτρόφων, τα σφαγεία.
"Βούληση της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου είναι το κλείσιμο των σφαγείων", δήλωσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Μαράβας και μέμφθηκε την συμπολίτευση ότι επί 6 μήνες δεν έκανε κάτι ουσιαστικό για να σωθεί η μονάδα, ενώ, ανέφερε ότι επί δημαρχίας του κ. Κουφογάζου την προηγούμενη 4ετία στον Καποδιστριακό Πύλης, και πάλι δεν είχε πραγματοποιηθεί κάτι σοβαρό.
Στην συνέχεια ο κ. Μαράβας σημείωσε την ύπαρξη και λειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων Τρικάλων, τα οποία είναι κοινοπραξία των κρεοπωλών και του Δήμου και τόνισε την δυνατότητα ανάλογης "σύνθεσης", με μέτοχο τον Δήμο και μία επαγγελματική ομάδα, όπως κτηνοτρόφους, κρεοπώλες, για τα σφαγεία Πύλης. Τέλος, ο κ. Μαράβας ζήτησε να μεταφερθεί η μελέτη στο "Αλ. Μπαλταντζής" για να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Παντέρας, σημειώνοντας πως χρειάζεται εμπεριστατωμένη ανάλυση και εισήγηση επί του θέματος, επισήμανε το γεγονός της επένδυσης εκατομμυρίων στα σφαγεία από τον Δήμο, τα οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πεταχτούν.
"Πέρα από την χρηματοδότηση μέσω προγράμματος του ΥΠΑΑΤ, ο δήμος Πύλης ανέλαβε άλλη πρωτοβουλία, αναζήτησε άλλη διέξοδο ή άλλον τρόπο χρηματοδότησης;", έθεσε το ερώτημα ο κ. Παντέρας και ζήτησε αναβολή του θέματος για να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, θέτοντας παράλληλα ως απαράβατο όρο εκμίσθωσης των σφαγείων, να αναλάβει τον εκσυγχρονισμό τους ο ιδιώτης που θα τα εκμεταλλευτεί.
Το ταξίδι στην Ιταλία .
Σχεδόν 2 ώρες, με πολύ ένταση, διήρκεσε η συζήτηση για την συμμετοχή δημοτικών συμβούλων και δημοτών σε εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία, βάσει ερωτήματος του συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κατσίβελου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί, τι αποκόμισαν από το ταξίδι στην Ιταλία οι συμμετέχοντες σ' αυτό Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Υπενθυμίζεται πως η μείζονα αντιπολίτευση είχε καταγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ότι στην δραστηριότητα αυτή μετείχαν άτομα του οικείου περιβάλλοντος ατόμων της Δημοτικής Αρχής, ενώ το πρόγραμμα αφορούσε μόνο αγρότες και είχε παρουσιάσει έγγραφο της ΜΚΟ με τα στοιχεία των μελών της αποστολής. Πρόκειται για πρόγραμμα εκπαίδευσης στην καλλιέργεια ροδιάς, που διοργάνωσε Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), πάνω σε πρόγραμμα της ΕΕ.
Παρά τις αντιπαραθέσεις και τους λεκτικούς διαπληκτισμούς, σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι συμφώνησαν για τον ρόλο που παίζουν συνήθως ΜΚΟ στην λεηλασία κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων.
Τον λόγο πήρε ο κ. Κουφογάζος, ο οποίος κατηγόρησε την μείζονα αντιπολίτευση για "ασύστολα ψεύδη και σπέκουλα" και δήλωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα "έτρεξε" από τον Αύγουστο του 2010, όμως "λόγω προεκλογικής περιόδου το αφήσαμε για μετά τις εκλογές, χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμά τους".
Ο κ. Κουφογάζος σημείωσε πως στο πρόγραμμα δεν μετείχαν άτομα που δεν μπορούσαν να το κάνουν και τόνισε πως όσοι έλαβαν μέρος στο ταξίδι χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις, το έκαναν με δικά τους έξοδα και δεν πήραν τίποτα από την δράση, ενώ παρουσίασε πίνακα από φορέα του εξωτερικού, που υλοποίησε στην Ιταλία την δράση, σύμφωνα με τον οποίο, επιδοτήθηκαν 14 άτομα και όχι τα 20 που είχαν αναφερθεί στο έγγραφο που είχε κοινοποιήσει η αντιπολίτευση, το οποίο δήλωσε ότι διαψεύδει, προσθέτοντας ότι ο Δήμος δεν το είχε συντάξει και κατά συνέπεια το θέμα ερευνάται και θα ζητηθούν ευθύνες. Επίσης, ο κ. Κουφογάζος έθεσε το ερώτημα πως η αντιπολίτευση είχε στα χέρια της έγγραφο, μία ημέρα πριν το παραλάβει ο Δήμος και στην συνέχεια κατηγόρησε την παράταξη του κ. Παντέρα για σπίλωση υπολήψεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Δήμος είχε δημοσιοποιήσει την υλοποίηση του προγράμματος έγκαιρα μέσω του Τύπου και επιπρόσθετα υπήρξαν και επαφές με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για συμμετοχή στην δράση, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν. Τέλος, ο κ .Κουφογάζος υπογράμμισε ότι ο Δήμος δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ, συμπληρώνοντας πως, βάσει νόμου, τα θέματα αυτά περνάνε από την Οικονομική Επιτροπή, όπου θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία.
Ένταση δημιουργήθηκε, όταν μετά την απάντηση του Δημάρχου ζήτησαν τον λόγο μέλη της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος κ. Παναγιώτου επισήμανε πως το θέμα έχει λήξει και θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.
Ο κ. Κατσίβελος, θέτοντας θέμα επί προσωπικού, έλαβε τον λόγο και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο δήλωσε "άλλα είχατε πει στα ΜΜΕ αμέσως μετά το ταξίδι στην Ιταλία και άλλα μας λέτε τώρα. Αυτοδιαψεύδεστε, διότι είχατε μιλήσει για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, ενώ τώρα μας λέτε ότι συμμετείχαν με δικά τους έξοδα διάφορα άτομα".
Από την πλευρά του ο κ. Παντέρας απέρριψε τις κατηγορίες περί σπέκουλας και σημείωσε "ο Δήμαρχος όφειλε να απαντήσει και εφόσον αναφέρει ότι το έγγραφό μας "λέει" ψέματα, ας το κατήγγειλε. Εμείς δεν κάναμε λόγο για καταβολή εξόδων σε άτομα, αλλά για δήλωση άλλων επαγγελμάτων από αυτά τα οποία ασκούν πραγματικά και συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ταξίδι". Ο κ. Παντέρας σημείωσε ότι "αν υπάρχει παρανομία στα λεγόμενα της αντιπολίτευσης ή οπουδήποτε αλλού, που θίγουν τον Δήμαρχο ή οποιονδήποτε άλλον, ας προχωρήσουν οι θιγόμενοι στις διαδικασίες που γνωρίζουν, αναζητώντας το δίκιο τους".
Ο σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ντίνος Κοτρώνης, στην τοποθέτησή του τόνισε πως η ουσία της υπόθεσης είναι οι ΜΚΟ, για τις οποίες δήλωσε "πολλές είναι φορείς σπατάλης δημοσίου χρήματος και η οποιαδήποτε συνεργασία μαζί τους είναι ευαίσθητο σημείο". Επίσης, ο κ. Κοτρώνης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος, παρά τις επιθέσεις που έχει δεχτεί όλα τα χρόνια που πολιτεύεται, ουδέποτε κατέφυγε στην Δικαιοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη τα ζητήματα να λύνονται πολιτικά, σημειώνοντας "οι μηνύσεις είναι πολιτική των αδύναμων".
Χειραγώγηση και εξαγορά συνειδήσεων, που πέφτουν στα μαλακά, προσφέρουν τέτοια προγράμματα, όπως αυτό της Ιταλίας, καθώς και πολλές ΜΚΟ, τόνισε ο κ. Αρμάγος στην τοποθέτησή του και χαρακτηρίζοντας "τρωκτικά" πολλές ΜΚΟ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αντίκρυσμα για την κοινωνία από τέτοιες πρωτοβουλίες.
Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς .
Σύμφωνα με απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, η οποία ενέκρινε την εισήγηση του πρόεδρου του ΔΣ του ΟΚΠΑΔ κ. Μπαλά, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς για την επόμενη χρονιά θα είναι (σε ευρώ μηνιαία, ανά παιδί):
-καμία πληρωμή για ετήσια εισοδήματα από 0 – 10.000 ευρώ
20 για ετήσια εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 για 1 παιδί και 10 για το 2ο
30 για ετήσια εισοδήματα από 20.001 έως 40.000 για 1 παιδί και 15 για το 2ο
40 για ετήσια εισοδήματα από 40.001 και άνω για 1 παιδί και 20 για το 2ο
Το προσδοκώμενα έσοδα είναι 13.000 ευρώ τον μήνα και στους σταθμούς φιλοξενούνται 80 περίπου παιδιά, ανέφερε ο κ. Μπαλάς.
Επί του θέματος, ο κ. Μαράβας ζήτησε να αναβληθεί το ζήτημα και να περιμένει ο ΟΚΠΑΔ την εξέλιξη των πραγμάτων, διότι είναι βαρύ το φορτίο που πέφτει στους δημότες με τόσους φόρους και πρόσθεσε ότι σε έξι μήνες θα πρέπει να ληφθεί απόφαση αν μπουν τροφεία ή όχι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται να μπει σειρά και τάξη στις δομές αυτές, καθώς ο Δήμος έχει λεφτά.
Ο κ. Παντέρας επισήμανε την κρίση που πλήττει τους δημότες και ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, επιδεικνύοντας ευαισθησία ο Δήμος.
Η λογική του Καλλικράτη είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες στην κοινωνική πρόνοια και το φόρτωμα των δήμων με ευθύνες που αφορούν το κράτος, τόνισε ο κ. Αρμάγος και ζήτησε από το Σώμα να μην αποδεχθεί τέτοια πολιτική, απορρίπτοντας πρακτικές τύπου τροφείων.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κουφογάζος σημείωσε τις ανελαστικές δαπάνες λόγω του προσωπικού που υπάρχουν στις δομές και ανέφερε ότι οι τιμές που καθορίζει ο δήμος Πύλης είναι οι χαμηλότερες στην Ελλάδα. Ο κ. Κουφογάζος επέρριψε ευθύνες στη πολιτεία, υπογραμμίζοντας την υποχρηματοδότηση των δήμων και την Καλλικράτεια λογική, που δημιούργησε φορείς χωρίς οικονομική αυτοτέλεια, εξαναγκάζοντας τους δήμους να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.
Προσλήψεις .
277 θέσεις θα διεκδικήσει ο δήμος Πύλης από το πρόγραμμα "δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο". Ο κ. Κουφογάζος σημείωσε πως αυτός ο αριθμός θα διεκδικηθεί και είναι άγνωστο πόσες τελικά θα εγκριθούν, ενώ αναφορικά με τις συνθήκες πρόσληψης, η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 5 μήνες, θα υπάρχει πλήρες ωράριο, πλήρης ασφάλιση και η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ.
Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο κ. Κουφογάζος για τις ελαστικές μορφές εργασίας, τονίζοντας πως είναι υπέρ του μόνιμου και κανονικά απασχολούμενου προσωπικού, όμως, σημείωσε, υποχρεούται να το κάνει, προκειμένου να στελεχώσει υπηρεσίες του δήμου και αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Κατά των ελαστικών μορφών εργασίας τάχθηκε ο κ. Αρμάγος, καταδικάζοντας τέτοιες πολιτικές.
Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: