Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ: Την Κυριακή η επετειακή εκδήλωση .


Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουργαρελίου σε συνεργασία με το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων διοργανώνουν εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα το 1821.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουλίου 2012 ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00 π.μ. στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία , κατάθεση στεφάνων, ομιλία, αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος και θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και προσφορά τοπικών εδεσμάτων.

Λίγα ιστορικά στοιχεία .


Το γραφικό και ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που αποτέλεσε την Αγία Λαύρα της Ηπείρου στον τιτάνιο αγώνα της Παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται εδραιωμένο σε ειδυλλιακή περιοχή των προπόδων των γιγάντιων Τζουμέρκων, ακριβώς στο πανοραμικό κεφαλάρι της ορεινής αρχοντοκωμόπολης Βουργαρελίου του νομού Άρτας.
Η μεγάλη φήμη του δεν οφείλεται τόσο στη γραφικότητα του συγκροτήματος και στη μεγάλη ακμή του, όσο και κυρίως στη σπουδαία και ανεκτίμητη εθνική του προσφορά, καθόσον στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε το εθνικό, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής.
Στους κρυψώνες τους έβρισκαν καταφύγιο και θαλπωρή οι αρματολοί και κλέφτες των Τζουμέρκων και η ελληνοχριστανική παιδεία, οι φοβισμένοι και καταδιωγμένοι νέοι, στο καλά οργανωμένο κρυφό σχολειό του μοναστηριού.



Ο Ι. Λαμπρίδης μας πληροφορεί, ότι γύρω στα 1870 διέθεσε για το σχολείο του Βουργαρελίου 1272 γρόσια, 1500 γρόσια για το σχολείο του χωριού Μίερη (Τετράκωμο) και 600 γρόσια για τα σχολεία των Τζουμέρκων.
Γύρω στα 1800 ο Αλή Πασάς εγκατέστησε στο Βουργαρέλι τη Σουλιώτικη φάρα των Μποτσαραίων με 170 οικογένειες και το μοναστήρι λειτούργησε τότε ως σχολείο για τα παιδιά των Σουλιωτών, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Μάρκος Μπότσαρης, γιος του Κίτσου κι εγγονός του Γιώργου Μπότσαρη. Μερικοί χαρακτήρισαν το μοναστήρι ως «την Αγία Λαύρα της Ηπείρου», από όπου άρχισε η επανάσταση στην περιοχή.


Αγιογραφία του εσωτερικού τρούλου του μοναστηριού .

Στο μοναστήρι πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, στην πρώτη η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο με Ιούνιο του 1820, συνήλθαν οι Τζουμερκιώτες Κουτελιδαίοι, το Τσαρακλής, ο Γώγος Μπακόλας, ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Μάρκος Μπότσαρης κ.α. και αποφάσισαν την κήρυξη της επανάσταστης, όταν θα καταρτιζόταν το τελικό σχέδιο.
Η δεύτερη σύσκεψη, σύμφωνα με τον Ν. Παπακώστα, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1821. κατά τον Δ. Καρατζένη, η σύσκεψη έγινε στις 15 Μαΐου του 1821 υπό τις ευλογίες του ηγούμενου Χριστόφορου, όπου κήρυξαν την επανάσταση στα Τζουμέρκα και το Ραδοβύζι.

Λεπτομέρεια από το μοναστήρι .

Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος ο Γώγος Μπακόλας, ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Μήτρο Κουτελίδας, ο Ράγκος, ο Κουτσονίκας και ο Ίσκος. Επίσης μπροστά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το 1822 ή 1823 πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ μεγάλης στρατιάς Τούρκων και ελληνικού αποσπάσματος όπου συντρίφτηκαν πολλοί Τούρκοι. Η τοποθεσία «Τουρκομνήματα», κοντά στο μοναστήρι, δυτικά από τις βρύσες, όπου βρέθηκαν Τουρκικοί τάφοι, αποτελεί αψευδή μαρτυρία για τη σύγκρουση αυτή .
Αετός των Τζουμέρκων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: