Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Επιμένουν οι γείτονες . . . . . . .

Με Αχελώο και Ε65 το αναπτυξιακό συνέδριο της Καρδίτσας .
Όταν στα Τρίκαλα διευρύνονται οι κομματικές και ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις, στο γειτονικό Νομό, συζητούν για το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον .
Επιμένουν στα αναπτυξιακά συνέδρια οι Καρδιτσιώτες οι οποίοι τον επόμενο μήνα διοργανώνουν το δεύτερο Αναπτυξιακό Συνέδριο του Νομού.
Την ώρα που στο Νομό Τρικάλων εμφανίζεται, τελευταία, μία έντονη συγκρουσιακή κατάσταση για έργα του Νομού, τόσο μεταξύ τοπικού ΠΑΣΟΚ και νομαρχίας, η οποία έχει προεκτάσεις και στο εσωκομματικό μέτωπο του κυβερνώντος κόμματος, στο γειτονικό Νομό Καρδίτσας, ετοιμάζονται πυρετωδώς, ενωμένοι για το 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο μάλιστα δεν θα είναι θεωρητικό, αλλά θα επικεντρωθεί στα δύο μείζονα έργα, του Ε65 και της εκτροπής του Αχελώου, όχι μόνο για την Καρδίτσα, αλλά συνολικά για τη Δυτική Θεσσαλία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έναρξη του Συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 19, 20 και 21 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (ΙΤΕΔΑ), έχει έντονο και ιδιαίτερο συμβολισμό. Σε πρώτο πλάνο ο Αχελώος Οι διοργανωτές επέλεξαν η εναρκτήρια εισήγηση να έχει θέμα τον Αχελώο ώστε να αναδειχθεί η περιβαλλοντική διάσταση του έργου αλλά και η αναπτυξιακή σημασία που έχει για την περιοχή. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη σύγχυση που επικρατεί γύρω από τη συνέχιση της εκτροπής, οι τοπικοί φορείς επέλεξαν να στείλουν- από μια κορυφαία για το Νομό Καρδίτσας εκδήλωση- ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εισηγητής θα είναι ο κ. Καραβοκύρης, ο άνθρωπος δηλαδή, που συνέταξε τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης και ο οποίος προφανώς θα υπεραμυνθεί του έργου και της αξία του για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα της Θεσσαλίας καταδεικνύοντας παράλληλα ότι κάθε άλλο παρά οικολογική καταστροφή θα επιφέρει. Και Ε 65 Εκτός από τον Αχελώο, το 2ο αναπτυξιακό συνέδριο του Νομού Καρδίτσας περιλαμβάνει εισήγηση και για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) ένα έργο που επίσης έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της περιοχής καθώς θα άρει την οδική απομόνωση ολόκληρης της Δυτικής Θεσσαλίας και το οποίο πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα για να ολοκληρωθεί εντός των συμβατικών υποχρεώσεων που ανέλαβε η εργολήπτρια κοινοπραξία. Ενδιαφέρουσα διαδικασία Το δεύτερο Αναπτυξιακό Συνέδριο (το πρώτο πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια), αναμένεται με ενδιαφέρον, λόγω της θετικής αποτίμησης των εργασιών του πρώτου. Το γεγονός και μόνο ότι επί τρεις ημέρες, πολιτικό δυναμικό, επιστημονικό προσωπικό και παραγωγικοί φορείς της Καρδίτσας εξέθεταν τις διαπιστώσεις για την παρούσα κατάσταση, αλλά τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, για το αναπτυξιακό μέλλον του γειτονικού Νομού αρκούσε από μόνο του, για να αποτιμηθεί ως θετικό το αποτέλεσμα.
Του Λάζαρου Μάμαλη , εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: