Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Θα προσληφθούν στα χωριά μας ή στα τρίκαλα ;

Εκλογές έρχονται . Καιρός να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο στους πολίτες αυτής της χώρας . Έστω και αν τους βολέψουμε σαν συμβασιούχους .
Μετά τις ευρωεκλογές η πρόσληψη ανέργων στους Δήμους και στις Κοινότητες.
Με ποιο τρόπο θα γίνει η επιλογή των ενδιαφερομένων και με ποια κριτήρια;
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος Μερικής Απασχόλησης.Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τις 20.000 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στους Δήμους όλης της χώρας με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης.
Ωστόσο οι διαδικασίες για την πρόσληψη των ανέργων αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική διάταξη, σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Επειδή όμως έχουν διακοπεί οι εργασίες της παρούσης Συνόδου, ενόψει των ευρωεκλογών, η όποια κοινοβουλευτική δραστηριότητα μετατίθεται για τις αρχές Ιουνίου.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στους ΟΤΑ του Νομού Τρικάλων προβλέπονται 223 θέσεις, εκ των oποίων οι 67 αφορούν στο Δήμο Τρικκαίων και οι υπόλοιπες κατανέμονται στους άλλους Δήμους με κριτήρια τον πληθυσμό τους (80%) και τον αριθμό των δημοτικών διαμερισμάτων (20%).
Ειδικότερα η κατανομή των 223 θέσεων έχει ως εξής:
-Αιθήκων 7
-Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου 4
-Βασιλικής 4
-Γόμφων 8
-Εστιαιώτιδας 5
-Καλαμπάκας 18
-Καλλιδένδρου 4
-Καστανιάς 4
-Κλεινοβού 5
-Κόζιακα 5
-Μαλακασίου 4
-Μεγάλων Καλυβίων 5
-Κοινότητα Μυροφύλλου 1
-Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας 2
-Οιχαλίας 9
-Παληοκάστρου 7
-Παραληθαίων 6
-Πελινναίων 5
-Πιαλείων 6
-Πινδέων
-Πύλης 8
-Τρικκαίων 67
-Τυμφαίων 5
-Φαλώρειας 7
-Φαρκαδόνας 12
-Χασίων 7

Η επιλογή.

Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν 3 μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και 2 της κυβέρνησης.
Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι επιδοτούμενοι άνεργοι, ενώ το 30% θα είναι απλά εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού.
Τις επόμενες ημέρες τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια θα αποφασίσουν τις ειδικότητες που χρειάζονται οι Δήμοι και οι κοινότητες και θα αποστείλουν τις αιτήσεις που θα κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή.
Για παράδειγμα, αν ένας Δήμος καταλήξει στην ειδικότητα του μηχανικού, προτεραιότητα για την κάλυψη της θέσης θα έχει δημότης του συγκεκριμένου ΟΤΑ εφόσον είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο ανέργων. Προτεραιότητα θα δοθεί μάλιστα σε εκείνον που πρόσφατα έχει απολυθεί από μια άλλη δουλειά και επομένως έχει μπροστά του περισσότερους μήνες που δικαιούται το επίδομα ανεργίας, το οποίο αν προσληφθεί σε κάποιο ΟΤΑ θα μετατραπεί σε επίδομα απασχόλησης.
Αν στον εν λόγω Δήμο δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος με την συγκεκριμένη ειδικότητα θα αναζητηθεί άνεργος από άλλο Δήμο του Νομού, ενώ θα ισχύσουν και κοινωνικά κριτήρια.
Οι άνεργοι που θα επιλεγούν για τους ΟΤΑ, θα έχουν τη δυνατότητα τριετούς απασχόλησης με ένσημα αλλά θα υπογράφουν συμβάσεις στις οποίες θα αναφέρεται ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας μιας ακόμη «γενιάς συμβασιούχων» που θα αναζητούν τη μονιμοποίηση τους μέσω της δικαστικής οδού.
Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπογραφεί και να προκηρυχθεί και το νέο πρόγραμμα Μερικής Απασχόλησης που προβλέπει 6.000 θέσεις (είναι μειωμένες κατά 3.000 οι θέσεις σε σχέση με το πρόγραμμα που τρέχει εδώ και 18 μήνες και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα).
Πηγή είδησης : Εφημερίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: