Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Που θα ψηφίσουμε στις ευροεκλογές ;

Πώς θα ψηφίσουν οι εκλογείς των ορεινών κοινοτήτων.

Μετά την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ορίσθηκε η ημέρα διενέργειας των Ευρωεκλογών, η οποία είναι η Κυριακή 7 Ιουνίου 2009. ·Το διάταγμα αυτό δημοσιεύτηκε στις 4-5-2009 και έτσι από την ημερομηνία αυτή αρχίζει η προεκλογική περίοδος και τρέχουν όλες οι προθεσμίες για τις ενέργειες που αναφέρονται στην προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών. Οι προθεσμίες αυτές δεν παρατείνονται λόγω αργιών γι' αυτό όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, Νομαρχία, Περιφέρεια, Δήμοι, θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη λειτουργία τους μέχρι τα μεσάνυχτα της ημέρας λήξης των προθεσμιών αυτών, να προετοιμασθούν όσο γίνεται καλύτερα για τη διενέργεια των εκλογών και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολίτες που θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές.
Εκλογικά τμήματα
Η Νομαρχία Τρικάλων, όπως ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο αντινομάρχη κ. Μπούρα, έχει συστήσει 309 εκλογικά τμήματα για τους εκλογείς όλου του Νομού. Επιλέχθηκαν αίθουσες ως εκλογικά καταστήματα που εξυπηρετούν καλύτερα τους εκλογείς (μεγάλες αίθουσες με καλή πρόσβαση ιδιαίτερα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα).
Οι εκλογείς των ορεινών κοινοτήτων θα ψηφίσουν, όπως και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, κυρίως στα χωριά τους. Σε εκλογικά τμήματα της πόλης των Τρικάλων θα ψηφίσουν μόνον οι εκλογείς των Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου, Δέσης, Βάκαρη, Αθαμανία, Δροσοχωρίου, Γαρδικίου και Αγίας Παρασκευής.
Ειδικότερα:
- Οι εκλογείς των Κοινοτήτων Αγίου Νικολάου, Δέσης και Βάκαρης στο 26° Δημοτικό Σχολείο στα Αμπελάκια.
- Οι εκλογείς της Αθαμανίας και του Δροσοχωρίου επίσης στο 26° Δημοτικό Σχολείο στα Αμπελάκια.
- Οι εκλογείς του Γαρδικίου στο 3° Λύκειο στο Γαρδικάκι.
- Οι εκλογείς της Αγίας Παρασκευής στο 1° TEE - Τέρμα Μακεδονίας.
- Ακόμη οι εκλογείς του Συνοικισμού Φορτωσίου θα ψηφίσουν στο Δημοτικό Σχολείο της Μεσοχώρας.
Ετεροδημότες
Οι ετεροδημότες της πόλης των Τρικάλων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι 3 Μαρτίου 2009 και πρέπει από τώρα να βεβαιωθούν για την εγγραφή τους, θα ψηφίσουν ως εξής:
- Οι ετεροδημότες του εκλογικού Διαμερίσματος ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ στο εκλογικό τμήμα με α.α. 183 στο 3° Γυμνάσιο Κωλέττη.
- Οι ετεροδημότες του εκλογικού Διαμερίσματος ΒΑΡΟΥΣΙΟΥ στο εκλογικό τμήμα με α.α. 197 στο 4° Δημοτικό Σχολείο Αγίας Επισκέψεως.
- Οι ετεροδημότες του εκλογικού Διαμερίσματος ΛΗΘΑΙΟΣ στο εκλογικό τμήμα με α.α. 210 στο 2° Δημοτικό Σχολείο πλησίον Αγίου Κωνσταντίνου.
- Οι ετεροδημότες του εκλογικού Διαμερίσματος ΜΠΑΡΑΣ στο εκλογικό τμήμα με α.α. 226 στο 10° Δημοτικό Σχολείο Τέρμα Μακεδονίας.
Οι εν λόγω ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Οι Ευρωεκλογές, τονίζεται είναι η μεγαλύτερη υπερεθνική εκλογική διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε 27 κράτη και σε 23 επίσημες γλώσσες. Αφορά 500 εκατομμύρια πολίτες, 375 εκατομμύρια ψηφοφόρους, 36 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους και θα αναδείξει 736 βουλευτές. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλα τα άτομα που είναι 18 χρονών και περισσότερο. Τέλος οι εκλογείς για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο τους.
Άρα για εμάς τους ορεινούς της περιοχής μας είναι ενας καλός λόγος να ανεβούμε μια βόλτα μεχρι τα χωριά μας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: