Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΜΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΑ . . .

Καγκελάρι ή Μπαϊραχτάρης (ΒΙΝΤΕΟ) .

Χορός της περιοχής Τζουμέρκων. Σύμφωνα με την παράδοση, η αρχαιότερη μορφή του που χάνεται στα βάθη της Ιστορίας, ξεκίνησε από το χωριό Σχωρέτσιανα (νυν Καταρράκτης Άρτας) και από εδώ διαδόθηκε και στα άλλα Τζουμερκοχώρια.
Στο χωριό αυτό, μέχρι τα τελευταία χρόνια, ο χορός γινόταν την επομένη της Αγίας Παρασκευής -δηλαδή στις 27 Ιουλίου- την ώρα που έδυε ο ήλιος. Ο εθνικός αυτός χορός με το αλληγορικό ιστορικό του νόημα άρχισε τελευταία να τρεμοσβήνει και η μεγαλοπρέπειά του να σκοτεινιάζει.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από την αστυφιλία, που επέφερε και το ξερίζωμα των κατοίκων της, διέλυσε τελικά τον κοινωνικό ιστό των χωριών μας. Έτσι, σιγά-σιγά όλο και λιγότεροι Καταρρακτινοί παρευρίσκοντο στο χωριό την ημέρα του πανηγυριού, περιορίζοντας τις διακοπές τους, κατά το διάστημα 10-20 Αυγούστου.
Έτσι, με αρκετές δυσκολίες ξεκίνησαν προσπάθειες να μετακινηθεί το "Καγκελάρι" ή "Μπαϊραχτάρης" (=σημαιοφόρος) για την ημέρα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και ο ομώνυμος Ενοριακός Ναός του χωριού. Ευτυχώς που η σκέψη αυτή έγινε αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.
Σκοπός είναι αφενός να μην αποκοπεί η μακρόχρονη ιστορική συνέχεια του εθίμου από τους παλαιοτέρους και αφετέρου οι νέοι, που κατακλύζουν την ημέρα αυτή τα χωριά μας, να μη στερηθούν τη συμμετοχή τους στο έθιμο που κινδυνεύει να αφανιστεί.
Σήμερα καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες να καταγραφούν τα αυθεντικά ακούσματα καθώς και τα βήματα του χορού από τους πιο ηλικιωμένους, πιστεύοντας πως ο «χρυσός αητός» της πολυπόθητης κάποτε λευτεριάς, που σύμφωνα με το Καγκελάρι «τροχάει τα νύχια του και τα χρυσά φτερούγια του» θα συνεχίσει να σκιάζει αυτόν εδώ τον χώρο, απ' όπου παλαιά ξεκίνησε.

Νικόλαος Χαρ. Τέλωνας - Συγγραφέας .



Το βίντεο που αναρτήθηκε είναι μια αυθεντική καταγραφή του χορού "Καγκελάρι" και ήταν πρωτοβουλία του φίλου Νικολάου Τέλωνα. Πιστεύουμε ότι σε αυτό καταγράφηκε η παραδοσιακή φωνητική εκτέλεσή του, αφού οι παλαιότεροι από τη συντροφιά μετέφεραν το ύφος, τα ακούσματα και τις ιδιαιτερότητες, όπως αυτά διασώθηκαν στη μνήμη τους μέχρι σήμερα.
Ζητούμε την επιεική κρίση όλων για τυχόν λάθη και ατέλειες, γιατί η καταγραφή ήταν αυθόρμητη και χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία. Μελλοντικά, θα επιχειρήσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και καταγραφή του χορού.
Την βιντεοσκόπηση έκανε ο φίλος του Καταρράκτη Αναστάσιος Κουκούλης από τον Βόλο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, όπως και όλους τους συμμετέχοντες. Η επεξεργασία και η επένδυση του βίντεο με μουσική και φωτογραφικό υλικό έγινε από τον Δημήτριο Κατσούλη, αρχαιολόγο και μουσικό .
Ναπολέων Αν. Κατσούλης - Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ ε.α

: Το θέμα το είδαμε στη σελίδα του "FA" της

Δεν υπάρχουν σχόλια: