Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Άρθρο του Λ.Αναστασίου .

Το παρακάτω άρθρο είναι του συγχωριανού μας απο την Λαφίνα , Λευτέρη Αναστασίου και δημοσιέυτηκε χθές στην εφημερίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ . www.trikalinanea.gr.
Ιερά “κτήματα” και πολιτικών… αποκτήματα.
Το “λάδι” του Εφραίμ σε παλιά φωτιά
Γράφει ο Λευτέρης Αθ. Αναστασίου
Οι υπηρετούντες τον ναόν δίκαιον είναι να τρέφωνται από τον ναόν, αλλά να τρέφονται και ουχί να τρυφώσι (να ζουν πλούσιοι και ακόλαστοι)… Δεν είναι δίκαιον να ατιμάζεται η θρησκεία (σ.σ. και το Άγιον Όρος) διά τήν άτιμον διαγωγή των λειτουργών της επειδή… πολλοί από τους επαγγελομένους αυτής, την έκαμαν αληθή πλούτου πορισμόν…
ΑΔ. ΚΟΡΑΗΣ : Άπαντα – εκδ. Γ. Βαλέτα τ. Α σελ. 1232.
Ο τεκτονικός σεισμός που προκάλεσε η πρόσφατη αποκάλυψη για ύποπτες συναλλαγές μεταξύ Ι.Μ. Βατοπεδίου και οικογένειας Βουλγαράκη έδωσε τη ευκαιρία σε πολλούς για ένα πλατύ σχολιασμό αυτού του πολύπλοκου, περίπλοκου και πολύπλαγκτου θέματος. Κατ’ αρχάς είναι νόμιμη η κατοχή τόσων χιλιάδων στρεμμάτων γης από το Μοναστήρι; Και πόσα κατέχει ακριβώς;
Μια άλλη πτυχή είναι τι σημαίνει αυτή η “αξιοποίηση” της “κατεχόμενης” ενίοτε και “διακατεχόμενης περιουσίας”.
Μια τρίτη πλευρά είναι η Ιστορική διάσταση του θέματος.
Και, βέβαια, εξόχως σημαντικό είναι τι ρόλο παίζει τούτος ο…πολυδιαφημισμένος ηγούμενος Εφραίμ;
Εντέλει θα πρέπει να σχολιαστεί και η εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας – εν προκειμένω η σημερινή Κυβέρνηση – στην καταχώρηση της περιουσίας (Βιστωνίδα κ.α) στη Μονή και την ύποπτη συναλλαγή με “φιλέτα”, της Δημόσιας Περιουσίας
Μέσα απ’ τ’ αστραπόβροντα και τις αντεγκλήσεις ανταλλάσσονται τούτες τις μέρες από αμβώνων, ραδιοφώνων και τηλεοράσεων μπορεί ν’ αρχίσει κάποιος να ξετυλίγει το κουβάρι αυτού του “άγους” και αυτής της .. “Σιμωνίας”.
Για την “κατοχή” των χιλιάδων στρεμμάτων με “χρυσόβουλα” και οθωμανικούς “φετφάδες” από τη Μονή Βατοπεδίου έχουν εκφράσει έγκυροι νομικοί, ακόμα και αυτός ο κ. Σανιδάς τη γνώμη τους και την επιστημονική άποψη τους : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ.
Όλα όσα ισχυρίζεται ο “χαμηλοβλέπων”, Εφραίμ και η… κυβερνητική παρεούλα των “υποτακτικών” του… Γέροντα είναι απλώς οσμανλίδικος δικολαβισμός.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και την ιστορική διάσταση.
Αν όντως συνέβαινε τούτη η “άθλια συναλλαγή” ανάμεσα σε Ι. Μονές και Σουλτάνους – και μάλιστα και με τον Μώαμεθ τον Πορθητή – έχει δίκαιο ο Σκαρίμπας στο “21 και η Αλήθεια”, ο ανώνυμος της “Ελληνικής Νομαρχίας”… και πολλοί άλλοι που κατηγορούν την Ορθοδοξία για μπερτοδουλισμό και… καθόλου αναίτια μεγάλο μέρος του ανώτατου κλήρου για… φιλοτουρκισμό.
“Τοιουτοτρόπως εξηυτελίσθη προϊόντος του χρόνου η Εκκλησία ημών, εξ αιτίων ποικίλων, και προς τους άλλους δια τας αμαρτίας των ιδίων αυτής λειτουργών”, (Κ. Παπαρηγούπουλος: Ιστορία Ελλην. Έθνους εκδ. 1925, τομ. Ε σελ. 77)
Μία άλλη ανίερη πτυχή αυτού του θέματος είναι η λεγόμενη “αξιοποίηση” της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Είναι μια λέξη που θα έπρεπε να την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι οι “άγιοι πατέρες”. Αφού ξέρουν όλοι πόσο αρνητική στάθηκε ως τώρα η διαχείριση των κτημάτων… Από “κτήματα” μεταβλήθηκαν σε “κρίματα”.Φαεινό παράδειγμα τα “λατομεία” της Ι. Μ. Πεντέλης τα… “θέατρα” στην Αθήνα του… Παναγίου Τάφου και άλλων ουκ εστί αριθμός… Το “Χριστοδούλειο άγος” στις Ινές Αλμυρού είναι γνωστό στην Θεσσαλία για… “γήπεδο γκολφ”.
Αυτό είναι η χειρότερη μορφή εκκοσμίκευσης της Εκκλησίας.
Από δω εισβάλει η φιλαρχία, η φιλαργυρία και η φιληδονία. Πάλι ο Αδ. Κοραής, ο Δάσκαλος του Γένους επισημαίνει “Ο Φίλαρχος ιερωμένος καταντά εις φονικόν τύραννον, ο φιλόπλουτος εις αισχροκερδή γόητα (απατεώνα) και ο φιλήδονος γίνεται ίππος θηλυμανής” (Άπαντα σελ. 1250).
Αλλά το κύριο ερώτημα που ανακύπτει είναι:
“Πρέπει να έχουν τα Μοναστήρια αλλά και όλη η Εκκλησία περιουσία”;
Ο και ακτήμων Ιησούς εζήτει από τους ιδιώτες πλούσιους να “πωλήσουν πάντα όσα έχουσι”, και να τα δώσουν στους πτωχούς. Πολύ δε περισσότερο απαιτούσε αυτό από τους λειτουργούς του.
Και ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει “πάντα σκορπίζειν ταχέως τους δεομένους” ((Ν. Μπουγάτσου: “Κείμενα Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας”, λήμμα 1676). Και ο Ηλίας Αββάς πριν από 6 αιώνες έγραφε: : ’Εν ταις ημέραις των Πατέρων ημών, ηγαπώντο αι τρεις αρεταί, η Ακτημοσύνη πρώτη, η Πραότης δευτέρα και η Εγκράτεια τρίτη. Νυν δε κραττεί τους μοναχούς η πλεονεξία, η γαστριμαργία και η θρασύτης. Ό,τι θέλεις κράτησον” (λήμμα 261).
Λυπάμαι βαθύτατα άγιοι πατέρες της Ι. Μ. Βατοπεδίου. Υμείς εκρατήσατε τα τρία τελευταία και τα πολλά πολλαπλασιάσατε με ανίερες συναλλαγές περισσότερο από όσο πληθύνθηκαν τα τέκνα αυτού του Λαού. Και βέβαια δεν το ισχυρίζομαι εγώ ο ελάχιστος, αλλά ευρυμαθείς και έντιμοι αδελφοί σας όπως ο Ελευθέρουπόλεως Αμβρόσιος. “Χρεωκοπήσαμε. Έχει χρεωκοπήσει η Εκκλησία από την πολλή εκκοσμίκευση. Πολλοί μας ανέχονται και περισσότεροι μας επικρίνουν από διακόνου μέχρι Ηγούμενου και Επισκόπου. Τραγικά λάθη και ανέντιμες μεθοδεύσεις’ (Νέα 20-3-1979). Άγιοι πατέρες της Ι. Μ. Βατοπεδίου ακούστε την φωνή του Μ. Βασιλείου “Όσον πλεονάζεις τω πλούτω, τοσούτον ελλείπεις τη αγάπη”, τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό “πλούτος γαρ ύβριν, η δ’ απώλειαν φέρει”, του Ιωάννην τον Χρυσόστομον “Θηρίον εστί πλούτος, δεσπότης βορβόρου τίνος χαλεπώτερος… ρίζα πάντων των κακών”.
Και ας δούμε και τα πρόσωπα: Ποιος είναι αυτός ο Εφραίμ; Τι ρόλο παίζει; Τι συμβαίνει σήμερα στην Ι. Μ. Βατοπεδίου; Τα σύννεφα είναι πυκνά. Από την Κύπρο έρχεται ο Ηγούμενος Εφραίμ. Έχει και πολιτικές ρίζες και αναπότρεπτα Ιδεολογία. Αδελφός αρχηγού Κόμματος στη Κύπρο. Με πατενταρισμένη Δεξιά ιδεολογία. Αυτό σημειώστε το…
Κάποιες “σκοτεινές” στιγμές της ζωής του αρχίζουν να συζητιένται, στα δημοσιογραφικά γραφεία. “Να απελαθούν Εφραίμ και Αρσένιος”, είχε τίτλο αθηναϊκή εφημερίδα.
Και για να συνδεθούμε με κείνο το “σημειώστε το”.
Να είναι τυχαίο, άραγε που “Γέροντας” (Γκουρού) του Υπουργείου Επικρατείας και άλλων στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος είναι ο Εφραίμ ηγούμενος της Ι. Μ. Βατοπεδίου; Είναι τυχαίο που υψηλοί “καλεσμένοι” αλλόδοξοι πηγαινοέρχονται στο “Βατοπέδιον”… π.χ. Κάρολος διάδοχος Αγγλίας; Είναι τυχαίο που η “ανταλλαγή” έγινε μεταξύ “Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και της Ι. Μ. Βατοπεδίου με εμπλεκόμενους την οικογένεια Βουλγαράκη, τους… Πελέκηδες – δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.λ.π.; Τι να εξηγήσουν Δούκας και Μπασιάκος (κοντά και ο… Κοντός) για το … ζεστό… θέμα;
Και θα πρέπει να ανοιχθούν σοβαρά, και όχι να… διευκολύνουν Υπουργούς… Βουλευτές και αγιεμπόρους, όλοι οι φάκελοι της περιουσίας του Βατοπεδίου και… τυχόν καταθέσεις σε τράπεζες και οφ-Σορ εταιρίες στην Κύπρο και στην Ελλάδα για όσα πρόσωπα εμπλέκονται στο μεγάλο τούτο πολιτικοθρησκευτικό σκάνδαλο…Να καθαρίσει και το Άγιο Όρος από τυχόν θεομπαίχτες.
Δεν ευφραίνεται η καρδιά των σωστών Χριστιανών από τέτοιους… Εφραίμ.. ηγουμένους.
Δει τον ηγούμενον “ανεπίληπτον, νηφάλιον, αφιλάργυρον, επιεική, άμαχον”, είναι η σύσταση του Απ. Παύλου (Προς Τιμόθεον, Ι, 2-3).
Να σταματήσει, αποδίδοντας ευθύνες όπου πρέπει αυτή η ιστορία των “αμαρτωλών” κτημάτων που καταλήγουν σε ανίερα κρίματα. Κι όχι μόνο σε θρησκευτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: