Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

ΤΟΣΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ. . . . . . . .

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006 . ΚΟΝΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ .. . ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ .ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΠΙΣΩ . ΓΙΑΤΙ ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ .
5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ... ΠΑΡΕΚΤΡΑΠΕΙ .
Δεν είμαστε από την Αιτωλοακαρνανία· δεν πάσχουμε από «οικολογικό στραβισμό»· δεν έχουμε κάποιο ειδικό συμφέρον. Κι όμως είμαστε αντίθετοι με την εκτροπή του Αχελώου. Αυτοί είναι οι λόγοι.

Γιατί θα δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα το πολύτιμο οικοσύστημα του Αχελώου.
Το Δέλτα του είναι από τους πιο σπουδαίους βιότοπους όλης της Μεσογείου. Το χειμώνα φιλοξενεί το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού των κορμοράνων (πάνω από 1.125 πουλιά), των φαλαρίδων και του λεπτόραμφου γλάρου. Σχεδόν τα 140.000 από τα 630.000 στρέμματα της έκτασής του είναι προστατευμένα από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ για την προστασία των υγροτόπων. Μπορεί o υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς να θεωρεί «χαμένο» το νερό που χύνεται στη θάλασσα, αλλά τα 2,5 δισ. κυβικά μέτρα που κατεβάζει στη θάλασσα ο Αχελώος δημιουργούν τις συνθήκες για την επιβίωση των πουλιών, των ζώων, την αναπαραγωγή των ψαριών, τη διαμόρφωση του τοπίου. Ολα αυτά θεωρούνται... ασήμαντα από τον υπουργό Ιδιωτικοποιημένων Εργων και Καταστροφής του Περιβάλλοντος. Οπως και οι σπουδαίοι βιότοποι, τα παρόχθια δάση, τα χωριά και τα πολύτιμα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού, που διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων στην κοίτη του Αχελώου. Τα υδροηλεκτρικά φράγματα που έχουν γίνει ήδη έκοψαν φέτες το πάλαι ποτέ ορμητικό ποτάμι. Ας μην το πληγώσουμε κι άλλο...

Γιατί το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω!

Σε πείσμα των ξεπερασμένων σχεδίων φαραωνικής λογικής η σύγχρονη υδρολογία δεν προκρίνει τη διαχείριση των υδάτων ενός ποταμού έξω από τη λεκάνη απορροής του, όπως προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η οδηγία της Ε.Ε. για το νερό (2000/60/Ε.Ε.). Ανάλογα έργα διεθνώς εγκαταλείπονται, όπως η εκτροπή του ποταμού Εβρου, ύστερα από ξεσηκωμό εκατομμύριων Ισπανών.

Γιατί η εκτροπή θα βλάψει τη Θεσσαλία, αντί να την ξεδιψάσει.

Η Θεσσαλία όντως αντιμετωπίζει έλλειψη υδάτων και πρόβλημα ύδρευσης. Ομως, η λογική της εκτροπής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, αναπαράγει τις αιτίες: τις υδροβόρες καλλιέργειες, την εντατική και αδιέξοδη γεωργία, τη σπατάλη νερού. Περισσότεροι τόνοι φυτοφαρμάκων και νιτρικών θα δηλητηριάσουν τη θεσσαλική γη και τα νερά της. Αφού ρουφήξουν τα 600 εκατ. κυβικά μέτρα του Αχελώου («μικρή εκτροπή»), θα ζητήσουν το αρχικό σενάριο (1,2 δισ. κ.μ.), έτσι κι αλλιώς η σήραγγα εκτροπής είναι για το μεγάλο σενάριο, θα στεγνώσουν και τον Αχελώο μετά τον Πηνειό. Από την άλλη, δεν προωθούνται έργα για τη δημιουργία ταμιευτήρων στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, που θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 1,2 δισ. κ.μ. νερού, για ήπια υδραυλικά έργα γύρω από τον θεσσαλικό κάμπο. Δεν γίνεται τίποτα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Γιατί αποτελεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ υπολογίζει σε 200 εκατ. ευρώ το κόστος των έργων που υπολείπονται. Κατ' αρχήν, το ποσό αυτό δεν είναι μικρό, πόσω μάλλον όταν πρόκειται να βγει άμεσα από τις τσέπες των φορολογούμενων (η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί το έργο) για να συντελεστεί μια καταστροφή. Εξάλλου με τις συνήθεις υπερβάσεις και τα συμπληρωματικά έργα στον κάμπο της Θεσσαλίας που δεν υπολογίζονται, το κόστος θα απογειωθεί. Την ίδια ώρα μελέτες έχουν αποδείξει πως είναι ασύμφορο οικονομικά. Ακόμα και η ωφέλεια ενέργειας λόγω των νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, που προβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ, αμφισβητείται έντονα, αφού -λόγω της εκτροπής- θα μειωθεί η παραγωγή ρεύματος στα φράγματα που ήδη υπάρχουν...

Γιατί δεν υπάρχει συνολικός και μακρόχρονος σχεδιασμός, με αποτέλεσμα τα όποια «οφέλη» να εΙναι προσωρινά και η καταστροφή μόνιμη.

Δεν υπάρχει συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο σύνολο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίμνη της Μεσοχώρας υπολογίζεται να γεμίσει με φερτές ύλες σε 40 χρόνια. Η αλλοίωση του τοπίου όμως θα μείνει για πάντα. Η επιμονή σε ένα τεράστιο έργο παρά τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την αντίθεση μεγάλου μέρος των τοπικών κοινωνιών, το έλλειμμα διαλόγου είναι κακός οιωνός.

Ο Θεσσαλός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και οι βουλευτές της περιοχής έχουν υποσχεθεί να φέρουν νερό στη Θεσσαλία. Ισως υποσχεθούν ότι θα φέρουν και θάλασσα. Δεν χρειάζεται, τη θάλασσα την έχουν φέρει ήδη, υπογείως! Λόγω της υπεράντλησης τα υπόγεια νερά παρουσιάζουν από υφαλμύρωση. 6

Δεν υπάρχουν σχόλια: