Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Με ανοιχτά χαρτιά για τον «Καποδίστρια 2» .

Με ανοιχτά χαρτιά για τον «Καποδίστρια 2» .
Αποκαλυπτικός για τη διοικητική μεταρρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης .
Τη δέσμευση ότι επόμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας που θα προκύψει από τον «Καποδίστρια 2» και με αιρετές περιφέρειες επανέλαβε μιλώντας χθες στο MEGA ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Όπως είπε ο κ. Ραγκούσης η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί εμπόδιο για την υλοποίηση του “Καποδίστρια 2”.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της Επιτροπής που θα περιγράφουν τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων αλλά και τις αρμοδιότητές τους πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο πριν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Ιανουάριο (18-20/1 στην Αθήνα), ενώ η συζήτηση για τον αριθμό των δήμων και των περιφερειών (οι νομαρχίες θα μετατραπούν σε νομαρχιακά διαμερίσματα) θα ξεκινήσει αμέσως μετά προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το Μάρτιο.
Ο «Καποδίστριας 2» θα βασισθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που σημαίνει ότι οι δήμοι θα μειωθούν από 1034 σε 380 με 400, ενώ αναμένεται να μειωθεί και ο αριθμός των 13 περιφερειών, οι οποίες αποκτούν πλέον αναβαθμισμένο ρόλο καθώς ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.
Ο κ. Ραγκούσης δεν άφησε περιθώριο αμφιβολιών. Του χρόνου, τον Νοέμβριο, θα έχουμε εκλογές με βάση τα δεδομένα του «Καποδίστρια 2». Απομένει, να αποσαφηνιστεί στην πορεία ποια θα είναι αυτά τα δεδομένα για το Νομό Τρικάλων. Η απόφαση του υπουργού να προωθήσει τη διοικητική μεταρρύθμιση με βάση τα αποτελέσματα της μελέτη του ΙΤΑ, έχει συγκεκριμένη ανάγνωση και σε τοπικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη, που προέβλεπε 350 δήμους σε όλη τη χώρα, έδινε στη Νομό Τρικάλων έξι δήμους. Ένα στα Τρίκαλα, ένα στην Καλαμπάκα, ένα στη Φαρκαδόνα, ένα στην Πύλη, ένα στα ορεινά και ένα στα Αντιχάσια. Από τη στιγμή που ο υπουργός αφήνει περιθώριο για 30 – 50 δήμους επιπλέον, το πολύ, να χωρέσει ένας ακόμη δήμος στο Νομό Τρικάλων. Απομένει να διαπιστωθεί, αν αυτός θα είναι στα ριζά του Κόζιακα, όπως επιδιώκουν οι δήμαρχοι της περιοχής, ή στα ορεινά και συγκεκριμένα γύρω από τη Μεσοχώρα, όπως επιθυμούν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Του Λάζαρου Μάμαλη απο την Τρικαλινή εφημερίδα "ΕΡΕΥΝΑ" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: