Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Σάρωσε η αποχή στο νομό Τρικάλων .

Όπως διαβάζω στον τοπικό τύπο η αποχή αναδείχθηκε μακράν «πρώτο κόμμα» και στο νομό μας, στις φετινές ευρωεκλογές. Πανελληνίως αλλά και στα Τρίκαλα, οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του τόπου.
Σίγουρα σημαντικό ρόλο έπαιξε ο μίνι καύσωνας αλλά και το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές διεξήχθησαν εν μέσω τριημέρου αργίας που αποδείχθηκε καθοριστικό για τη μειωμένη συμμετοχή.
Επίσης και ο χαλαρός χαρακτήρας των εκλογών, που δεν βγάζουν κυβέρνηση, δεν αποτελούσε κίνητρο συμμετοχής. Όμως το... ευρωπαϊκού επιπέδου ποσοστό αποχή(που ξεπέρασε το 47%) είναι ασυνήθιστο και προκαλεί προβληματισμό. Επιπλέον, στο ποσοστό της αποχής θα πρέπει να προστεθεί και το υψηλό συγκριτικά συνολικό ποσοστό των πολύ μικρών κομμάτων, εκείνων που ακολουθούν τα έξι μεγαλύτερα τα οποία εκλέγουν ευρωβουλευτές. Σʼ αυτά τα κόμματα, ορισμένα εκ των οποίων εμφανίζουν μάλλον γραφικό χαρακτήρα, διοχετεύθηκε επίσης τμήμα της διαμαρτυρίας του κόσμου απέναντι στο πολιτικό στάτους.Σε τοπικό επίπεδο η αποχή κυμάνθηκε στο 43,38%, η υψηλότερη από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση του παρελθόντος.Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στο δήμο Οιχαλίας όπου το 56,7% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες και ακολούθησαν οι ορεινές κοινότητες Ασπροποτάμου(55,6%),Νεράιδας(54,18%) και Μυροφύλλου(54,15%).Στον αντίποδα τη μικρότερη αποχή εμφάνισε ο δήμος Καλλιδένδρου με ποσοστό 33,6% και ακολούθησαν οι δήμοι Γόμφων(37,9%) και Μ. Καλυβίων(38,5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: