Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΣΗΡΑΓΓΑ ΓΚΡΟΠΑΣ

Διαβάσαμε την συνεντευξή του Δημάρχου Πινδέων Κου ΠΑΝΤΕΡΑ στην τοπική εφημερίδα των Τρικάλων ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ (www.trikalinanea.gr.) , με κύρια αναφορά την αποπεράτωση της σήραγγας της Γκρόπας .
Διαβάστε τι λέει το ρεπορτάζ:
Προς την ολοκλήρωσή του οδεύει ένα έργο πνοής για τον ορεινό όγκο των Τρικάλων, το οποίο θα διευκολύνει τα μέγιστα την διέλευση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής του Δήμου Πινδέων.
Στη σήραγγα της Γκρόπας, που θα δώσει ένα τέλος στις δυσκολίες προσβασιμότητας και στην οδική απομόνωση των χωριών που βρίσκονται μετά τη Μεσοχώρα προς τα σύνορα του Νομού με την Άρτα, τελειώνουν οι εργασίες επένδυσης του θόλου και απομένει η εγκατάσταση των υδραυλικών συστημάτων και η οδοστρωσία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πινδέων κ. Απόστολο Παντέρα οι εργασίες προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και, αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπορεί μέχρι το φθινόπωρο και να εγκαινιαστεί το έργο. Αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια και από την πορεία των εργασιών του δρόμου πρόσβασης από την πίσω πλευρά της σήραγγας, για τον οποίο έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έναν δρόμο 700 περίπου μέτρων, ο οποίος όμως είναι δύσκολος αφού έχει μεγάλη κλίση και βρίσκεται 70 μέτρα κάτω από τον υφιστάμενο δρόμο.

Η πλατεία Στουρναραϊικων
Μπορεί για τη σήραγγα Γκρόπας να μην υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για την πλατεία των Στουρναραϊικων η οποία αναπλάθεται εδώ και καιρό και θα εγκαινιαστεί τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και ο Δήμαρχος κάνει λόγο για ένα πραγματικό κόσμημα στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα. Η παλαιά πλατεία ανυψώθηκε αρκετά, πλακοστρώθηκε και από κάτω θα λειτουργήσει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων στην έδρα του Δήμου.

Έργα του «Πίνδος»
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου που ενώνει τα δ.δ. Βαλκάνου με το Πολυνέρι (προϋπολογισμός 4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Πίνδος») καθώς και το έργο βελτίωσης της οδικής σύνδεσης των Στουρναραϊικων με το Νεραϊδοχώρι. Και αυτό το έργο χρηματοδοτείται από το «Πίνδος», είναι συνολικής απόστασης 19 χιλ, και ο προϋπολογισμός του αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση γίνονται εργασίες σε ένα τμήμα 3 χιλ. από το Νεραϊδοχώρι προς τα Στουρναραϊικα και ένα δεύτερο κομμάτι επίσης 3 χιλ. από τα Στουρναραϊικα προς το Νεραϊδοχώρι.
Ταυτόχρονα προχωρούν δύο εργολαβίες εσωτερικής οδοποιίας 300.000 ευρώ και 350.000 ευρώ σε όλα σχεδόν τα δ.δ. του Δήμου, καθώς και τρεις ακόμη εργολαβίες ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ επίσης σε όλα τα χωριά της περιοχής.
Η σήραγγα Γκρόπας, στην επαρχιακή οδό Πύλης-Στουρναρέϊκων – Μεσοχώρας, είναι συνολικού μήκος 1.500 μέτρων περίπου με διατομή 5μ επί 8μ. Με την ολοκλήρωσή της θα παρακαμφθεί ο αυχένας της Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διακόπτεται συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ κατά καιρούς, λόγω της επικινδυνότητας, έχουν συμβεί αρκετά δυστυχήματα που στοίχησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 27.000.000 ευρώ και είναι έργο δημοσίων επενδύσεων.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καταρχην συγχαρητηρια στον Τάκη που όπως εμαθα εστησε το blog. Μπραβο Τάκη. Όσο για τον δρομο, χρονια ακουμε για τον Τρικαλων - Άρτας, που ονομαζεται εθνικος, αλλα σε καμια περιπτωση δεν ειναι. Ευτυχως με τις σηραγγες εχει βελτιωθει καπως η κατασταση. Να πω την αληθεια, εμενα θα μου λειψει η Γκρόπα. Η διελευση απο το σημειο ηταν μια μοναδικη εμπειρια. Απο την μια το βουνο και απο την αλλη το χαος.Σου προκαλουσε ενα δεος.

ΚΑΠΡΟΪΤΗΣ είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια . Τελικά σαν απόσταση μπορεί το χωριό μας να είναι μακριά , αλλά κάποια πράγματα μας φέρνουν πολύ κοντά . Όσο για την Γκρόπα . Δεν λέω . Φανταστική η διαδρομή και το πέρασμα της , αλλά πόσες φορές δεν θέλησες να πάς χειμώνα στο χωριό και σκεφτόσουνα την Γκρόπα και την περιοχή που γίνονται τα έργα του φράγματος .