Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Άρχισαν τα όργανα . . . . . .

Αντιδράσεις για τον «Καποδίστρια 2» .
Ήδη πέντε Δήμοι του νομού μας δεν δέχονται τις προτεινόμενες συνενώσεις και προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις .
Αύριο παρουσιάζεται στο υπουργικό Συμβούλιο το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τη «Νέα Αρχιτεκτονική στην αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση», ωστόσο οι αντιδράσεις ανά την Ελλάδα αρχίζουν να πυκνώνουν και να γίνονται πιο έντονες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός μας όπου μέχρι πρότινος δεν είχε υπάρξει κάποια δυναμική αντίδραση. Ωστόσο τις τελευταίες μέρες είναι όλο και συχνότερες οι τοποθετήσεις αιρετών οι οποίοι λένε «όχι» στις συνενώσεις Δήμων, με βάση τον σχεδιασμό του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Ήδη εδώ και ένα χρόνο γίνεται μια προσπάθεια συνεννόησης για την «εθελοντική» συνένωση πέντε Δήμων στα ριζά του Κόζιακα. Πρόκειται για τους Δήμους Γόμφων, Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Πιαλείων και Φαλώρειας. Έχουν γίνει μάλιστα και συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων. Ο κ. Παλλαντζάς, δήμαρχος Γόμφων, φαίνεται πως τελικά ακολουθεί άλλη τακτική όμως οι υπόλοιποι επιμένουν και έτσι χθες εκδόθηκε ένα κοινό ψήφισμα των δημάρχων Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Πιαλείων και Φαλώρειας ενόψει της διοικητικής μεταρρύθμισης . «Διακηρύττουμε την αποφασιστικότητά μας, να διατηρήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και να προωθήσουμε από κοινού τη συμμετοχή στην ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη για την ανάδειξη των Δήμων μας» λένε χαρακτηριστικά και καταθέτουν το αίτημα για τη σύσταση ξεχωριστού Δήμου ο οποίος θα περιλαμβάνει τους Δήμους Καλλιδένδρου, Κόζιακα, Πιαλείων και Φαλώρειας και στηρίζεται σε ισχυρά, ιστορικά, πολιτιστικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά και αναπτυξιακά επιχειρήματα».
Ανάλογο ψήφισμα εκδόθηκε και από τον Δήμο Μαλακασίου ο οποίος αντιδρά στην πρόταση για απορρόφησή του από τον διευρυμένο Δήμο Καλαμπάκας και καταθέτει τρεις ξεχωριστές προτάσεις. Η μια να παραμείνει ως έχει, η δεύτερη να δημιουργηθεί ένας Δήμος Ορεινής Καλαμπάκας και η τρίτη να… απορροφηθεί από τον όμορο Δήμο Μετσόβου!
Την περασμένη Πέμπτη και ο δήμαρχος Οιχαλίας κ. Ζιώγκος σε δηλώσεις του στον «Ζυγό» τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του Δήμου του ως έχει.
Όλα αυτά ασφαλώς δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και αναμένεται «μάχη» στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και οι αιρετοί θα κληθούν να τοποθετηθούν .
Εμείς εκεί πάνω θα δεχτούμε την μοίρα μας όπως μας την επιτάσσουν οι μάγκες του κάμπου ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: