Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εδώ καράβια χάνονται . . . . . . βαρκούλες αρμενίζουν .

Εικόνες του παρελθόντος, ανάλογες εκείνων του 2002 καταγράφηκαν χθες στην περιοχή της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας από την νέα υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του.
Τα αγροκτήματα των δημοτικών διαμερισμάτων Κεραμυδίου, Φαρκαδόνας, Ζάρκου, Πηνειάδας, Κλοκωτού, Γεωργανάδων αλλά και των όμορων δήμων της Καρδίτσας, έμοιαζαν χθες νωρίς το μεσημέρι με γιαλό εξαιτίας των μεγάλων όγκων που έρεαν στην κοίτη του Πηνειού ποταμού που υπερχείλισε προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιεργούμενες και μη εκτάσεις.
Από την νέα μεγάλη της τελευταίας 8ετίας υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού προκλήθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτών της περιοχής, ζημιές σε 20.000 περίπου στρέμματα καλλιεργούμενων και μη εκτάσεων των δυο δήμων, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού – Μαραθέας Καρδίτσας καθώς η γέφυρα που συνδέει τα δυο δημοτικά διαμερίσματα καλύφτηκε από τα νερά ενώ πλημμύρισαν 3 ποιμνιοστάσια στην περιοχή της Φαρκαδόνας.
Τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι έντονες βροχοπτώσεις ήταν προδιαγεγραμμένα για τους αγρότες της Φαρκαδόνας μετά και τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή και ευρύτερα στο νομό από το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Τόσο την Κυριακή, όσο και την Καθαρή Δευτέρα η στάθμη των νερών τόσο στον Πηνειό ποταμό, όσο και στους παραποταμούς είχε ανέβει επικίνδυνα ενώ προχθές το πρωί σε περιοχές της Οιχαλίας και της Φαρκαδόνας σημειώθηκε μερική υπερχείλιση.
Οι μεγάλοι όγκοι νερού που κατάφταναν από τους παραποτάμους του Πηνειού, Ενιπέα, Καλένζτι και Φαρσαλίτη στην κοίτη του από χθες νωρίς το πρωί στάθηκε η αφορμή για να προκληθούν οι μεγάλες πλημμύρες, που σύμφωνα με αγρότες των προαναφερόμενων περιοχών είχαν να συμβούν από το 2002 και νωρίτερα.

Και παράλληλα . . . . . .

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου μέσα στον επόμενο μήνα θα επιδιώξουν να έχουν οι τέσσερις Θεσσαλοί Νομάρχες και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) για την μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν έχει τη βούληση να συνεχιστούν τα έργα που θα δώσουν λύση στο μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας του Θεσσαλικού κάμπου . Στην απόφαση αυτή κατέληξαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της ΠΑΣΕ, που συνεδρίασε στο γραφείο του νομάρχη Τρικάλων μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο σύνολο των έργων που σχετίζονται με την εκτροπή. Και οι 4 Θεσσαλοί Νομάρχες τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της συνέχισης του έργου, που θα συντελέσει στην επίλυση του αρδευτικού προβλήματος στο Θεσσαλικό κάμπο, σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου 2 ώρες και κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να ξανασυναντηθούν τα μέλη της ΠΑΣΕ το επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσία και των Βουλευτών των τεσσάρων Νομών, έτσι ώστε να πάρουν και αυτοί θέση επί του συγκεκριμένου θέματος και να πιέσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της μερικής εκτροπής του Αχελώου . Στο πέρας της συνεδρίασης μίλησαν στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου όλοι οι Νομάρχες τονίζοντας πως θα κάνουν ότι μπορούν για να πετύχουν την ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που σταματά το έργο, για το οποίο έχουν δοθεί ήδη ουκ ολίγα χρήματα.
Ρεπορτάζ από τον τοπικό τύπο των Τρικάλων .

Και το σχόλιο κάποιου ανώνυμου στο site : agrinionews .

ΘΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΩ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ...ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ..... ΑΣ ΜΗΝ ΑΠΟΞΑΙΡΕΝΑΝ 6 ΛΙΜΝΕΣ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ...Ο ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΥΠΕΡΧΙΛΙΖΕΙ ΤΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ....ΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΡΘΕΙ...

ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ.

1 σχόλιο:

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Πολύ πετυχημένη η παράλληλη δημοσίευση των δύο άρθρων. Οι Θεσσαλοί έχουν πρόβλημα στη διαχείριση των νερών τους. Και οι Νομάρχες επιμένουν στο καπρίτσιο τους.