Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τρίκαλα και . . . ανάπτυξη .

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ .

Πολυκεντρική η ανάπτυξη της Θεσσαλίας
Όπως προκύπτει από έρευνα για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής αστικής περιφέρειας – Οι 14 επιχειρηματικοί κλάδοι στους οποίους εξειδικεύονται τα Τρίκαλα .
Η αναζήτηση ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου δεν μπορεί να επικεντρώνεται στο πλαίσιο του φακέλου: Αναγκαίο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για το Ν. Τρικάλων, δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε σύνορα σε επίπεδο Θεσσαλίας.
Ειδικά, τώρα με την αιρετή Περιφέρεια μέσω της οποίας μπορούν να προωθηθούν κοινές αναπτυξιακές δράσεις που θα συντείνουν στην αναζήτηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής και βέβαια στην αξιοποίησή τους.
Αυτή η αναζήτηση έχει ήδη γίνει, στο πλαίσιο της διερεύνησης του κατά πόσο μπορούν οι θεσσαλικές πόλεις Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα να αποτελέσουν τους κόμβους για τη δημιουργία μιας πολυκεντρικής αστικής περιφέρειας, στη μελέτη που εκπόνησαν οι κ.κ. Πασχάλης Αρβανιτίδης, Λέκτορας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Σταύρος Σακελλαρίου από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, στο σύνολό τους οι θεσσαλικές πόλεις εξειδικεύονται σε 14 κλάδους, οι οποίοι ιεραρχικά είναι οι εξής: δασοκομία και υλοτομία, γεωργία και κτηνοτροφία, παραγωγή βασικών μετάλλων, κατασκευή προϊόντων τόσο από μη-μεταλλικά όσο και από μεταλλικά ορυκτά, βιομηχανία τροφίμων και ποτών, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, εκπαίδευση, βιομηχανία ξύλου (εκτός επίπλων), κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, και δημόσια διοίκηση και άμυνα.
Αναφορικά δε με κάθε περιοχή η Μαγνησία εξειδικεύεται σε 26 κλάδους, η Λάρισα σε 20, τα Τρίκαλα σε 14, ενώ η Καρδίτσα μόνο σε έναν.
Ως προς τις ατομικές εξειδικεύσεις της κάθε περιοχής, παρατηρείται τα Τρίκαλα φαίνεται να εξειδικεύονται στη δασοκομία, υλοτομία και βιομηχανία ξύλου, καθώς και στη συντήρηση και επισκευή οχημάτων, ενώ η Καρδίτσα μόνο στη γεωργία και κτηνοτροφία.
Η Λάρισα κυριαρχεί στους κλάδους παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ένδυσης, κατεργασίας δέρματος, αλλά και κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών και χοντρικού εμπορίου, ενώ η Μαγνησία στην παραγωγή συγκεκριμένων «πρώτων υλών» (μετάλλων, ορυκτών και χαρτιού), στην κατασκευή οχημάτων, άλλων μεταλλικών προϊόντων και προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά, σε δραστηριότητες συναφείς με μεταφορές, καθώς και στην έρευνα και ανάπτυξη.
Αναγκαία η συνεργασία .
Ο συνδυασμός των σχετικών εξειδικεύσεων αποτελεί ένδειξη δυνητικών συνεργασιών τύπου ομάδας μεταξύ των εν λόγω περιοχών. Πιθανές τέτοιες συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν μεταξύ Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας στον κλάδο της γεωργίας-κτηνοτροφίας, μεταξύ Λάρισας, Τρικάλων και Μαγνησίας στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, μεταξύ Λάρισας και Μαγνησίας στους κλάδους κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, χερσαίων μεταφορών, κατασκευής ιατρικών οργάνων, κατασκευής προϊόντων από πλαστικό, και πληροφορικής και συναφών δραστηριοτήτων, μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων στην κατασκευή επίπλων, και μεταξύ Μαγνησίας και Τρικάλων στους κλάδους των κατασκευών, ξενοδοχείων και εστιατορίων, ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, και εκδόσεων και εκτυπώσεων.
Κάθε Νομός, λοιπόν, εξειδικεύεται σε συγκεκριμένες παραγωγικές δραστηριότητες: η Λάρισα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία και την ένδυση, η Μαγνησία στην παραγωγή μετάλλων, μη-μεταλλικών ορυκτών και προϊόντων που χρησιμοποιούν αυτά ως πρώτη ύλη, τα Τρίκαλα στην υλοτομία και τη βιομηχανία ξύλου και συναφών προϊόντων, ενώ η Καρδίτσα στην γεωργία-κτηνοτροφία.
Δεν παύουν όμως να υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών τύπου ομάδας στις κοινές εξειδικεύσεις των περιοχών. Αυτές αφορούν κλάδους όπως η παραγωγή τροφίμων και ποτών (Λάρισα, Τρίκαλα, Μαγνησία), η κατασκευή μηχανημάτων (Λάρισα, Μαγνησία) η κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικό (Λάρισα, Μαγνησία), η κατασκευή επίπλων (Λάρισα, Τρίκαλα), ο τουρισμός και η ψυχαγωγία (Μαγνησία, Τρίκαλα), και οι εκδόσεις και εκτυπώσεις (Μαγνησία, Τρίκαλα).
Από την άλλη μεριά, πιθανές συνεργασίες τύπου δικτύου και ανάπτυξη οικονομιών εύρους φαίνεται να ευδοκιμούν: στην δασοκομία-υλοτομία (Τρίκαλα) και την παραγωγή προϊόντων με πρώτη ύλη το ξύλο ή παράγωγα υλικά (βιομηχανία ξύλου στα Τρίκαλα, κατασκευή επίπλων στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, παραγωγή χαρτοπολτού στη Μαγνησία, εκδόσεις και εκτυπώσεις στη Μαγνησία και Τρίκαλα), στην παραγωγή μετάλλων (Μαγνησία) και την κατασκευή προϊόντων με βάση το σίδηρο (κατασκευή μεταλλικών προϊόντων και οχημάτων στη Μαγνησία, κατασκευή μηχανημάτων και ιατρικών οργάνων στη Λάρισα και Μαγνησία, κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών στη Λάρισα), στην παραγωγή τσιμέντου και συναφών δομικών προϊόντων, όπως σκυρόδεμα, τούβλα, πέτρες, κτλ. (Μαγνησία) και τις κατασκευές κτηρίων (Τρίκαλα και Μαγνησία), στη γεωργία και κτηνοτροφία (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα), τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή σχετικών προϊόντων (βιομηχανία τροφίμων και ποτών στη Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία, παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών και ειδών ένδυσης στη Λάρισα) και το χοντρικό εμπόριο (Λάρισα), στις μεταφορές (Μαγνησία, Λάρισα), την παροχή συναφών υπηρεσιών και εξοπλισμού (Μαγνησία) αλλά και την ανάπτυξη του χοντρικού εμπορίου (Λάρισα).
Όπως συμπεραίνουν οι ερευνητές, η στήριξη και η ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών μεταξύ των θεσσαλικών πόλεων και των περιφερειών τους με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, την καλύτερη δικτύωση, τις πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες, κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία των περιοχών και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δικτύου. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν, θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο στα τέσσερα βασικά αστικά κέντρα, αλλά και στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας στην οποία εντάσσονται.
Η περαιτέρω εξειδίκευση θα μπορέσει να επιφέρει τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Θεσσαλίας, καθιστώντας την σημαντικό πόλο ανάπτυξης όχι μόνο σε εθνικό αλλά πιθανά και σε βαλκανικό επίπεδο.
Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: