Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ . . . .



                
    

 
 
                                 Κύριε δήμαρχε του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων .

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι ο κ. Αθανάσιος Ντάσκας, εμπνευστής της δήθεν «ανάπτυξης» μέσω της δημιουργίας  τεσσάρων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια των Θεοδωριάνων, επανέρχεται εμμονικά με άρθρο του στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ, για εγκατάσταση και άλλων υδροηλεκτρικών έργων σε  όλα τα ποτάμια και ρέματα των Θεοδωριάνων. Πιθανόν ο κ. Ντάσκας, όταν επισκεφθήκατε πρόσφατα τα Θεοδώριανα, να σας ανέλυσε ο ίδιος το τελευταίο του επενδυτικό και αναπτυξιακό σχέδιο, για τη δημιουργία και εγκατάσταση κάποιων ακόμα υδροηλεκτρικών σε όλα τα ρέματα της περιοχής των Θεοδωριάνων. Σχέδιο  που έχει σταλεί και παλιότερα σε όλους του φορείς του χωριού μας   και έτυχε της απόλυτης απαξίωσης και απόρριψης .
Σε κάθε περίπτωση  σας θυμίζω ότι η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων,  συλλόγων και κατοίκων του χωριού μας είναι ότι η υπόθεση εγκατάστασης άλλων υδροηλεκτρικών  έργων στα Θεοδώριανα έχει κλείσει οριστικά. Δεν διαπραγματευόμαστε και δεν υποθηκεύουμε με τίποτα τη φυσική κληρονομιά και το φυσικό πλούτο των Θεοδωριάνων .
Ελπίζω όμως κύριε δήμαρχε σε αυτή σας την επίσκεψη να είδατε ότι στο δρόμο από το «Σταυρό», έχουν συμβεί σοβαρές καταπτώσεις σε τρία σημεία (Σταυρός, Μπιζιμόκου, Κουτσοχέρι) με αποτέλεσμα να έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος για αυτοκίνητα και οδηγούς .
Να ενημερωθήκατε για την κατάσταση των αγροτικών κτηνοτροφικών δρόμων, που έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές. Σε λίγες μέρες τα κοπάδια θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στα Θεοδώριανα και αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να φτάσουν στα λιβάδια .
Να μάθατε για το μονοπάτι στους καταρράκτες, το πρώτο φυσικό αξιοθέατο στο Δήμο μας με χιλιάδες επισκέπτες το χρόνο, που συντηρήθηκε προσωρινά με εθελοντική εργασία, μιας και η διάβασή του είχε γίνει επικίνδυνη .
Επίσης θα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στον δρόμο για τη Νεράιδα και στο κομμάτι λίγο έξω από το χωριό, που καταστράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο .
Θα είδατε το κλειστό ΚΕΠ και κοινοτικό γραφείο, αφού με δική σας απόφαση ο μοναδικός υπάλληλος του ΚΕΠ Θεοδωριάνων, έχει μεταφερθεί σε υπηρεσία του Δήμου στο Βουργαρέλι, ενώ στο ιδιόκτητο γραφείο της πρώην κοινότητας Θεοδωριάνων στην Άρτα, έχουν μεταφερθεί άλλοι υπάλληλοι από την Άγναντα και τους Μελισσουργούς.  Φροντίσατε μόνο ναλλάξετε τις ταμπέλες σαυτό, εξαφανίζοντας τη Δημοτική Ενότητα Θεοδωριάνων, καθιστώντας το Παράρτημα του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε δήμαρχε ότι τα Θεοδώριανα ήρθαν με «προίκα» και με πλεόνασμα 67 χιλιάδων ευρώ στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και θα περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση .
Ίσως στην επίσκεψή σας συναντήσατε και κάποια ηλικιωμένη γερόντισσα να σας πει ότι ο αγροτικός γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφήσει  ηλεκτρονικά φάρμακα στα Θεοδώριανα και αναγκάζονται να στέλνουν τα βιβλιάρια στην Άρτα ή στο Βουργαρέλι. Κι αυτό γιατί το δημοτικό ασύρματο ίντερνετ ενώ έχει φτάσει σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και σχεδόν σε όλες τοπικές κοινότητες του Δήμου, δεν έχει φτάσει  ακόμα στα Θεοδώριανα. Τα σχετικά έγγραφα που σας αποστείλαμε ως «Ορεινοί» αγνοήθηκαν, αφού δεν είχαμε καμιά επίσημη απάντηση από το Δήμο. Μας μένουν μόνο οι υποσχέσεις του ανάδοχου εργολάβου του έργου, που εδώ και μήνες δεν έχουν υλοποιηθεί .
Θα μάθατε ότι σε πολλά σοκάκια δεν υπάρχουν λάμπες στον κοινοτικό φωτισμό και οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν τα σπίτια τους με το φακό στα χέρια. Ή για τον κοινοτικό φωτισμό ακόμα και αυτόν της πλατείας, που συχνά πυκνά πέφτει βυθίζοντας όλο το χωριό στο σκοτάδι. Για τα σκουπίδια, που κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθυστερεί η αποκομιδή τους, κάνοντας την κατάσταση αφόρητη .
Σε αυτά κύριε δήμαρχε θέλουμε να εστιάσετε την προσοχή σας. Και αν ενδιαφέρεστε πραγματικά για μια σοβαρή μικρή επενδυτική και αναπτυξιακή προσπάθεια, που θα ωφελήσει όλο το Δήμο και όχι μόνο τα Θεοδώριανα, μελετήστε και βρείτε τρόπο να υλοποιήσετε την επίσημη πρόταση που σας κατατέθηκε από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών  για ένα μικρό χιονοδρομικό στη θέση «Λιβάδι» στο Σταυρό Θεοδωριάνων. Ας αφήσουμε  τις σωληνώσεις και τα φράγματα στα ρέματα και στα ποτάμια. Αυτό το είδος της «ανάπτυξης» το είδαμε και το απορρίψαμε,  όχι μόνο στα Θεοδώριανα αλλά σε όλα τα Τζουμέρκα .

                Με τιμή .

         Δημήτρης Στεργιούλης .
πρόεδρος του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: