Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Μαλλιοτραβίγματα . . . . . . . . . .

Κ. Μπατζελή - Σ. Μερεντίτη: Δύο κυρίες μαλλιοτραβιούνται

Οι σκληρές εκφράσεις που αντάλλαξαν δείχνουν το κακό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών.
«ΠΟΙΟΣ ΕΙΔΕ τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε»! Με αυτή τη φράση μετέφεραν βουλευτές του ΠαΣοΚ όσα διημείφθησαν την περασμένη Δευτέρα στον δεύτερο όροφο της Βουλής, όπου συνεδρίαζε ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠαΣοΚ για να συζητήσει επί του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης. Ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στη βουλευτή Τρικάλων
του κόμματος κυρία Σούλα Μερεντίτη και στη βουλευτή Φθιώτιδας και πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κατερίνα Μπατζελή ήταν το χειρότερο «ποδαρικό» που μπορούσε να αναμένει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Β. Εξαρχος, ο οποίος παρακολουθούσε αμήχανος τις δύο κυρίες να ανταλλάσσουνσκληρές εκφράσεις προκαλώντας «παγωμάρα» στους παρισταμένους. Ο έρημος διάδρομος του Κοινοβουλίου αντήχησε απ΄ άκρου εις άκρον από 
τις φωνές, ενώ τα χτυπήματα των χεριών στο τραπέζι έκαναν τη βαριά ξύλινη πόρτα της αίθουσας όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές να τρέμει. «Αυτό θα πει ότι η ΚΟ μοιάζει με καζάνι που βράζει» 
σχολίαζε δηκτικά «πράσινος» βουλευτής. Εκείνο όμως που φοβούνται οι γνωρίζοντες είναι ότι δεν πρόκειται για τυχαίο επεισόδιο, καθώς και ότι τα φαινόμενα κρίσης στη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος πολλαπλασιάζονται. 
Εδώ και καιρό οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠαΣοΚ έχουν εξελιχθεί σε «αρένες» γκρίνιας, κριτικής και αντιπαραθέσεων. Ποιος ξεχνά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών τον περασμένο μήνα όπου ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές του ΠαΣοΚ «έβαλλαν» κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, τις ΔΕΚΟ κτλ. αναγκάζοντάς τον να κάνει πίσω σε κάποια σημεία του, όπως η τακτοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο. Αυτό ωστόσο που προβληματίζει κάποιους, με αφορμή το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ των κυριών Μερεντίτη και Μπατζελή, είναι η διαφαινόμενη αδυναμία ελέγχου και διαχείρισης των όποιων «ευαίσθητων» θεμάτων απασχολούν την ΚΟ σε μια τόσο κρίσιμη φάση για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η θρυαλλίδα που προκάλεσε την έκρηξη στον ΚΤΕ Ανταγωνιστικότητας του ΠαΣοΚ ήταν η απόφαση της κυρίας Μπατζελή, η οποία είναι επικεφαλής του, να παρακάμψει τους βουλευτές που είχαν προθυμοποιηθεί να είναι εισηγητές στα τέσσερα νομοσχέδια αρμοδιότητας του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη , όπως το Αναπτυξιακό ή εκείνο για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι, όπως φέρεται να είπε στη συνεδρίαση όταν της ζητήθηκε ο λόγος από την κυρία Μερεντίτη, «δεν είχαν το μπακγκράουντ» ! Οταν το ζήτημα ετέθη προ των εορτών, η τελευταία είχε ζητήσει να εισηγηθεί το νομοσχέδιο περί την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και ο «ανταγωνιστής» της κυρίας Μπατζελή στην εκλογική περιφέρεια της Φθιώτιδας κ. Ν. Τσώνης (εξελέγη μάλιστα πρώτος σε ψήφους στις τελευταίες εκλογές). Η συνήθης πρακτική είναι να ορίζει ο εκάστοτε αρμόδιος ΚΤΕ τους εισηγητές των νομοσχεδίων έπειτα από συζήτηση που γίνεται στη βάση της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος των βουλευτών, ενώ στη σπάνια περίπτωση αντιδικίας προβλέπεται ψηφοφορία, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ.

Ωστόσο η απόφαση της πρώην υπουργού να ορίσει άλλον βουλευτή, τον κ. Αθ. Παπαγεωργίου, πυροδότησε την έντονη αντίδραση της κυρίας Μερεντίτη, η οποία της ζήτησε τον λόγο στην επίμαχη συνεδρίαση για να λάβει την απάντηση: «Ετσι έκρινα». Η οργή της βουλευτού Τρικάλων ξεχείλισε και ειπώθηκαν σκληρές κου βέντες: «Ποια είναι αυτή, δίχως κοινοβουλευτική εμπειρία, που λέει ότι δεν είμαι ικανή να εισηγηθώ ένα νομοσχέδιο; Τι Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αυτή; Πώς τολμά να θίγει την αξιοπρέπεια ενός συναδέλφου;» διερωτήθηκε εντόνως, ενώ βγήκε έξαλλη δύο φορές από την αίθουσα χτυπώντας πίσω της την πόρτα. «Ποια είναι η Μπατζελή; Αντε να μην ανοίξω το στόμα μου...»ακούστηκε να λέει, ενώ η επικεφαλής του ΚΤΕ απτόητη δήλωνε: «Δεν θίγεται κανενός η αξιοπρέπεια. Θεωρώ ότι δεν μπορείτε να είστε εισηγητές». Μάλιστα κάποια στιγμή φέρεται να διερωτήθηκε: «Εχουμε τόσα προβλήματα. Με τη Μερεντίτη και τον Τσώνη θα ασχολούμαστε;». Ενώ στη... δηλητηριώδη παρατήρηση της κυρίας Μπατζελή ότι οι αυτοπροταθέντες συνάδελφοί της δεν έχουν το ανάλογο υπόβαθρο, η απάντηση της κυρίας Μερεντίτη ήταν εξίσου σκληρή: «Τουλάχιστον εμείς εδώ γνωρίζουμε συντακτικό και γραμματική...».

Μάλιστα η διευκρίνιση του κ. Παπαγεωργίου ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να εισηγηθεί άλλο νομοσχέδιο και ότι του τηλεφώνησε η κυρία Μπατζελή μέσα στις γιορτές για να του ανακοινώσει ότι ορίζεται εκείνος εισηγητής για το νομοσχέδιο που είχαν προτιμήσει οι αντιδρώντες βουλευτές, εξελήφθη από αυτούς ως ένα επιπλέον δείγμα «απρέπειας», όπως έλεγε η κυρία Μερεντίτη σε συνομιλητές της. Για την ίδια άλλωστε «δεν έχει κλείσει το θέμα» «Για μένα είναι πολιτικό, ηθικό, αλλά και θέμα πολιτισμού που έχει να κάνει είτε με ιδεολογίες είτε με τον σεβασμό της προσωπικότητας του άλλου και εν τέλει με τους ίδιους τους θεσμούς» έχει πει σε συναδέλφους της, εμφανιζόμενη προβληματισμένη για τη στάση που τήρησε ο Γραμματέας της ΚΟ. «Το γεγονός ότι το όλο θέμα εκτυλίχθηκε παρουσία του κ. Εξαρχου το κάνει πολύ πιο σοβαρό» έχει πει, σημειώνοντας μάλιστα ότι ούτε η γενική διευθύντρια της ΚΟ κυρία Βάρτζελη, ενώ είχε γίνει κοινωνός παραπόνων για την όλη εξέλιξη, «δεν ανακατεύτηκε», με τα γνωστά επακόλουθα. Σε όσους τη ρωτούν για τους λόγους που αντέδρασε η κυρία Μερεντίτη απαντά κατηγορηματικά ότι το ίδιο θα έκανε και αν δεν είχε εκδηλώσει την επιθυμία της να είναι εκείνη εισηγήτρια, διότι «αφορά τις συμπεριφορές και τις αξίες», όπως λέει.

ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Οι κυρίες Κατερίνα Μπατζελή (αριστερά) και Σούλα Μερεντίτη (δεξιά) σε παλαιότερο στιγμιότυπο συζητούν σε καλό κλίμα παρουσία της συναδέλφου τους κυρίας Βασιλικής Τσόνογλου
Η κόντρα των δύο κυριών έχει πολλές πλευρές.Η κυρία Μερεντίτη υπήρξε και παραμένει στενή πολιτική και οικογενειακή φίλη του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη. Ηταν ειδική συνεργάτις του για θέματα ισότητας την περίοδο 1997-2000 και συγκαταλέγεται στους εναπομείναντες «εκσυγχρονιστές» της ΚΟ του ΠαΣοΚ.Είναι μάλιστα και κουμπάροι (ο κ.Σημίτης τής έχει βαφτίσει ένα από τα τρία παιδιά της) και διατηρούν στενή φιλία.Αυτή η σχέση καθιστούσε κατά καιρούς την κυρία Μερεντίτη «δακτυλοδεικτούμενη» εντός του ΠαΣοΚ και την έχει πληρώσει με «πόλεμο» που έχει δεχθεί από συνυποψηφίους της. «Κάποιοι γενίτσαροι θέλουν να αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέση με τον Κ.Σημίτη θα το πληρώνει.Κάποιοι δίνουν διαπιστευτήρια σε κάποιους...» λέει σήμερα με αφορμή την αντιπαράθεσή της με την άλλοτε «εκλεκτή» του νυν πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου, την κυρία Μπατζελή.Οι σχέσεις τους άλλωστε από την περίοδο όπου η τελευταία ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ήταν και οι καλύτερες,καθώς είχαν συγκρουστεί για τα αγροτικά.

Από την άλλη πλευρά,όσοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα και το «ταμπεραμέντο» της κυρίας Μπατζελή είναι βέβαιοι ότι η πρώην «σιδηρά κυρία» της κυβέρνησης δεν πτοείται με τίποτε.Απόδειξη η άτεγκτη στάση της στην κρίσιμη συνεδρίαση.Αλλωστε αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί κύκλοι του ΠαΣοΚ θεωρούν ότι το θέμα διογκώθηκε από την κυρία Μερεντίτη,αφού,όπως σχολιάζουν, «δεν υπήρξε θέμα επάρκειας είτε της ιδίας είτε άλλου βουλευτή». 

http://www.tovima.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: