Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Άγιος Γεώργιος Μυροφύλλου .

Μία διαφορετική πανήγυρη στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου .
Το έθιμο με τον τροβά αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα .
– Η διαδρομή και το ταξίδι…
Στην περίπτωση της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου του Μυρόφυλλου που πανηγυρίζει σήμερα, δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι που αξίζει τον κόπο. Μπορεί να απέχει πάνω από 80 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων, αλλά οι μοναδικές φυσικές καλλονές, αλλά και το ίδιο το μοναστήρι, αποζημιώνουν τον επισκέπτη – προσκυνητή.
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μυροφύλλου κ. Γιώργος Ράπτης προσκαλεί στις σημερινές πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου, όλους τους Τρικαλινούς. Ο ίδιος, δήλωσε στην ΕΡΕΥΝΑ ότι τις τελευταίες ημέρες εργάζονται πυρετωδώς για να διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών – προσκυνητών. Μέχρι χθες το βράδυ ο κ. Ράπτης και τα συνεργεία εργάζονταν για αυτό το σκοπό. Με τον τροβά… Ως προς τη φιλοξενία. Όπως εξηγεί ο κ. Ράπτης, από πολύ παλιά υπάρχει ένα έθιμο ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Οι προσκυνητές έφερναν και έτρωγαν απ' τον τροβά τους μετά τη Θεία Λειτουργία. Αυτό το έθιμο που διατηρήθηκε ανά τους αιώνες αναβιώνει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. Πάντως και οι επισκέπτες που δεν γνωρίζουν το έθιμο δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Έχει ληφθεί μέριμνα και για αυτούς, οπότε κανείς δεν πρόκειται να μείνει παραπονεμένος… Το μοναστήρι Το μοναστήρι του Μυροφύλλου είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται νότια του χωριού, πάνω από την αριστερή όχθη του Αχελώου, στον ομώνυμο συνοικισμό της Κοινότητας Μυροφύλλου. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που στη μεγάλη του ακμή είχε κατά την παράδοση 365 κελιά, φαίνεται πως ιδρύθηκε πριν από το 1618, ένα χιλιόμετρο νότια του χωριού, δίπλα στον Αχελώο. Σήμερα σώζονται η εκκλησία της Παναγίας (1618), που χτίστηκε στη θέση παλαιότερης, το παρεκκλήσι των Ταξιαρχών (μετά το 1618) και η πολύ νεότερη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1815). Η μονή του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ακόμα ζωντανή μαρτυρία των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Το μοναστήρι περιβάλλεται από ψηλό μανδρότοιχο, τα κελιά του όμως είναι ερειπωμένα.
Του Λάζαρου Μάμαλη . Εφημερίδα "ΕΡΕΥΝΑ" .

4 σχόλια:

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Κατά τη γνώμη μου ο Άγιος Γεώργιος Μυροφύλλου πρέπει να αναδειχθεί σε θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Με ευνοϊκές αυτοδιοικητικές συνθήκες, με νέε αντιλήψεις αυτό μπορεί να δρομολογηθεί. Ο Άγιος Γεώργιος αρκετά χρόνια αφέθηκε στην τύχη του, με κίνδυνο να αφανιστεί. Είναι χρέος μας να δοθεί προοπτική και να γίνει σημείο αναφοράς της ορεινής μας πατρίδας.

ΚΑΠΡΟΪΤΗΣ είπε...

Το ότι σώθηκε απο τον καταποντισμό και τον αφανισμό για χάρη του φράγματος είναι ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΑΥΜΑ . . . . .

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Και δεν ξεχνάμε και την Αγία Κυριακή που είναι ήδη σημείο αναφοράς μας.

ΚΑΠΡΟΪΤΗΣ είπε...

Θανάση καλημέρα . Σχετικά με την Αγία Κυριακή στο νομό Τρικάλων δεν την αναφέρουν σχεδόν καθόλου . Ούτε η νομαρχία σε κάποιο έντυπο , ούτε κανένας , σε αντίθεση με το νομό Άρτας που κάθε χρόνο έρχονται κόσμος και κοσμάκης , όχι μόνο στις 7 Ιουλίου αλλά συνέχεια .