Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποχή . . . .

Οι άρχοντες της αποχής . 

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στον πολιτικό κόσμο η τεράστια αποχή από τις κάλπες , η οποία εντάθηκε σημαντικά τη δεύτερη Κυριακή. Οι πολίτες, είτε θέλησαν να στείλουν κάποιο μήνυμα, είτε πραγματικά αδιαφόρησαν για το ποιος θα εκλεγεί.
Το πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και το τι σημαίνει ως προς την ισχύ ορισμένων “δυναμικών” ομάδων μειοψηφίας, ή τον πολλαπλασιασμό της μέσα από την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, το αντιλαμβάνεστε όλοι. Διότι, αν οι μισοί πολίτες αρνούνται να ψηφίσουν, μια ομάδα του 1% ... αυτομάτως μετατρέπεται σε 2% επί των ψηφισάντων. Απλά μαθηματικά.
Ήδη, η καταγεγραμμένη αποχή σε Πανελλαδικό επίπεδο ξεπέρασε το 54% των εγγεγραμμένων και τα λευκά-άκυρα το 11,5% (σ.σ. στις περιφερειακές) ή το 7,5% (σ.σ. στις δημοτικές). Δηλαδή, μιλάμε για τοπικές αρχές που εξελέγησαν από το 46% του σώματος. Αν απέσπασαν χονδρικά τις μισές ψήφους ... μιλάμε για περιφερειάρχες που ψήφισε το 20% του σώματος και δημάρχους που ψήφισε το 21% του σώματος.
Σε απλά ελληνικά: ο ένας στους πέντε διάλεξε δήμαρχο ή περιφερειάρχη. Ο δεύτερος διαφωνούσε με αυτή την επιλογή και οι υπόλοιποι τρεις τους άφησαν να μαλώνουν, αδιαφορώντας ποιος θα κερδίσει. Αυτό συνέβη την Κυριακή και αυτό καλούνται να αποκωδικοποιήσουν οι πολιτικοί, αν επιθυμούν να πλησιάσουν τους τρεις αδιάφορους και να τους πείσουν για κάτι.
Όμως, πέρα από τα νούμερα, τα φαινόμενα ήταν ακόμα πιο ανησυχητικά. Τη δεύτερη Κυριακή, δεν υπήρχαν στυλό στα παραβάν. Πολλοί ψηφοφόροι διαμαρτυρήθηκαν επειδή ήθελαν να στείλουν «γραπτό μήνυμα». Και όταν δεν έβρισκαν άλλο τρόπο, έσκιζαν σε πολλά κομματάκια τα ψηφοδέλτια, εκδηλώνοντας έτσι τη συσσωρευμένη οργή τους.
Εναντίον τίνος όλη αυτή η οργή; Αν θα έπρεπε να μαντέψουμε, θα λέγαμε συνολικά κατά του πολιτικού κόσμου, του συστήματος, τους κράτους, της γενικής κατάρρευσης της πραγματικότητάς τους, της απαξίωσης κάθε θεσμού πάνω στον οποίο πίστευαν ότι θα πατούσαν σταθερά για να στήσουν τη ζωή των ιδίων και των παιδιών τους.
Ας τα σκεφτούν καλά αυτά οι νεοεκλεγέντες άρχοντες. Επειδή, πέρα από το σκίσιμο των ψηφοδελτίων ή την αποχή, η συσσωρευμένη οργή, μπορεί να εκφραστεί και με ακόμα χειρότερους τρόπους.
Τρικαλινά Νέα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: