Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Κτηνοτροφία και ορεινή κοινωνία : "Ριμάξανε τα διάσελα και του χωριού οι στράτες " .

Τα χωριά ερημώνουν, τα παιδιά των κτηνοτρόφων δύσκολα παντρεύονται .
Η κτηνοτροφία σήμερα στη χώρα μας
Πώς βλέπουν το μέλλον της κτηνοτοφίας . 
Μοτό: Τα χωριά αναφέρει, εγκαταλείπονται από τους νέους ανθρώπους .
«Ήμουν παιδί και γέρασα...». Με αυτό τον τρόπο και με μελαγχολική διάθεση, σχολίασε την εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες δεκαετίες η κτηνοτροφία στη χώρα μας ο κτηνοτρόφος Αθανάσιος Χασιώτης ο οποίος όλη του τη ζωή και κυρίως τα ωραιότερα χρόνια για κάθε νέο, τη θυμάται να τρέχει πίσω από αιγοπρόβατα αλλά και τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων πώς κάποτε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
Τον κτηνοτρόφο συναντήσαμε στην εκδήλωση που έγινε στα Τρίκαλα, που περιελάμβανε τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και την ημερίδα που ακολούθησε για το μέλλον του κτηνοτροφικού κλάδου. Μιλάμε μας είπε για ολέθριο αφανισμό, με την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% για τις ζωοτροφές. Σε δέκα χρόνια μας είπε, οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα ψάχνουν να βρουν κρέας και γάλα ελληνικό χωρίς βέβαια επιτυχία...
Ερημώνουν…
Τις ίδιες απόψεις εκφράζει και ο νέος σε ηλικία βοοτρόφος Γιώργος Χουχουρέλος. Τα χωριά αναφέρει, εγκαταλείπονται από τους νέους ανθρώπους, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν για την κτηνοτροφία είναι αρνητικές, συμπαρασύροντας στην έξοδο εκατοντάδες νέους ανθρώπους από τα ορεινά χωριά και όχι μόνο...
Ο κ. Χουχουρέλος θίγει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος. Μόνο οι κτηνοτρόφοι μας είπε χαρακτηριστικά δεν παίρνουν επιδοτήσεις. Οι μόνοι σίγουροι και σταθεροί είναι άνθρωποι των πόλεων οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε ένα ζώο.
Ανύπαντρα τα παιδιά  .
Ο Θρασύβουλος Βουτσέλας, αγελαδοτρόφος με δηλώσεις επίσης αναφέρεται σε ένα εκρηκτικό, όπως το χαρακτηρίζει κοινωνικό πρόβλημα. Τα παιδιά των κτηνοτρόφων, μας λέει έχουν τέτοια αρνητική εικόνα στην κοινωνία που από δύσκολα έως ακατόρθωτα μπορούν να βρουν γυναίκα να παντρευτούν. Αν δεν ακολουθήσει, μας λέει η σύζυγος τον κτηνοτρόφο, τότε δεν γίνεται τίποτα. Με αυτό τον τρόπο δεν εμψυχώνονται και οι νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, με αποτέλεσμα στον κλάδο να παραμένουν μεγάλης ηλικίας άνθρωποι...
Βασικοί πυλώνες .
Πάντως ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δεν παραλείπει να τονίσει ότι η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία στη χώρα μας είναι οι βασικοί πυλώνες του αγροτοδιατροφικού τομέα, της πραγματικής οικονομίας. Ασχολούνται 140.000 οικογένειες περίπου, απασχολούνται 300.000 εργαζόμενοι με την παραγωγή, 500.000 τόνων κρέατος και 1.500.000 τόνοι γάλακτος. Ταυτόχρονα πάνω από 15.000 επιχειρήσεις κύρια μικρομεσαίες δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση – εμπόριο – μεταφορές, εξαρτώμενες από την κτηνοτροφική παραγωγή και απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζόμενους. Ακόμα ένα μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής που παράγεται στην χώρα μας, απορροφάται από τους κτηνοτρόφους του τομέα γενικότερα. Η κτηνοτροφική παραγωγή, αναφέρει ακόμα, συμβάλει σημαντικά στην διατροφική επάρκεια της χώρας, συμβάλει στο εμπορικό ισοζύγιο, συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διατήρηση των φυσικών πόρων, στην υγεία και ευζωϊα του πληθυσμού, αποτελεί συνδετικό κρίκο για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα των ορεινών-μειονεκτικών και νησιωτικών.
Σημαντικά και με ενδιαφέρον είναι τα στοιχεία του Ελευθέριου Γίτσα, κτηνοτρόφου, και αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
Ο αριθμός των αιγοπροβάτων που εκτρέφονται στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα 9.000.000 και 4.500.000 κεφαλές, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 10% και 48% περίπου του συνολικού πληθυσμού αιγοπροβάτων στην Ε.Ε
Η εξέλιξη και η σημερινή κατανομή του πληθυσμού των αιγοπροβάτων στην Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα των επεμβάσεων και των αλλαγών που έλαβαν χωρά τα προηγούμενα χρόνια.
Η ανεξέλεγκτη διασταύρωση και η απρογραμμάτιστη εφαρμογή της τεχνικής σπερματέγχυσης είχαν σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, την μείωση του πληθυσμού μέχρι και εξαφάνιση ορισμένων φύλων με αποτέλεσμα οι διασταυρωμένοι και εκφυλισμένοι τύποι που δημιουργήθηκαν να αποτελούν το 90% του πληθυσμού της χώρας .
Ο συνολικός αριθμός προβάτων που εκτρέφονται στην χώρα μας σε καθαρά ποίμνια δεν υπερβαίνει τα 700.000 κεφάλια. Από τις 26 συνολικά Ελληνικές φυλές οι 6 έχουν εξαφανιστεί, ενώ οι υπόλοιπες έχουν κύρια κατεύθυνση το γάλα τα αρνιά και τα κατσίκια.
Αντίστοιχα η πλειοψηφία των αιγών αποτελεί έναν εγχώριο ποικιλόμορφο πληθυσμό που ονομάζεται Ελληνική Αίγα .
Σήμερα, καταλήγει, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που αφορά συνολικά 20.000 -25.000 αιγοπρόβατα εντοπίων φύλων κυρίως το Χιώτικο στην Μακεδονία το Καραγκούνικο, Μυτιληνιό, Φρίζαρα, και γίδα Σκοπέλου.
ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: