Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Οι κτηνοτρόφοι των Τρικάλων και η . . . ηλεκτρονική σήμανση σήμανση των αιγοπροβάτων .

Καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων . 

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων, η οποία βρίσκεται "κολλημένη" στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση ευρωπαϊκού ελέγχου.Οι κτηνοτρόφοι, μετά την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ηλεκτρονική σήμανση είτε με ενδοστομαχικούς βόλους είτε με ηλεκτρονικά ενώτια, βρίσκονται σε αναμονή της απόφασης που θα καθορίζει τις προδιαγραφές και τα πιστοποιητικά. Εν συνεχεία δε, θα πρέπει να επιλεγούν και οι εταιρείες που θα μπορούν να διαθέτουν τις συγκεκριμένες "συσκευές" στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι απευθύνουν έκκληση στο υπουργείο να χρηματοδοτήσει τελικά την τοποθέτηση των νέων ενωτίων αφού με τη σημερινή οικονομική κατάσταση δεν μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτό το επιπλέον έξοδο.
Όπως επίσης λένε, τα ηλεκτρονικά ενώτια ακόμα δεν έχουν βγει στην αγορά (σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου) και το θέμα δεν είναι μέχρι πότε θα έχουν περιθώριο να τα τοποθετήσουν στα ζώα αλλά από πότε θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί (έπρεπε να είχε γίνει από το 2010 αφού η απόφαση της τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων είναι υποχρεωτική για ζώα που γεννιούνται από τηνν 1/1/2010 και έχουν φθάσει στην ηλικία των 6 μηνών).
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Μιχ. Τζιότζιος, πριν μερικά χρόνια είχε επιδοτηθεί ένα πρόγραμμα και είχαν υποσχεθεί 26 ευρώ το ζώο. Το 2009 το κράτος είπε ότι τελικά θα επιδοτήσει 13 ευρώ. Έκτοτε, συνέχισε, η πολιτεία επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι κτηνοτρόφοι στην ηλεκτρονική σήμανση, κάτι που θέλουν και αυτοί, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην κτηνοτροφία. Αυτοί λένε πως δεν έχουν λεφτά. Αν τα επιδοτήσει η πολιτεία δεν έχουν πρόβλημα να τα τοποθετήσουν. Ζητούν συνεχώς περιθώρια μήπως και βελτιωθούν τα οικονομικά τους αλλά τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αν είχαν τα χρήματα δεν θα είχαν πρόβλημα να τοποθετήσουν τα ηλεκτρονικά ενώτια. Μπορεί αυτά να στοιχίζουν περίπου 3,5 ευρώ όμως αυτό που στοιχίζει πολλά είναι το σύστημα ανίχνευσης το οποίο στοιχίζει πάνω από 1000 ευρώ. Με το μηχάνημα αυτό μπορούν να ανιχνεύουν αν τους λείπει κάποιο ζώο εφόσον του έχουν τοποθετήσει ηλεκτρονικά ενώτια. Τέλος ο κ. Τζιότζιος είπε πως απ' ότι γνωρίζει, μέχρι στιγμής σε ηλεκτρονική σήμανση δεν έχει προχωρήσει ούτε το 1% των Ελλήνων κτηνοτρόφων, ενώ εκφράζοντας την δική του θέση πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι κατά του ενωτίου αφού είναι πολύ εύκολο να μετακινηθεί στα ζώα που δεν σταυλίζονται.

Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: