Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ανακοίνωση . . . . . . Αχελώου ρούς .



Γιατί δεν πρέπει να γίνει η εκτροπή του Αχελώου


(με αφορμή το υπόμνημα ΠΑΣΕ και τις θέσεις των ΝΣ Τρικάλων & Λάρισας)

1ον. Για λόγους ιστορικούς: Η “ιδέα” της εκτροπής χρονολογείται από το 1925 !!! ενώ το 1958 !!! εμφανίζεται για πρώτη φορά η πρόταση της ΔΕΗ για εκτροπή από την Μεσοχώρα. Οι πρώτες μελέτες που ανατέθηκαν από την ΔΕΗ στις εταιρείες ELECTROWAT(1974) & CNC (1927) με στόχο την ενεργειακή αξιοποίηση του Αχελώου, κρίνουν την εκτροπή ασύμφορη. Το 1972 ο μηχανικός της ΔΕΗ Μεγειρίας προτείνει εκτροπή με φράγματα στην Μεσοχώρα, την Συκιά, Παλαιοκαρυά και Μουζάκι. Από το 1972 μέχρι το 1982 γίνονται διάφορες μελέτες και το 1983 το έργο εξαγγέλλεται “πανηγυρικά”. Ορίζεται ως αρδευτικό που παρεμπίπτοντος από τους ταμιευτήρες Μεσοχώρας και Συκιάς θα παράγει και ηλεκτρική ενέργεια. Από το 1983 μέχρι το 2000 ακυρώνετε πολλές φορές από το ΣτΕ αλλά κυρίως αλλάζει διαρκώς όνομα και σκοπιμότητα !!!Άρα είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει ανάγκες πολύ μακρινές στο παρελθόν και δεν έχει καμία σχέση πλέον με τις σημερινές πόσο μάλλον με τις μελλοντικές ανάγκες και πραγματικότητα. Για αυτό πρέπει να ακυρωθεί.
2ον. Για λόγους περιβαλλοντικούς: Καταστρέφει ένα μεγάλο τμήμα της κοίτης του ποταμού αλλά και το δέλτα του που είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες. Τα τεράστια φράγματα ( ύψους 150 μ. !!!) κατακλύζουν Χωριά, οικισμούς, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, καταστρέφουν τοπικούς πολιτισμούς. Απειλούν με εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας και αφανίζουν 100δες χιλιάδες στρέμματα δάσους. Όλα αυτά δε σε συνθήκες παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής. Κυρίως όμως γιατί εγκαθιστά την λογική ο άνθρωπος μπορεί να ξοδεύει διαρκώς και κατά το δοκούν όσο νερό θέλει. Λογική που φέρνει ειδικά την Θεσσαλία στα πρόθυρα της περιβαλλοντικής καταστροφής. Η σύγχρονη λογική επιβάλλει: Πρώτα να δούμε τι νερό διαθέτουμε και μετά πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχει παγκόσμια, θετικό παράδειγμα εκτροπής ποταμού. Ούτε ο Αχελώος θα είναι για αυτό πρέπει να σταματήσει η εκτροπή του.
3ον. Για οικονομικούς λόγους: Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των έργων της εκτροπής ακολουθούν πιστά την εργολαβική λογική των μεγάλων έργων. Όσο μεγαλύτερα και ακριβότερα τόσο καλύτερα. Αυτή η λογική είναι εκτός από περιβαλλοντοκτόνα, καταστροφική και οικονομικά. Με το 1/10το των χρημάτων της εκτροπής θα γινόταν ολόκληρο κλειστό κύκλωμα άρδευσης στην Θεσσαλία που θα εξοικονομούσε το 80% του νερού που σήμερα σπαταλάτε. Με ακόμα 1/10ο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν μικρά συμβατά με το περιβάλλον φράγματα συγκράτησης νερών της Θεσσαλίας που σήμερα χάνονται ασκόπως. Η μονομερής προβολή από πλευράς των υπερασπιστών (ΠΑΣΕ) του επιχειρήματος των δαπανηθέντων χρημάτων – δεν έχουν και άλλο επιχείρημα – αποδεικνύει το ορθόν του ισχυρισμού μας. Το οικονομικό όφελος θα είναι τεράστιο αν σήμερα σταματήσει η συνέχιση των έργων. Και κάτι ακόμη. Γιατί κανείς δεν λέει στους μελλοντικούς χρήστες πόσο θα του κοστίζει το νερό από τον Αχελώο;; Για να πειστείτε ότι πρέπει να σταματήσει και για οικονομικούς λόγους η εκτροπή, σας παραπέμπω στο υπόμνημα της ΠΑΣΕ. Καλύτερους dealer δεν μπορούν να βρουν οι εργολάβοι.
4ον. Για νομικούς λόγους: Μια πολιτεία που δεν σέβεται το νομικό της πλαίσιο και τους θεσμούς της δεν μπορεί να θεωρηθεί σύγχρονη και δημοκρατική. Τα έργα ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν παράνομα, ανάμεσα από πολλές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ. Μεγαλύτερη νομική λαθροχειρία είναι ο νόμος “Σουφλιά” του 2006, ο οποίος πλέον βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης. Γι αυτό και ο σημερινός πανικός !!! Όσες φορές η υπόθεση πήγε στο ΣτΕ, ακυρώθηκε. Μετά από κάθε απόφαση, η πολιτεία άλλαζε το όνομα, το σκοπό και το στόχο του έργου, για να παρακάμψει το ΣτΕ. Μα ποιον κοροϊδεύει, αν όχι το εαυτό της;;. Για να μην ευτελίζονται οι νομικοί μας θεσμοί και το κύρος τους, η πολιτεία πρώτη πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις τους. Άρα και για νομικούς λόγους, η εκτροπή πρέπει να σταματήσει.
5ον. Για πολιτικούς λόγους: Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μεγάλων έργων που επηρεάζουν το περιβάλλον αλλά και την ζωή πολλών ανθρώπων, πρέπει να έχουν την πλήρη κοινωνική νομιμοποίηση. Αυτή η βασική αρχή δεν τηρήθηκε, όσον αφορά τα έργα της εκτροπής του Αχελώου. Δεν έγινε καμία ουσιαστική διαβούλευση, ακόμα και σήμερα προκρίνεται η λεγόμενη “πολιτική” λύση, δηλαδή η επιβολή της απόφασης άνωθεν. Ακόμη και μετά από 25ετή προσπάθεια δεν κατανόησαν ούτε οι τοπικοί μας άρχοντες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το “έγκλημα”, χωρίς την κοινωνική συναίνεση; Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ιδιαίτερα τα μεγάλα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τοπικισμούς και δήθεν “περιφερειακές” συγκρούσεις. Είναι οικουμενικά και απαιτούν την συναίνεση του συνόλου της κοινωνίας. Τέτοια συναίνεση ούτε έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει η εκτροπή Αχελώου. Για αυτό και δεν πρέπει να γίνει.
Υ.Γ1. Τα Νομαρχιακά Συμβούλια της Λάρισας και των Τρικάλων, ας διαχειριστούν πρώτα τα νερά του Πηνειού που μας πνίγουν και μετά να ζητάν και τον Αχελώο.Υ.Γ2. Το ΝΣ Τρικάλων πριν να ζητάει την εκτροπή να δει τι θα απογίνει η Μεσοχώρα και οι γύρω οικισμοί που κινδυνεύουν με αφανισμό. Αυτή είναι η αρμοδιότητα του.Υ.Γ3. Ας αρχίσει επιτέλους, έστω και σήμερα, ένας επί της ουσίας διάλογος για αυτή την υπόθεση.
“Αχελώου Ρους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: