Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο Κος "λύνω και δένω" ξαναχτύπησε . . . . . . .

Ο Καλλικράτης και ο δήμος Τρικκαίων .

Την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης στις 2 Φεβρουαρίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Ωστόσο, το Σώμα ενημερώθηκε από το δήμαρχο και πρόεδρο της ΤΕΔΚ, Μιχ. Ταμήλο, για τα όσα συζητήθηκαν στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ καθώς και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν.Εστιάζοντας στην χωροταξική διαίρεση ο κ. Ταμήλος, επανέλαβε την απόφαση της ΚΕΔΚΕ να ληφθούν υπόψη τα συμφωνημένα αντικειμενικά κριτήρια, όπως η γεωμορφολογία και η διάρθρωση του οικιστικού ιστού της χώρας. Επίσης, όπως είπε, σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης», θα υπάρχουν δήμοι πολεοδομικών συγκροτημάτων, όπως για παράδειγμα της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Λάρισας, δήμοι -αστικά κέντρα, δήμοι - ανοιχτές πόλεις, ορεινοί και απομονωμένοι δήμοι και κοινότητες, καθώς και δήμοι νησιωτικοί . Σε ειδικές μάλιστα περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης τοπικών διαμερισμάτων εκτός των σημερινών δήμων, νομαρχιών και περιφερειών, ενώ μπορούν να συνενωθούν και δήμοι που ανήκουν σε διαφορετικούς νομούς ή περιφέρειες .
Ενδεικτικά, ο κ. Ταμήλος ανέφερε ως παράδειγμα την κοινότητα Μυροφύλλου που μπορεί να συνενωθεί με τα Θεοδώριανα, εφόσον υπάρξει απόφαση των κατοίκων,
του δήμου Μαλακασίου με το Μέτσοβο, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο, ή των Σερβωτών με το δήμο Τρικκαίων, όπως ζητούν οι κάτοικοι στην περίπτωση που ο δήμος Πελινναίων συνενωθεί με το δήμο Φαρκαδόνας.«Είναι ευκαιρία με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση να διορθώσουμε παλιές παραμορφώσεις . Εφόσον καταργηθούν τα σύνορα εντός των περιφερειών και δημιουργηθεί η νομαρχία Θεσσαλίας, ίσως μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις . Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών πρέπει να το δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ταμήλος . Τέλος, ειδική αναφορά έγινε και για το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, για το οποίο η πρόταση της ΚΕΔΚΕ είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και να εκλέγονται με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενωμένου δήμου, με καθιέρωση ελάχιστης εκπροσώπησης τουλάχιστον τριών δημοτικών συμβούλων από κάθε δήμο, ενώ στις πόλεις που έχουν δημοτικά διαμερίσματα οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου.
Μήπως έχει σκοπό να στείλει και το Καπρό στο Βουργαρέλι και δεν μας το λέει ;
Ωραία που θα ήτανε . . . . .

Μπορεί το χωροταξικό της διοικητικής μεταρρύθμισης να μη δόθηκε στη δημοσιότητα, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες «δένονται» με συγκεκριμένα επιχειρήματα για τον αριθμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού. Σύμφωνα με αυτές τις πρωτοβουλίες, οι εισηγήσεις που δέχεται το υπουργείο Εσωτερικών για τους δήμους του Νομού είναι πολύ συγκεκριμένες. Αυτές συνοψίζονται ως εξής: «Τέσσερις δήμοι στο Νομό Τρικάλων γιατί διαφορετικά θα ανοίξει ο κύκλος των διεκδικήσεων ο οποίος δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα…». Το συγκεκριμένο επιχείρημα έχει βάση συζήτησης. Αν ο «Καλλικράτης» περιοριστεί στους τέσσερις παλαιούς δήμους, δηλαδή, στα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα, τη Φαρκαδόνα και την Πύλη, τότε δεν θα υπάρξει έδαφος για τη διεκδίκηση και άλλων δήμων. Αντιθέτως, αν η γίνει ένας πέμπτος δήμος στα ορεινά, τότε δεν θα υπάρχει επιχείρημα για να μη διεκδικηθεί δήμος στα ριζά του Κόζιακα, στα Αντιχάσια κ.α. Σε μία τέτοια περίπτωση θα αναζωπυρωθούν οι τοπικισμοί οι οποίοι δύσκολα θα καταλαγιάσουν. Επομένως, θα επιβαρυνθεί το υπουργείο Εσωτερικών και γενικότερα η κυβέρνηση με το ανάλογο πολιτικό κόστος.

Πηγή : "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: