Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ασύρματο Wifi Δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης (open-mesh) στη Μεσοχώρα .

Ασύρματο Wifi Δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης (open-mesh)
 
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή η πληροφορία διακινείται γρήγορα και η επικοινωνία είναι άμεση. Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μεταξύ των νέων, διαδίδονται γρήγορα. Βασική προϋπόθεση όλων αυτών είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στα χωριά της ορεινής μας πατρίδας ελεύθερη πρόσβαση δεν υπάρχει.
   Στα σημείο αυτό η Μεσοχώρα πρωτοπορεί. Ξεκίνησε με την προσφορά από το
mesochoranet ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στο κέντρο κυρίως του χωριού με τη χρήση nanostation. Η προσφορά αυτή συνεχίζεται και σήμερα.
   Παράλληλα η Αχελώου Ρους εντάχθηκε στη
δράση "Open-wifi", για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Κατέθεσε το 2010 αίτημα για την παροχή 30 ασύρματων "open-mesh" routers και σε πρώτη φάση ενεκρίθησαν  τα πρώτα 12 routers. Η εγκατάστασή τους άρχισε σε επιλεγμένα σημεία. Το δίκτυο τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία μέσω σταθερών συνδέσεων ADSL της Αχελώου Ρους. Ο Δήμος, παρά το αίτημα για στήριξη της προσπάθειας, δεν ανταποκρίθηκε. Τους επόμενους μήνες προγραμματίζεται η επέκταση του δικτύου με επιπλέον routers, ώστε να προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη και γρήγορες ταχύτητες στο σύνολοo του οικισμού. Ήδη προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες σε αρκετά σημεία του χωριού, τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του, ενώ σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή.
   Ευχαριστήσουμε τους συγχωριανούς μας που «φιλοξενούν» στο χώρο τους τα routers.
   Ανοίξτε λοιπόν τον PC, το φορητό σας, το
netbook, το PDA ή το κινητό σας, ανιχνεύστε ασύρματα δίκτυα, επιλέξτε και συνδεθείτε. Δωρεάν και ελεύθερα. Μην το παρακάνετε όμως. Ασχοληθείτε και με τους φίλους σας και αφήστε ταχύτητα και για άλλους.
   Η παρουσία της Μεσοχώρας στο Διαδίκτυο έχει πλέον καθιερωθεί. Κι αυτό χωρίς τη στήριξη κανενός φορέα. Όταν όλοι οι φορείς εγκαταλείπουν τη Μεσοχώρα προσπαθώντας να τη διαγράψουν από το χάρτη, εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε (και είμαστε πολλοί) να μην εγκαταλείπουμε το χωριό μας.
Αχελώου Ρους
www.mesochoranet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: