Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου από "Αχελώου ρους " .

Ματαιώθηκε η δίκη για τις απαλλοτριώσεις Μεσοχώρας .

Ακόμη ένα επεισόδιο στο κακόγουστο σήριαλ της “εκτροπής Αχελώου” τελείωσε σήμερα. Η δίκη για τις απαλλοτριώσεις της Μεσοχώρας ματαιώθηκε, βάζοντας έτσι και ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την ανασφάλεια των κατοίκων του χωριού.
Η ΔΕΗ μπορεί να επανέλθει αφού όμως πριν τελεσιδικίσουν μια σειρά από ζητήματα. Τα θυμίζουμε για να μην μπορούν διάφοροι να θολώνουν τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού αλλά και του αγώνα μας.
1ον. Με την έκδοση της 141/2010 απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η από 23/10/09 αίτηση της WWW-ΕΛΛΑΣ», που αφορούσε στην αναστολή της εκτέλεσης του έργου για την εκτροπή του Αχελώου. Με την προαναφερόμενη απόφαση διατάχθηκαν από το ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. Τα παρακάτω μέτρα:
α) Η άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και η αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου ποταμού και
β) H μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
2ον.Με την 3053/2009 απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέκα τέσσερα (14) προδικαστικά ερωτήματα, σχετικά με την ερμηνεία τεσσάρων Οδηγιών του κοινοτικού δικαίου, συγκεκριμένα της Οδηγίας 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων, της Οδηγίας2001/42 για τις στρατηγικές περιβαλλοντικές μελέτες μεγάλων έργων, της Οδηγίας 85/337 για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της Οδηγίας 92/43 για τους οικοτόπους (περιοχές NATURA).
Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60 της Ε.Ε. η χώρα μας όφειλε μέχρι τέλος 2009 να ολοκληρώσει τις μελέτες διαχείρισης των υδατικών πόρων των περιοχών της Θεσσαλίας και της λεκάνης του Αχελώου, από τις οποίες θα προέκυπτε η αναγκαιότητα ή μη της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Οι μελέτες αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, αλλά ούτε και μέχρι σήμερα!!!.
Το ΥΠ.Ε.Κ.Α., σε εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων του Σ.τ.Ε. και πιστεύοντας ότι είναι απαραίτητη η διερεύνηση του έργου στο πλαίσιο των Διαχειριστικών Σχεδίων των εμπλεκόμενων Υδατικών Διαμερισμάτων, έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή και έχει ήδη αναθέσει τη σχετική μελέτη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης της μελέτης, το προκαταρκτικό Σχέδιο αναμένεται να έχει διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 και να έχει οριστικοποιηθεί μετά από την απαραίτητη εξάμηνη διαβούλευση, τον Μάρτιο του 2012. Στην συνέχεια θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και ανάλογα με το τι θα προβλέπει θα ολοκληρωθεί ή όχι το καταστροφικό αυτό έργο. Με άλλα λόγια, αν η μελέτη διαπιστώνει μεν την έλλειψη υδάτων στην Θεσσαλία αλλά προτείνει άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της, τότε αντίο εκτροπή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η όποια σοβαρή και ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον αυτών των έργων μπορεί να ξεκινήσει πάλι μετά το 2012. Οι όποιες κραυγές ακούγονται σήμερα από διάφορους, εξυπηρετούν τα εργολαβικά και ψηφοθηρικά σχέδια. Καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
Εμείς από την πλευρά μας χωρίς τον παραμικρό εφησυχασμό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την οριστική ματαίωση των έργων, ενημερώνοντας άμεσα και υπεύθυνα τους ενδιαφερόμενους πολίτες.
“Αχελώου Ρους”

Δεν υπάρχουν σχόλια: