Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ... ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΣΩΖΕΤΑΙ Ο ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ .

 

ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ... ΜΥΡΟΦΥΛΛΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΣΩΖΕΤΑΙ Ο ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ
Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών την απόφαση για μελέτη που αφορά το σχεδιασμό του φράγματος Συκιάς...
Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση από τη πλευρά της Κυβέρνησης που δείχνει την αποφασιστικότητα για προώθηση του έργου, το οποίο αποτελεί κομμάτι της συνολικής εκτροπής του Αχελώου .
Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι, ο μελετητής καλείται να διερευνήσει τις πιο πρόσφορες λύσεις για την ολοκλήρωση του έργου στην κατεύθυνση της μείωσης του ταμιευτήρα, κυρίως για οικονομικούς λόγους: προκειμένου η στάθμη του νερού να μη φθάσει έως τη μονή Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου (και να μη χρειαστεί η κατασκευή περιφράγματος για την προστασία της, όπως προέβλεπε παλιότερο σχέδιο) .
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το φράγμα της Συκιάς θα είχε ύψος 165 μ. και χωρητικότητα 530 εκατ. κ.μ. νερού. Η κατασκευή του διεκόπη το 2010 με απόφαση του ΣτΕ, όταν τα έργα βρίσκονταν ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Το φράγμα είχε σχεδιαστεί να γεμίζει με νερό μέσω σήραγγας από το φράγμα Μεσοχώρας (που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν λειτουργεί) και κατόπιν να στέλνει νερό μέσω της σήραγγας εκτροπής στη Θεσσαλία (η σήραγγα έχει σχεδιαστεί για την εκτροπή 600 εκατ. κυβικών νερού ετησίως, αν και στις μελέτες η ποσότητα έχει μειωθεί στα 250 εκατ. κυβικά ετησίως) .
Trikalavoice .

Δεν υπάρχουν σχόλια: