Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές 7ης Νοεμβρίου 2010 . Ο δρόμος προς την κάλπη..

Ο δρόμος προς την κάλπη..
ΟΧΙ ΨΗΦΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ  .."
Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι πρώτες κάλπες του «Καλλικράτη» που θα αναδείξουν τις νέες περιφερειακές αρχές στις 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας και τις δημοτικές αρχές στους 325 δήμους...
Στις 7 Νοεμβρίου θα εκλεγούν οι 713 περιφερειακοί σύμβουλοι, οι 9.257 δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη την επικράτεια ενώ παράλληλα οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν εκπροσώπους και για τα τοπικά συμβούλια, με το νέο σύστημα σταυροδοσίας που έχει θεσμοθετήσει ο Καλλικράτης όπου για πρώτη φορά οι σύμβουλοι δεν θα εκλέγονται από το σύνολο του δήμου ή της περιφέρειας αλλά από τους ψηφοφόρους της εκλογικής τους περιφέρειας δηλαδή από τους εκλογείς της δημοτικής ή της περιφερειακής ενότητας που ανήκουν.
Στο δρόμο μέχρι την κάλπη .
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 π.μ της Κυριακής 7 Νοεμβρίου και θα κλείσουν στις 7:00 μ.μ της ίδιας ημέρας. Σε δήμους και περιφέρειες όπου ο πρώτος συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% +1 των ψηφοδελτίων θα γίνουν επαναληπτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.
Δικαίωμα ψήφου έχουν:
Οσοι έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992.
Είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποτελούν έναν δήμο.
Νόμιμοι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 31-8-2010
Πολίτες των υπολοίπων 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου
Αντίστοιχα για τις περιφέρεις μπορούν να ψηφίσουν όλοι όσοι συμμετέχουν και στις δημοτικές εκλογές εκτός από τους πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ και τους νόμιμους υπηκόους των τρίτων χωρών.
Δεν είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν, την ημέρα της ψηφοφορίας, σε απόσταση μεγαλύτερης των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν και έχουν εφοδιαστεί με την ειδική βεβαίωση (χιλιομετρική απόσταση) από τον δήμο της περιοχής τους. Επίσης δεν μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν στερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα.
Οι σταυροί στην Περιφέρεια .
Οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν πρώτα για τις περιφερειακές εκλογές και αμέσως μετά για τις δημοτικές εκλογές.
Στις περιφέρειες ψηφίζουμε για την ανάδειξη περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και του περιφερειακού συμβουλίου. Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες δεν θέλουν σταυρό προτίμησης.
Σε κάθε εκλογική περιφέρεια βάζουμε από έναν έως τέσσερις σταυρούς ανάλογα με τον αριθμό των εδρών που εκλέγει στο περιφερειακό συμβούλιο. Ως εκλογική περιφέρεια για τις περιφερειακές εκλογές ορίζεται η περιφερειακή ενότητα που συγκροτήθηκε με τον Καλλικράτη.
Σε εκλογική περιφέρεια που διαθέτει 3 έδρες ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έναν σταυρό.
Από 4 έως 7 έδρες μπορούν να επιλεγούν μέχρι 2 υποψήφιοι, ενώ για περιφέρειες με 8-12 έδρες μπορούν να επιλεγούν μέχρι και 3 υποψήφιοι. Τέλος, για περιφέρειες που διαθέτουν άνω των 12 εδρών επιτρέπεται η σταυροδότηση μέχρι και 4 υποψηφίων.
Οι σταυροί στον Δήμο .
Στους δήμους θα αναδειχτούν οι 325 δήμαρχοι και τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων που συστήνονται με τον Καλλικράτη. Για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων οι ψηφοφόροι μπορούν να θέσουν:
Έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια, εκλέγει μέχρι τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους
Μέχρι τρεις (3) σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους όταν η εκλογική του περιφέρεια εκλέγει περισσότερους από τρεις (3) δημοτικούς συμβούλους
Έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών του δήμου.
Ο εκλογέας επίσης μπορεί να επιλέξει 1 υποψήφιο τοπικό εκπρόσωπο (σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους) ή 1 υποψήφιο του συμβουλίου τοπικής κοινότητας ή μέχρι 2 υποψηφίους του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας.
Στο ψηφοδέλτιο που παραλαμβάνει ο ψηφοφόρος αναγράφεται επακριβώς ο ανώτατος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο εκλογέας για κάθε κατηγορία υποψηφίων. Αν έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι σταυροί από αυτούς που προβλέπονται τότε το ψηφοδέλτιο προσμετράται υπερ του συνδυασμού και δεν καταμετρούνται οι σταυροί.
Μάθε πού ψηφίζεις .
Οι ψηφοφόροι για να πληροφορηθούν το εκλογικό κέντρο που ψηφίζουν μπορούν να ενημερωθούν από τον δήμο που κατοικούν .
Την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr., στην ενότητα μάθε που ψηφίζεις όπου πρέπει να εισάγουν τα στοιχεία του ειδικού εκλογικού αριθμού που διαθέτουν καθώς και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό τους
Το τηλεφωνικό κέντρο 1500 . 
Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους στο εκλογικό τμήμα αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής. Εναλλακτικά μπορούν να επιδείξουν διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης, ακόμα και το ατομικό βιβλιάριο υγείας. Αν κάποιος εκλογέας δεν περιλαμβάνεται στον εκλογικό κατάλογο και δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα, μπορεί να απευθυνθεί στον δήμο, ή την κοινότητα, όπου είναι γραμμένος και να ζητήσει πιστοποιητικό εγγραφής του στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: