Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ωραίο Δημαρχείο ( κτήριο ) δεν έχουν στους "Γόμφους" ;

Στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος θα υποβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το πρώτο μέρος της πρότασης για την διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Ταμήλος επικαλέστηκε τηλεφωνικές επαφές, που είχε πρόσφατα με συνεργάτες του κ. Ραγκούση, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των δήμων που προέβλεπε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νομό των Τρικάλων δεν θα αλλάξει. Έτσι, για το νομό, μετά την διοικητική μεταρρύθμιση θα υπάρχουν στο νομό των Τρικάλων έξι (6) δήμοι. Εκείνο, ωστόσο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι οι πληροφορίες που έδωσε μέσω των χθεσινών του δηλώσεων ο δήμαρχος Τρικκαίων είναι ελαφρώς τροποποιημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες που ανέφερε στο πρόσφατο παρελθόν. Έτσι, ενώ μετά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ο δήμαρχος (ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης) ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει πρώτα για το σύστημα διοίκησης και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων και μετά για τον αριθμό τους, μετά τις πρόσφατες επαφές του με συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών ο κ. Ταμήλος δήλωσε ότι πρώτα θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δήμων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαβούλευση στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων. Για την ακρίβεια, στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στις 7 Ιανουαρίου από το υπουργείο οι αλλαγές, σε σχέση με την προηγούμενη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι λίγες, ενώ δεν θα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και, άρα, ούτε το κόστος αυτών των αρμοδιοτήτων καθώς και το σύστημα διοίκησης. Ωστόσο, οι συνεργάτες του κ. Ραγκούση ανέφεραν στον δήμαρχο ότι θα ληφθεί μέριμνα για τον τρόπο εκλογής των οργάνων των νέων δήμων, όπως για παράδειγμα, για τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων και αυτός ο τρόπος θα είναι ίδιος με τον τρόπο που προβλέπει η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαβούλευση Πάντως, το βέβαιο είναι ότι της κατάθεσης του τελικού νομοσχεδίου θα προηγηθεί διαβούλευση, τόσο με τους αιρετούς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και με απλούς πολίτες, μέσω του Διαδικτύου. Σε αυτό το σημείο κατέθεσε και την ένστασή του ο δήμαρχος Τρικκαίων, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαβούλευση με τους πολίτες εμπεριέχει ρίσκο, διότι «το υπουργείο μπορεί να κάνει δεκτές αλλαγές που θα είναι σε βάρος των δήμων». Ελαφρώς οξύμωρη η άποψη, διότι ο δήμος κανονικά είναι (και πρέπει να είναι ) οι δημότες, οπότε εάν δεν γνωρίζουν οι τελευταίοι το καλό τους, ποιος μπορεί να το γνωρίζει; Δήμοι του νομού Στο μεταξύ, να σημειωθεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ταμήλος αλλά και σύμφωνα με όσα προέβλεπε η μελέτη του ΙΤΑ για το νομό των Τρικάλων προβλέπονται οι εξής δήμοι:
- Υπερδήμος Τρικκαίων, με την συγχώνευση των δήμων, Εστιαιώτιδας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλώρειας, Καλλιδένδρου και Κόζιακα .
- Καλαμπάκας, με τους δήμους, Καστανιάς, Κλεινοβού, Μαλακασίου και Χασίων .
- Δήμος Γόμφων, Πιαλείων, Πινδαίων, Πύλης και διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας .
- Δήμος Αιθήκων με διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου .
- Δήμος Οιχαλίας, Φαρκαδονας και Πελινναίων .
- Δήμος Βασιλικής, Παληοκάστρου, Παραληθαίων και Τυμφαίων .

Της Ελπίδας Κουτσογιάννη .Εφημερίδα "Έρευνα" .

Υ.Γ. : Τελικά είτε στα Τρίκαλα θα μας πάνε ( την πόλη εννοώ ), είτε στην Αθήνα .
Σωτηρία δεν υπάρχει εκεί στα ορεινά . Όλοι μέσα στα μεγάλα μαντριά .
Ο μεγάλος τσοπάνος (βλέπε Ταμήλος) , για την πάρτη του ενδιαφέρετε .
Απ'την Πόρτα και πάνω δεν υπάρχει ζωή για τον κάμπο .

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ .
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2010

2 σχόλια:

Θοδωρής Κλιάφας είπε...

Καλή Χρονιά Τάκη και να είσαι πάντα δημιουργικός στο μπλογκ σου. Διαβάζω για τις αλλαγές στον Καποδίστρια και αναρωτιέμαι ποιές είναι οι εναλλακτικές λύσεις για χωριά όπως η Κορυφή που βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Πέρα από τις προσωπικές απόψεις, υπάρχει κάποια συλλογική τοποθέτηση γι'αυτό το ζήτημα;

ΚΑΠΡΟΪΤΗΣ είπε...

Θοδωρή καλησπέρα και καλή χρονιά . Δυστυχώς αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για μας χωρίς εμάς . Ούτε μας ρώτησε κανείς ποτέ και για τίποτα , ούτε άκουσανε κάποια γνώμη . Κοίτα η Πύλη είναι περίπου 70 χλμ. απο την Κορυφή . Η λογική λέει οτι ειναι λίγο δύσκολη η επικοινωνία εαν τελικά μας συμπεριλάβουνε σε ένα δήμο μαζί με την Πύλη και τους Γόμφους . Το λογικό θα ήτανε ένας δήμος απο τα Στουρναρεϊκα και πάνω . Αλλά τα κέντρα αποφάσεων ακούω οτι άλλα λογίζουν . Για να δούμε . . . . . .