Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Να ανοίξει ξανά συζήτηση για το χωροταξικό του «Καλλικράτη»

Το γράψαμε από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε η συζήτηση για τον «Καλλικράτη» .


Το χωροταξικό του θα είναι αποτέλεσμα υποκειμενικών κριτηρίων στα οποία εμπεριέχονται και τα πολιτικά – κομματικά κριτήρια. Η εξέλιξη ήταν η αναμενόμενη. Σε κλειστή κομματική σύσκεψη οι ηγήτορες του τοπικού ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στους τέσσερις δήμους για το Νομό Τρικάλων. Όταν τα στελέχη των γειτονικών και όχι μόνο Νομών διεκδικούσαν και έπαιρναν έξι, επτά και οκτώ δήμους, στα Τρίκαλα περιόρισαν τον αριθμό τους μόλις στους τέσσερις . Ούτε καν ορεινό δήμο δεν αποκτήσαμε επειδή έτσι απλά έκριναν τα κομματικά στελέχη . Τότε για τον εξαιρετικά μικρό αριθμό των δήμων προβλήθηκε το επιχείρημα της ανάγκης να χρησιμοποιηθούν οι νέοι δήμοι ως αναπτυξιακοί μοχλοί, οπότε θα έπρεπε να είναι διευρυμένοι και ισχυροί. Η ίδια η ζωή κατέρριψε αυτό το επιχείρημα .
Καμία ανάπτυξη δεν είδαμε από τους καλλικρατικούς δήμους και ούτε πρόκειται να δούμε, γιατί πώς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις αναπτυξιακά σχέδια σε ανομοιογενείς δήμους. Σε εκτεταμένους μεν δήμους, αλλά με συσσωρευμένα χρέη και χωρίς πόρους. Τι είδαμε; Αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών της καθημερινότητας και τόσα άλλα...
Τώρα που οι μύθοι καταρρίπτονται είναι καιρός να ομολογήσουν εκείνοι που εμπνεύστηκαν και επέβαλαν τους τέσσερις μόλις δήμους για το Νομό Τρικάλων, ότι έσφαλαν. Παρά τις όποιες (αγαθές ακόμη) προθέσεις κι αν είχαν αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη. Είναι καιρός να καταρριφθεί κι αυτός ο μύθος για να αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία συνολικά αυτή τη φορά και όχι σε κλειστές κομματικές συσκέψεις, την πραγματικότητα ανοίγοντας το διάλογο για την αποκατάσταση των ανισορροπιών του «Καλλικράτη» στο Νομό Τρικάλων. Κι αυτές δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σπουδή για να εντοπιστούν. Τις γνωρίζουν πρωτίστως οι πολίτες των τοπικών κοινωνιών η αλήθεια των οποίων, τώρα καταρρίπτονται οι περισσότεροι μύθοι της μεταπολίτευσης, δύσκολα μπορεί να συνθλιβεί από τις ίδιες κομματικές μυλόπετρες .ΕΡΕΥΝΑ . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: