Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

«Στέγνωσαν» από έργα οι δήμοι του Νομού Τρικάλων .

Τέσσερις μήνες μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας κι ακόμη δεν έχει προωθηθεί το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ . Την περασμένη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου Τρικκαίων, το αίτημα για έργα στα χωριά ήταν κοινό από τους παριστάμενους προέδρους των τοπικών συμβουλίου.
Τα περισσότερα από τα αιτήματα δεν θα έχουν ευτυχή κατάληξη λόγω της έλλειψης πόρων. Κυρίως, δε, λόγω της έλλειψης χρηματοδοτικών προγραμμάτων εντός των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν αυτά τα έργα. Μετά την απόσυρση του «Θησέα» και τη μείωση κονδυλίων από τη ΣΑΤΑ και τους ΚΑΠ, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι στους δήμους για να γίνουν έργα. Όχι τίποτα σημαντικά έργα, αλλά ακόμη και εκείνα της «καθημερινότητας» για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής στην περιφέρεια των δήμων. Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ που ανακοινώθηκε πέρυσι από το υπουργείο Εσωτερικών για να συνοδεύσει τον Καλλικράτη. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής δεν είχαν κάποια πιο συγκεκριμένη απάντηση από εκείνη που γνωρίζουν οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί. Εντός του επόμενου δίμηνου, αναμένονται οι σχετικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, ακόμη κι αν ανοίξει αυτό το μέτρο το επόμενο χρονικό διάστημα, τα άδεια κρατικά ταμεία δεν εγγυώνται την εκταμίευση ικανών πόρων για την κάλυψη των αναγκών σε έργα από τους δήμους.
Μεταξύ και των τοπικών αιρετών είναι πλέον σαφές ότι καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία διασφάλισης χρηματοδότησής του με 4 δις ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι παρότι «σύμφωνα με το άρθρο 281 του ν. 3852/2010, η υποστήριξη του Καλλικράτη, θα γίνει ιδίως μέσα από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, το οποίο προϋποθέτει 1 Π.Δ. και 3 Υ.Α. που έπρεπε να έχουν εκδοθεί ως τις 31.12.2010. Τέσσερις μήνες περίπου μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας ούτε έχει γίνει τίποτα, ούτε έχει δοθεί κάτι στη δημοσιότητα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής και λειτουργικής κατάρρευσης.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: