Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΚΟΚΚΙΝΟΣ . Όνομα και πράγμα . . . . . . .


Ο Άσπρος και . . . ο Κόκκινος (video)
kokkinos_small

Μία πρωτόγνωρη εικόνα αντίκρυσα τις προηγούμενες ημέρες, σε μία μία μίνι "απόδραση" 3 ημερών αμέσως μετά το Πάσχα στον Αετό. Είχα ακούσει από τους παλιότερους σχετικά, αλλά πρώτη φορά είδα με τα μάτια μου το μοναδικό αυτό θέαμα, η μισή ροή του Άσπρου να είναι πράσινη και η άλλη μισή ...κόκκινη. Κι όλα αυτά, στο ύψος της εκβολής του ρέματος του "Κόκκινου" στον Αχελώο ποταμό .
Έχω βρεθεί πάμπολλες φορές σ'αυτό το μέρος με όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Από το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης(8/5) ο καιρός ήταν άστατος, με αστραπόβροντα και ψιλόβροχο αλλά χωρίς τη δυνατή μπόρα που θα πλημμύριζε τα πάντα. Στις 6.30μμ είχαμε κανονίσει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παντελή Τσάκαλο ραντεβού στον Κόκκινο για ψάρεμα . Πήγαμε εκεί, αλλά ο άσχημος καιρός με ψιλή βροχή, αστραπές και δυνατό αέρα μ'έκανε διστακτικό και πρότεινα στον Παντελή να το αναβάλλουμε για κάποια άλλη φορά. Όση ώρα περιμέναμε να δούμε αν θα σταματήσει η μικρή βροχή και οι κεραυνοί, το ποτάμι ήταν καθαρό .
Ο πρόεδρος, όπως πάντα επίμονος, μου λέει "θα πάω παραπάνω στα Πουριά για ψάρεμα, θα'ρθεις;". "Πήγαινε και θα΄ρθω σε λίγο..." του λέω και τον αφήνω να φύγει, ενώ εγώ κατεβαίνω δίπλα στην όχθη του Άσπρου για να δω από κοντά το ποτάμι. Και τότε ήταν που ο Κόκκινος άρχισε να θολώνει σιγά σιγά και τελικά να "ντύνει" το πέρασμά του με πορφυρένιο μανδύα καθώς χυνόταν στον Άσπρο. Βρήκα το θέαμα μοναδικό, έτρεξα γρήγορα στο αυτοκίνητο και πήρα την κάμερα να απαθανατίσω την πρωτόγνωρη για μένα εικόνα πριν θολώσει ολόκληρη η κοίτη του Άσπρου .
Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα κατέγραψε η κάμερα . . .



Το παράξενο ήταν ότι ο Αχελώος, από την αρχή του στα Τρία Ποτάμια, συνάντησε δεκάδες ρέματα και χειμάρους, με τον καιρό βροχερό από το μεσημέρι, αλλά το'φερε η συγκυρία να τον θολώσει ο Κόκκινος. Ο Κόκκινος πηγάζει από τα βουνά του Παχτουρίου, κι αφού παίρνει μαζί του κι άλλα μικρότερα ρέματα και χειμάρους, χύνεται τελικά στον Αχελώο κάνοντας του παρέα στο μεγάλο του ταξίδι μέχρι το Ιόνιο. Είναι ένα από τα αγαπημένα "παιδιά" του Αχελώου και το χρώμα που παίρνει όταν "αγριεύει" δικαιολογεί το όνομά του.
Αλλά μάλλον καλύτερα τα γνωρίζει και τα λέει ο Παντελής Τσάκαλος με την ποιητική του πένα, σε ένα απόσπασμα από τον "Θησαυρό του ποταμού" όπως δημοσιεύτηκε στο 13ο τεύχος του "Αετού Ασπροποτάμου" :

" Toν Κόκκινο που ξεχυλά, απ’την ψηλή τη Μπάλτα
που μόλις καν’ πως ξεχυλά κάνει τάχα θυμώνει
ορμά σαν όμοιος σίφουνας κόκκινος σαν το αίμα.
Καθώς ξεχύνονται μαζί, τα τρομερά χειμάρια
γίνονται ρέματα βαθιά, το χώμα λαγκαδιάζουν,
πηδούν γκρεμούς, όλα μαζί, σμίγουνε, ξεχωρίζουν
και πάλι ξανασμίγουνε, στον Κόκκινο κολλάνε. "

Ηλίας Αν. Κουτσογιάννης .
www.aetosaspropotamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: