Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα , αλλά μερικοί αργήσαν να το καταλάβουν . . . . .

Η πρώτη απώλεια του «Καλλικράτη»
Η μεταδημότευση από τα ορεινά χωριά στο αστικό κέντρο της πόλης και η προϋπόθεση για την αντιστροφή του κλίματος .
Η πρώτη απώλεια από τον «Καλλικράτη» είναι ήδη γεγονός.
Δημότες των ορεινών δήμων και κοινοτήτων κατεβάζουν τα δικαιώματά τους, στα Τρίκαλα, όπου κατοικούν. Η κατάργηση των «Καποδιστριακών» δήμων και η δημιουργία τεσσάρων δήμων έχει μία σοβαρή παράπλευρη απώλεια. Οι δημότες που διατηρούσαν τα πολιτικά τους δικαιώματα στα χωριά, για συναισθηματικούς κυρίως λόγους, πλέον μετεγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Τρικκαίων, αλλά και των υπολοίπων αστικών κέντρων, όπου κατοικούν (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.). Ο λόγος των μεταδημοτεύσεων γίνεται περισσότερο προφανής με ένα – δύο παραδείγματα .
Ο δημότης ενός μικρού χωριού της διευρυμένης Κοινότητας Ασπροποτάμου, που διατηρούσε τα εκλογικά του δικαιώματα στον τόπο καταγωγής του, είχε τη δυνατότητα να εκφέρει μέσω της ψήφου του, άποψη για τα τοπικά δρώμενα. Ένοιωθε ότι είχε λόγο συμμετοχής σε μία κοινότητα η οποία περιελάμβανε χωριά με ομοειδή, φυλετικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Πλέον δεν υπάρχει Κοινότητα Ασπροποτάμου, αλλά δήμος Καλαμπάκας με τον οποίο δεν έχει κανένα απολύτως δεσμό ο δημότης του ορεινού χωριού, οπότε και μεταφέρει τα δικαιώματά του, στον τόπο της κατοικίας του.
Το ίδιο συμβαίνει και στην αντίπερα όχθη… Ο ετεροδημότης της διευρυμένης Κοινότητας Νεράιδας δεν έχει πλέον κανένα ιδιαίτερο λόγο να διατηρήσει τα δικαιώματά του, στο χωριό του, μετέχοντας στις εκλογικές διαδικασίες για ένα δήμο με την ιδιαίτερα έντονη ανομοιομορφία του δήμου Πύλης. Το επόμενο ερώτημα προκύπτει εύλογα: Μπορεί αυτή η «απώλεια» να καταδικάσει από τώρα την τύχη του «Καλλικράτη»;
Προφανώς και όχι. Μπορεί κάποιοι να μεταδημοτεύσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθούν όλους τους δημότες τα ορεινά χωριά. Κάποιοι θα μείνουν και στο μέλλον, ίσως κάποιοι άλλοι επιστρέψουν. Από τι θα κριθεί, το δεύτερο; Από τη λειτουργία του ίδιου του «Καλλικράτη», αλλά και από το αυτοδιοικητικό προσωπικό που θα τον υπηρετήσει. Για παράδειγμα, αν πράγματι λειτουργήσουν στα πρότυπα των πρώην κοινοτήτων οι νέες κοινότητες που προβλέπονται στον «Καλλικράτη» με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και κυρίως, πόρους, τότε υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας νέος, πιο ουσιαστικός δεσμός των δημοτών με τα χωριά τους.
Του Λάζαρου Μάμαλη . Εφημερίδα "Ερευνα" .
Σημείωση : Δηλαδή , εάν οι πολιτικοί φωστήρες καταλάβουν την μ*****α τους μετά από καναδυό χρόνια μπορούν να φτιάξουν έναν καινούργιο δήμο , ορεινό , και όλα θα είναι μέλι - γάλα αφού θα έχουν διώξει τον κόσμο από τα χωριά τους ;
Ε ! ρε γκλίτσα που τους χρειάζεται ! ! ! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια: