Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχει ακόμα ελπίδα . . . . .

Επιφυλακτικοί οι τρικαλινοί δήμαρχοι…
Βλέπουν με σκεπτικισμό την πρόταση για την διοικητική μεταρρύθμιση και ζητούν να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις αρμοδιότητες και τα οικονομικά.



Συγκρατημένοι είναι προς το παρόν τουλάχιστον οι δήμαρχοι του νομού μας, όσον αφορά την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Το σχέδιο «Καλλικράτης», από το όνομα του αρχιτέκτονα ο οποίος έζησε το δεύτερο μισό του 5ου π.X. αιώνα στην αρχαία Eλλάδα και μαζί με τον Iκτίνο σχεδίασαν την Aκρόπολη, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση και επισήμως, καταργεί τις νομαρχίες, καθορίζει τις νέες περιφέρειες και προσδιορίζει τους δήμους σε 370 πανελλαδικά. Ωστόσο δεν είναι συγκεκριμένο όσον αφορά τους δήμους που θα συσταθούν πια σε κάθε νομό ξεχωριστά. Η κυβερνητική πρόταση τίθεται πλέον σε διαβούλευση και στην τελική της μορφή θα παρουσιαστεί στα τέλη της άνοιξης, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Νοέμβριο να γίνουν με τα νέα δεδομένα. Για τους δήμους, ο υπουργός Eσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατανομή των πόρων θα γίνεται με γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε τους δήμους και τις περιφέρειες το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Στις περιφέρειες εκτός του αιρετού περιφερειάρχη θα ορίζονται αντιπεριφερειάρχες ανά θέμα και περιφερειακό διαμέρισμα, το οποίο θα είναι στα όρια των νομαρχιών. Στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους των δήμων θα ενσωματωθούν ο ΦΠA και ο φόρος ακίνητης περιουσίας, με στόχο να ενταχθούν και οι μηχανισμοί των OTA στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Αύριο το πρωί συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ προκειμένου να τοποθετηθεί επί της αρχής του σχεδίου. Για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Αθήνα και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχ. Ταμήλος ο οποίος δηλώνει πως «είναι θετικό ότι έχουμε μια επίσημη πρόταση πάνω στην οποία μπορούμε να συζητήσουμε, ωστόσο η πρόταση αυτή είναι ελλιπής». Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι «δεν καθορίζονται επακριβώς οι αρμοδιότητες των δήμων, ούτε η εξασφάλιση των πόρων. Οι αρμοδιότητες και το οικονομικό είναι δύο μείζονος σημασίας ζητήματα για εμάς». Ανάλογες οι εκτιμήσεις και των υπολοίπων δημάρχων του νομού μας, με το «κύμα αντίδρασης» πάντως να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.
Με τα δεδομένα που προκύπτουν από τις εξαγγελίες Ραγκούση δεν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερους από τέσσερις δήμους σε επίπεδο νομού, ενώ οι περισσότεροι δήμαρχοι μιλούν για οκτώ με δέκα!
Στην Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη αναμένεται να τοποθετηθούν οι περισσότεροι αιρετοί του νομού μας, μάλλον αρνητικά ως προς το σχέδιο «Καλλικράτης».

Πηγή ρεπορτάζ : e-enimerosi .

Δεν υπάρχουν σχόλια: