Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

«Κυριακή στο χωριό» στη Διάβα Καλαμπάκας .

Διάβα Τρικάλων.
Ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό δίπλα στη Καλαμπάκα. Με πλούσια ιστορία, παράδοση και λαϊκά δρώμενα που αναβιώνουν και σήμερα στο χωριό. Ένας τόπος που κυριαρχεί το πράσινο και τα άφθονα νερά.
Ο Πηνειός χωρίζει τα Μετέωρα από τη Διάβα. Από τη μία μεριά το μεγαλείο αλλά και η ανυπέρβλητη ομορφιά των Βράχων με την παγκόσμια ακτινοβολία κι από την άλλη ένα τοπίο καταπράσινο με τη Διάβα να κρέμεται κυριολεκτικά από την αγκαλιά του Κόζιακα. Τα Ροκατζάρια που έρχονται από την Αρχαία Ελλάδα, κυρίως από τις Διονυσιακές τελετές και προσαρμόστηκε επί Τουρκοκρατίας στο περιβάλλον της Σκλαβιάς, τα «Νυχτέρια» που διαδραματίζονται στους μαχαλάδες, γειτονιές του χωριού από μικρές ομάδες γυναικών κατά την περίοδο μετά το τέλος των αγροτικών εργασιών και τα εδέσματα ή αρραβωνιάσματα είναι μερικά από τα έθιμα που αναβιώνουν στη διάρκεια της εκπομπής από τους κατοίκους της περιοχής.
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (στις 15.00) η εκπομπή μας μεταφέρει σ’ έναν τόπο μαγευτικό, σ’ ένα χωριό που τιμά την παράδοση σε μια εκδήλωση γεμάτη νοσταλγία, μνήμες και ελπίδα για το αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: