Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Και άλλα φραγματα .

Ανταγωνιστικά ή μη τα φράγματα Νεοχωρίτη και Τιτάνου;
Σύμφωνα με τις μελέτες προορίζονται για να καλύψουν τις υδρευτικές (κυρίως) ανάγκες του κάμπου της Φαρκαδόνας .
Ποιο από τα δύο θα προωθηθεί;
Δύο προτάσεις για φράγματα σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, στα ίδια πλέον διοικητικά όρια του διευρυμένου δήμου Φαρκαδόνας, μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, ο κάμπος, αλλά και να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόκειται για το φράγμα Τιτάνου που προωθούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή Φαρκαδόνας του κ. Χρήστου Τόλιου και το φράγμα Νεοχωρίτη το οποίο αποτελούσε στοίχημα για τον πρώην δήμαρχο Οιχαλίας κ. Θανάση Ζιώγκο.
Φράγμα Νεοχωρίτη .
Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία φράγματος επί του ποταμού Νεοχωρίτη με όγκο ταμιευτήρα περί τα 32.330.000 m3, με τα συνοδά του έργα. Αποσκοπεί δε στην κάλυψη του 75% περίπου των αρδευτικών αναγκών εκτάσεων εμβαδού περί τα 77.500 στρ., στα αγροκτήματα Οιχαλίας, Πετρωτού, Κρήνης, Αχλαδοχωρίου, Γριζάνου, Παναγίτσας, Γεωργανάδων, Κλοκωτού, Φαρκαδόνας, Ζάρκου και Πηνειάδας και την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών. Το έργο θα κατασκευαστεί στη θέση «Αετός» σε απόσταση περί τα 5 Km βορειοδυτικά του οικισμού Οιχαλίας και 400 m κατάντι της συμβολής του ρέματος «Καβουρόρεμα» στον π. Νεοχωρίτη στις παρυφές των Αντιχασίων Ορέων. Το Συνολικό Κόστος της πράξης ανέρχεται σε 51.950.000 ευρώ.
Φράγμα Τιτάνου .
Το φράγμα Τιτάνου θα βρίσκεται στον ποταμό Πηνειό κατάντη της συμβολής του ποταμού Ενιπέα στον Ν. Τρικάλων.
Σκοπός του φράγματος είναι η ταμίευση και ρύθμιση, νερών της λεκάνης απορροής του ποταμού και των παραποτάμων του καθώς και εκείνων που θα προέρχονται από την μερική εκτροπή του ποταμού Αχελώου καθώς και η ενεργειακή εκμετάλλευση.
Με το φράγμα Τιτάνου επιτυγχάνεται, η παροχέτευση αρδευτικού νερού σε περιοχές του Ν. Τρικάλων κυρίως, αλλά ενδεχομένως και του Ν. Καρδίτσας. Ειδικότερα σε περιοχές που βρίσκονται στην αριστερή όχθη του π. Πηνειού στις κτηματικές περιοχές Γεωργανάδων, Κλοκοτού, Φαρκαδώνας,Ζάρκου και Πηνειάδας αλλά και πιθανόν της δεξιάς όχθης, στις κτηματικές περιοχές Κεραμιδίου, Βλοχού, Μεταμορφώσεως, Κοσκινά και Μαραθέας.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου είχε εκτιμηθεί το 1993 σε 24 εκ. € ενώ σε σημερινές τιμές εκτιμάται χονδρικά σε 40 εκατ. ευρώ.
Θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα δύο;
Από μία απλή μόνο ανάγνωση των τεχνικών μελετών προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα δύο προτεινόμενα φράγματα προορίζονται για την κάλυψη αρδευτικών κυρίως αναγκών της ίδιας περιοχής. Επομένως, η ταυτόχρονη προώθηση και των δύο είναι μάλλον δύσκολη. Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι αν το δημοτικό συμβούλιο του νέου δήμου Φαρκαδόνας θα κληθεί να επιλέξει ένα εκ των δύο, οπότε πιθανό θα υποδαυλιστούν τοπικισμοί που ίσως απειλήσουν τις ευαίσθητες ισορροπίες στο νέο δήμο. Όλα αυτά βέβαια, είναι θεωρητικά και η αξία τους, δεν υπερβαίνει αυτή των δημοσιογραφικών εκτιμήσεων, οπότε αναμένουμε τα γεγονότα για πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Η ΕΡΕΥΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: