Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων .

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων θα πανηγυρίσει την ονομαστική εορτή του Αγίου.
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Μυροφύλλου Τρικάλων.
Αμέσως μετά τη θεία λειτουργία και τον τελετουργικό χορό του Αϊ Γιώργη από τους γέροντες του χωριού θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα. Στους προσκυνητές θα διανεμηθεί παραδοσιακό φαγητό (προβατίνα με κριθαράκι), κόκκινα αυγά και κρασί, όλα προσφορά μελών και φίλων του συλλόγου.
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ιερά Πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου και να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά δρώμενα θα υπάρχει συγκοινωνία από Τρίκαλα προς Μυρόφυλλο και επιστροφή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2431075003 , 6973034272 (Πρόεδρος Συλλόγου : Κώστας Ράπτης).
Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στα ΝΔ της κοινότητας Μυροφύλλου και στα όρια των νομών Τρικάλων και Άρτας. Είναι χτισμένο σε ένα φυσικό άνδηρο ανάμεσα σε δύο παραποτάμους του Αχελώου. Η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστη. Κατά μια άποψη πρόκειται για τη μονή που ως «Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου εις Ασπροπόταμον» αναφέρεται σε χρυσόβουλο του έτους 1336, όπου και η αναφορά του Μυροφύλλου ως «Μυρόκοβο».
Η ιστορία του μοναστηριού αρχίζει επίσημα το 1618. Το έτος αυτό κτίστηκε ο ναός της Θεοτόκου στη θέση παλιότερου ναού που κάηκε και η ύπαρξη του οποίου τεκμηριώνεται από σωζόμενα λειτουργικά βιβλία του που τυπώθηκαν στα ενετικά τυπογραφεία του 16ου αιώνα. Ο ναός της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών, που προστέθηκε σε αυτόν σε μεταγενέστερη οικοδομική φάση, αποτελούσε το καθολικό της μονής ως το 1815, οπότε και χτίστηκε το νέο καθολικό. Η ανέγερση του νέου καθολικού, αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο, σηματοδοτεί μια νέα ιστορική περίοδο για τη Μονή κατά την οποία επεκτείνεται ολόκληρο το μοναστηριακό συγκρότημα.
Κτήτορας της νέας μονής, της οποίας η οικοδομική της ανάπτυξη ολοκληρώθηκε το 1836, φέρεται ο Παπα-Κοσμάς από το Καρπενήσι. Ο Παπα-Κοσμάς ήταν όπως φαίνεται από επιγραφές μέλος της ήδη υπάρχουσας μοναστικής κοινότητας, αν και άλλες πηγές τον αναφέρουν και ως αρχηγό ομάδας κλεφτών της περιοχής. Στην προσωπικότητα και την επαναστατική δράση του Παπα-Κοσμά, στην ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι η Μονή κατά τη δεύτερή της φάση τουλάχιστον χτίστηκε με χρήματα της Φιλικής Εταιρείας και κυρίως στη γεωγραφική της θέση οφείλεται η εκτίμηση ότι το μοναστήρι αποτελούσε πολεμικό καταφύγιο των κλεφτών κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Η Μονή που στην απογραφή του 1881 καταγράφεται με οκτώ μοναχούς διαλύθηκε την δεκαετία του 1930, τα κτήματά της πουλήθηκαν και υπήχθη στη μονή Γκούρας. Η κατολίσθηση του 1963 και ο σεισμός του 1967 επέφεραν καταστροφές στα κτίρια μονής και στον κεντρικό οικισμό του Μυροφύλλου.
Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα μεγάλο τετράπλευρο οχυρωματικό περίβολο, στον οποίο εισέρχεται κανείς μέσω ενός πυλώνα. Εσωτερικά του περιβόλου αναπτύσσονται, διαδοχικά, τα κτίσματα του ναού του Αγίου Γεωργίου και του ναού της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι ένα μονόχωρο καμαροσκέπαστο κτίσμα, κατάγραφο με τοιχογραφίες, οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν το 1869/70 από τους Σαμαριναίους ζωγράφους Αθανάσιο και Γεώργιο. Ο ναός του Γενεσίου της Θεοτόκου με το παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών βρίσκεται προσκολλημένος στη δυτική πτέρυγα της μονής. Είναι μονόχωρος και καλύπτεται με ημικυκλική καμάρα. Καταλαμβάνει το ισόγειο του κτίσματος ενώ πάνω από αυτόν διαμορφώνεται το μικρό παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών. Και οι δύο χώροι κοσμούνται με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα 1614/1622 και 1738 αντίστοιχα.
Στη δυτική πτέρυγα της μονής διαμορφώνεται η τραπεζαρία, το αρχονταρίκι και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Τελευταίες ανασκαφικές έρευνες σε θέση κοντά στη μονή έφεραν στο φώς θεμέλια ναού και νεκροταφείο της υστεροβυζαντινής περιόδου. Η τελευταία μελέτη κατασκευής του άνω ρού του Αχελώου προβλέπει τη διάσωση της μονής από την κατάκλιση. (πληροφορίες : Κρυστάλλω Μαντζανά, αρχαιολόγος)
Για το Σύλλογο Μυροφύλλου Τρικάλων .
Ο Γραμματέας
Αχιλλέας Λέρας

Trikalanews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: