Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ
Άρτα 20 Δεκέμβρη 2009
Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα από το 1997, όταν άρχισε ο αγώνας των κατοίκων των Θεοδωριάνων για την αποτροπή της εγκατάστασης τεσσάρων υδροηλεκτρικών στα ποτάμια της περιοχής μας. Στο χωριό μας ήδη λειτουργεί ένα τέτοιο έργο της εταιρείας ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό ότι η κατασκευάστρια εταιρεία παραβιάζει συστηματικά περιβαλλοντικούς όρους. Τόσο κατά την περίοδο κατασκευής του έργου, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας του, αλλά ακόμα και σήμερα, με αποτέλεσμα να δέχεται πρόσφατα κυρώσεις από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επανέρχεται, τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών στα ποτάμια μας. Πρόκειται για τα ίδια έργα που πετύχαμε το 2001 την ακύρωσή τους με προσφυγή στο ΣτΕ, τα ίδια έργα που πρόπερσι το καλοκαίρι προκάλεσαν ξεσηκωμό φορέων και κατοίκων του χωριού και την Μη έγκριση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων. Η εταιρεία αγνοώντας προκλητικά ομόφωνη απόφαση κοινοτικού συμβουλίου, που τάσσεται κατά της κατασκευής οποιουδήποτε άλλου υδροηλεκτρικού στην περιοχή των Θεοδωριάνων, σχετικές ανάλογες αποφάσεις των φορέων και συλλόγων των Θεοδωριάνων, της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, τον δωδεκαετή αγώνα μας, επανέρχεται με τροποποιημένες τις ίδιες μελέτες.
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα Θεοδώριανα, υποθηκεύοντας το μέλλον του χωριού μας, εκτρέποντας, σωληνώνοντας και εξαφανίζοντας τα ποτάμια, ότι πιο πολύτιμου έχουμε. Δεν μας ενδιαφέρει κανενός είδους «ανάπτυξη», που απειλεί το φυσικό πλούτο της περιοχής μας. Πιστεύουμε σε μια ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί μέσα από ήπιες μορφές οικοτουρισμού, που θα αναδεικνύουν και δεν θα εξαφανίζουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Καλούμε τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες, να αντιμετωπίσουν το θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να μην προχωρήσουν στην έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των παραπάνω έργων. Επίσης καλούμε για άλλη μια φορά τους συγχωριανούς και φίλους του χωριού μας συμπαραστάτες στον νέο αγώνα που ξεκινήσαμε. Η κλιμάκωση του αγώνα θεωρείται δεδομένη.
Υ.Γ. :Δεν λένε να αφήσουν κανένα ποτάμι στην ησυχία του . Βρε μανία και αυτή .

Δεν υπάρχουν σχόλια: