Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Έρχετε η σειρά για τα δικά μας χωριά ;

Αναγκαίοι οι φύλακες των ορεινών πατρίδων .
Σε αυτούς στηρίζεται η ασφάλεια των χωριών που ερημώνουν το χειμώνα .
Σημαντικά προβλήματα σε ορεινά δημοτικά διαμερίσματα από επιδρομές διαρρηκτών αλλά και φυσικές καταστροφές .
Δεν είναι λίγα τα χωριά του ορεινού όγκου των Τρικάλων, που το χειμώνα ερημώνουν. Μοναδικός και μοναχικός σύμμαχος της ασφάλειας των χωριών είναι οι φύλακες που ορίζουν οι δήμοι, οι κοινότητες ή και οι ίδιοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι.
Πρόκειται για μία τακτική που όχι μόνο συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια αλλά είναι και απαραίτητη για την ασφάλεια των απομακρυσμένων δημοτικών διαμερισμάτων και οικισμών. Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία κρατική αρωγή για την ενίσχυση και την αύξηση των φυλάκων των ορεινών πατρίδων ενώ κάτοικοι, πρόεδροι συλλόγων καθώς και δήμαρχοι και κοινοτάρχες, φοβούνται ότι με τον Καλλικράτη, και πάλι δεν θα προβλεφθεί η μέριμνα της πολιτείας για τη στελέχωση των σημαντικών αυτών θέσεων.

Το παράδειγμα του Ασπροποτάμου .

Στην περιοχή του Ασπροποτάμου εδώ και αρκετά χρόνια, οι φύλακες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο δίνοντας τη δική τους μάχη για την ασφάλεια των χωριών κατά τους χειμερινούς μήνες. Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά δέκα χωριά της διευρυμένης κοινότητας, αυτή τη στιγμή έχουν τους δικούς τους φρουρούς με κονδύλια που εξοικονομεί και διαθέτει για το σκοπό αυτό η κοινότητα. Σε κάθε χωριό, ο φύλακας αναλαμβάνει υπηρεσία με την αποχώρηση των θερινών κατοίκων, προσέχοντας δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όχι μόνο από κακοποιά στοιχεία αλλά και από διάφορες καταστροφές. Μάλιστα, έχει οριστεί ακόμη ένας φύλακας ο οποίος κάνει περιπολίες στα χωριά επιβλέποντας επιπλέον την κατάσταση που επικρατεί. Όπως τόνισε μιλώντας σχετικά ο κ. Δημήτρης Βουρλίτσης, πρόεδρος της Διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου, «Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία φυλάκων στα ορεινά κυρίως χωριά. Μη ξεχνάμε ότι εκκλησιαστικά μνημεία έγιναν πρόσφατα στόχος κακοποιών αφήνοντας πίσω τους τραγικές απώλειες για την πολιτιστική κληρονομιά όλου του νομού. Εκτός αυτού, μπορεί όσοι κατάγονται από τα χωριά να ζούνε μόνιμα σε πόλεις, όμως πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να χτίσουν σπίτια στον τόπο καταγωγής τους επενδύοντας στις ρίζες τους. Οι περιουσίες αυτές με κάποιο τρόπο πρέπει να προστατευθούν». Όπως τονίζει όμως ο πρόεδρος, οι χειμερινοί φύλακες συντελούν και στην άμεση επίλυση και προβλημάτων που προκύπτουν από διάφορες φυσικές καταστροφές ειδοποιώντας τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές. Όπως στην πρόσφατη περίπτωση του χωριού Ανθούσα, όπου σημειώθηκαν έντονες κατολισθήσεις δημιουργώντας πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή στην Καλλιρόη όπου λόγω ψύχους έσπασε αγωγός του χωριού πλημμυρίζοντας τους δρόμους του οικισμού. Προβλήματα στο Γαρδίκι Την αναγκαιότητα της ύπαρξης φυλάκων στα χωριά που ερημώνουν το χειμώνα επισημαίνει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γαρδικιωτών κ. Σωτήρης Μπουντούρης. Για δύο χρόνια το χωριό είχε φύλακες με αποτέλεσμα να μην έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα από την απουσία κατοίκων. Φέτος, φαίνεται ότι η κατάργηση του φύλακα στάθηκε αφορμή για διαρρήκτες που έφτασαν στο ορεινό χωριό βρίσκοντας τη λεία τους στα έρημα σπίτια. Όπως τονίζει ο κ. Μπουντούρης, «Η παραμονή των φυλάκων είχε αποτέλεσμα, γι’ αυτό ζητήσαμε την αρωγή του δήμου αλλά και της πολιτείας χωρίς αποτέλεσμα δυστυχώς. Για τις κοινότητες που ερημώνουν το χειμώνα πρέπει κάποιος να μένει πίσω. Υπάρχουν ιδιώτες που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν την κατάσταση όμως δεν αρκεί. Προσωπικά, σαν πρόεδρος του συλλόγου χτύπησα κάθε πόρτα αυτοδιοίκησης αλλά όπως κατάλαβα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη από την πολιτεία».

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ .Εφημερίδα " ΕΡΕΥΝΑ " .

Δεν υπάρχουν σχόλια: