Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Εμείς δεν υπάρχουμε ; . . . . . . . . .

Πέντε με έξι οι νέοι δήμοι στο νομό Τρικάλων

«Φωτογραφήθηκαν» κατά την προχθεσινή συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών – Τέσσερις στον κάμπο και ένας με δύο στα ορεινά
Μπορεί κατά την προχθεσινή ενημέρωση που είχαν τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη» να μη συμπεριελάμβανε την κοινοποίηση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, αυτός όμως «φωτογραφήθηκε», επαρκώς, οπότε υπάρχει πλέον μία πιο συγκεκριμένη βάση συζήτησης. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης και οι υφυπουργοί κ. Γιώργος Ντόλιος και κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς και ο αρμόδιος γραμματέας κ. Δημήτρης Στεφάνου, συναντήθηκαν διαδοχικά με τους γραμματείς των περιφερειακών επιτροπών και τους γραμματείς νομαρχιακών επιτροπών όλης της Ελλάδας.
Μεταξύ αυτών και ο γραμματέας της Π.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας κ. Αντώνης Οικονόμου και οι τρεις από τους τέσσερις γραμματείς των Ν.Ε. της ίδιας περιφέρειας (απουσίαζε ο κ. Αχιλλέας Μανούρας). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε αλληλοενημέρωση για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η μεν πολική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε για τις προθέσεις της, τα δε, κομματικά στελέχη παρουσίασαν τις προτάσεις τους, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στη διαβούλευση που προηγήθηκε τους τελευταίες μήνες.
Ποια ήταν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση;
Πρώτον, στο νομό Τρικάλων δεν πρόκειται να προταθούν από το υπουργείο Εσωτερικών πάνω από έξι δήμοι. Τέσσερις δήμοι θα προταθούν στον κάμπο με έδρες, με επίκεντρα τους αρχικούς δήμους Τρικκαίων, Καλαμπάκας, Πύλης και Φαρκαδόνας και ένας ή δύο στα ορεινά. Ο δήμος με επίκεντρο τον σημερινό δήμο Αιθήκων μάλλον έχει οριστικοποιηθεί και συνεχίζεται η συζήτηση αν πρέπει να ανασυσταθεί ο ιστορικός δήμος Κοθωνίων.
Δεύτερον, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια των σημερινών δήμων. Για παράδειγμα, δεν πρόκειται ο μισός δήμος Γόμφων να ενταχθεί στο νέο δήμο Πύλης και ο άλλος μισός στον δήμο Τρικκαίων, όπως προέβλεπε η πρόταση του ΙΤΑ για την ΚΕΔΚΕ.
Τρίτον, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια των σημερινών νομών. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, όπως συζητήθηκε, δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Μαλακασίου να ενσωματωθούν στο δήμο Μετσόβου του νομού Ιωαννίνων. Τέταρτον, η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» θα δημοσιοποιηθεί ή λίγο πριν ή λίγο μετά την Κυριακή του Θωμά. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλίας δεν έδειξαν να έχουν ιδιαίτερες ενστάσεις για όσα κατατέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Απλώς επέμειναν στην ανάγκη να μη γιγαντωθούν οι πόλεις από τον «Καλλικράτη» που μάλλον βρήκε σύμφωνο τον κ. Ραγκούση.
Πως μεταφράζεται η συγκεκριμένη «διπλωματική» διατύπωση σε τοπικό επίπεδο; Δεν αναμένεται να απορροφηθούν όλοι οι γειτονικοί δήμοι από τον δήμο Τρικκαίων, όπως προέβλεπε η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως, κερδίζουν έδαφος σενάρια που προβλέπουν τη διεύρυνση των υπολοίπων δήμων σε βάρος του δήμου Τρικκαίων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν στο δήμο Πύλης να εντάσσονται, πέραν των δήμων Γόμφων και Πιαλείων και οι δήμοι Κόζιακα και Καλλιδένδρου!
Καλό θα ήταν οι κύριοι που ασχολούνται με το "πετσόκομμα" της ορεινής πατρίδας να μην ξεχνούν ότι και εμείς ανήκουμε στη επικράτεια του Ν.Τρικάλων , και εκεί υπάρχουν ψηφοφόροι και κάποια στιγμή θα μας χρειαστούν . Εκτός και αν θέλουν να πάρουμε τα πολιτικά μας δικαιώματα και να τα πάμε δίπλα στο Βουργαρέλι .
Η ΕΡΕΥΝΑ Του Λάζαρου Μάμαλη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: